Štedrá porcia šťavnatého mäsa a žiadne postávanie pri rozpálenom rošte. Mleté mäso nemusí mať na grile vždy len podobu burgerov. Pridajte k nemu chlieb, doplňte ho koreninami a ak pre pečenie použijete nádobu a teplotnú sondu, čaká vás pohodové čakanie na výsledok.

Kým si na terase prelistujete časopisy alebo prečítate zopár kapitol z knižky, pod vekom grilu sa udeje veľká premena. Na mäse upečiete lákavú kôrku, avšak všetka šťava zostane dnu. A ak pridáte trochu vonnej štiepky, budete to mať i s arómou údenia.

Že ste nikdy na grile nepiekli sekanú pečienku? Potom by ste si to mali určite vyskúšať. Zapáči sa vám to.

Rozpáľte gril na 200 °C

Ak chcete vyšvihnúť teplotu nad dvestovku, nemusí to hneď znamenať že musíte siahnuť po drevenom uhlí. Stačí ak zvolíte väčšie brikety s reliéfnou drážkou. Keďže každá z nich horí na väčšom povrchu, vydajú zo seba v rovnakom čase viac tepla ako je zvykom.

Naplňte rozkurovací komín po samý vrch, podložte ho dvomi kockami podpaľovača a v priebehu 40 minút sa pahreba rozpáli na maximum. Nebudete ju sypať doprostred palivového roštu, ale pekne na okraje pre nepriame grilovanie.

Kým v strede palivového roštu je pekáčik s vodou, po jeho stranách sú za deliacimi priečkami rozpálené brikety. Ak ponecháte spodný i vrchný prieduch naplno otvorené, teplota o chvíľu vystúpa nad dvestovku.

Zomlieť a vymiesiť

Rozpis surovín:

1000g bravčového pliecka
100g chleba
1 bal Mäspoma Fašírky
8 vajíčok varených natvrdo
1 pl masti
2 pl strúhanky

Počuli ste už niekedy o tom, že mäso treba miesiť? Ak chcete aby držalo pekne pohromade, pomôže ak mu v kuchynskom robote pekne vytiahnete vlásky. Podobne, ako keď sa pripravujú domáce klobásky a salámy. Dajte si uvariť natvrdo 8 vajíčok a využite medzičas na prácu s mäsom.

Zomeľte kilogram pliecka, prepustite za ním 100 gramov chleba namočeného v mlieku a pridajte balíček koreniacej zmesi Mäspoma Fašírka. Dosypte jednu nadrobno nakrájanú cibuľu a ste hotoví. Je iba na robote, aby silou svojho motora v priebehu dvoch-troch minút všetko dôkladne premiešal.

Do formy s ním

O tom, že každú plechovú formu treba vymastiť a vysypať strúhankou niet pochýb. Vložte do nej polovicu mäsa, naukladajte na neho olúpané vajíčka, zakryte ich zvyškom mäsovej hmoty a ste hotoví. Ak zahladíte povrch olejom a presypete ho strúhankou, na rad príde grilovanie.

Teplota je na maxime a vám pomôže teplotná sonda v tom, aby vás pri dosiahnutí 88°C v jadre sekanej upozornila na to, že všetko je hotové. Ak v polovici grilovania pridáte vonnú udenársku štiepku, výsledok bude ešte zaujímavejší.

Dobrou správou je, že do grilu sa vám vmestí vo viacerých nádobách na jedenkrát sekaná zo 6 kilogramov mäsa. Takže ak chystáte rodinnú oslavu, smelo sa do toho môžete pustiť vo veľkom. Predĺži sa iba čas pečenia, takže sonda zapípa neskôr ako pri jednej dávke.

Zemiaková kaša a bylinky sú na spestrenie chutí fajn, ak však máte chuť na americké zemiaky, hravo si ich dopečiete v otočnom koši na grile, kým bude sekaná pečienka trošku odfukovať.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár