Sú pizze tenké ako lepenka a sú i také, ktoré sa pýšia svojim kyprým, nafúkaným korpusom. Majú šťavnaté cesto, bohatú oblohu a hoci si dáte iba dva kúsky, máte pocit že ste sa výborne najedli. Práve takú pizzu si môžete upiecť v kotlovom grile na liatinovom tanieri.

Svojim spôsobom je to kulinárske dobrodružstvo, ktoré vás po náročnom dni neoberie o posledné zvyšky síl. Namiesto toho aby ste nad horúcu pahrebu sádzali jednu pizzu za druhou pre každého člena domácnosti, jediné kolo pečenia stačí na to, aby sa trojica stolovníkov najedla do sýtosti.

Uhlie a poriadne horúce

Každá pizza žiada rýchle a energické pečenie. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. Naplníte rozkurovací komín uhlím, rozpálite ho do červena kockou podpaľovača a vysypete ho na rošt. Tentokrát nezostane ani v strede na kôpke, ani rovnomerne rozprestrené do plochy.

Grilovacími kliešťami ho rozhrabete tak, aby bolo natisnuté k okrajom do tvaru prstenca. Nerobte to však v predstihu, uhlie by rýchlo stratilo svoju silu. Ponechajte ho v komíne až dovtedy, kým hotové cesto s oblohou nebude sedieť na liatine, v pohotovosti pre okamžité pečenie.

Rozpis surovín:

300 g hladkej múky
220 ml vody
20 g droždia

2 pl oleja
1/2 čl soli

1/2 balíčka Mäspoma Pizza
280 g choriza
250 g syru Eidam

Cesto, ktoré narastie

Nalejete do misy od kuchynského robota vodu, pridáte k nej droždie premiešate ich. Keď sa kúsky droždia rozplynú, pridáte olej, soľ, múku a korenie na pizzu. Potrvá približne štyri minúty, kým sa pod hákom mocného robota všetko spojí. Nenamáhajte sa s ručným miesením, nikdy to nespravíte tak dobre ako strojom.

Vymiesené cesto patrí na liatinový tanier. Pomastíte ho olejom, potriete ním aj cesto a roztiahnete ho do plochy. Cesto je mäkké, takže stačí do neho párkrát zaboriť prsty a ihneď ho máte až po okraje. Tú správnu chuť však vyčarí až obloha.

V čom je pôvab tučného, zrejúceho čoriza? Vonia ako vidiecka klobáska, chutí však o poznanie lepšie. A najlepšie na tom je, že si ho podľa našich zápiskov môžete vyrobiť i doma.

Ošúpané čorizo nakrájate na hrubšie plátky a pokryjete ním celý korpus. Na vrch príde strúhaný syr, korenie na pizzu a ide sa na pečenie.

 

Premena pod vekom grilu

Pod vekom grilu v prudkej žiare potrvá približne 20 minút, kým sa všetko krásne vypečie. Čorizo i syr pustia tuky, cesto sa pekne oddelí od okrajov liatinového taniera. Vzduchom sa šíri vôňa vy máte čo robiť aby ste pizzu nevytiahli predčasne.

Takúto vám veru nikde neupečú. Z grilu na terase stojí za to.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár