Je to nezvyčajné, ak sa rozhorúčeným dvorom začne niesť vôňa čerstvých škvariek. Nie je ani čas zabíjačiek, ani hodokvas, pri ktorom sa na stôl kladú hotové mäsové výrobky. Ak však nazriete pod veko plynového grilu, razom to všetko dáva zmysel.

Máte radi chrumkavé, oškvarkové pagáče? Ani letná spara vám nebude prekážkou pri ich príprave, ak na ne dostanete chuť. Držte sa nášho osvedčeného postupu a môžete si byť istí, že si na tejto výdatnej dobrote pochutnáte. Pri ľahkom vínku, v atmosfére prichádzajúceho večera.

Najprv kvások

Pripravte si pol litra vlažného mlieka, rozmrvte do neho 42-gramovú kocku droždia a zakryte ho. Potrvá približne 10 minút, kým sa droždie v teplom dni prebudí. Mlieko sa výdatne spení a keď k nemu priložíte ucho, budete počuť ako v ňom praskajú stovky drobných bubliniek.

To je ten správny signál, aby ste pristavili kuchynský robot a naplnili jeho misku všetkými surovinami. K hotovému kvásku patrí 100ml oleja, 1 vajce, 5 čajových lyžičiek soli, dva-tri veľké, vopred uvarené a pretlačené zemiaky a kilogram polohrubej múky.

Pre robot je miesenie cesta hračkou. Rovnako aj jeho oddych pod utierkou, aby vám ukázalo že má dostatok síl na kysnutie. Natieranie škvarkami a prekladanie už bude výzvou pre vás.

Vrstva po vrstve

Nie je to nič, čo by ste nezvládli. Rozváľate cesto na celú plochu dosky, natriete na neho celý kilogram zomletých škvariek, preložíte ho na tretiny po výške a šírke a necháte oddychovať zloženou voľnou časťou nadol.

Po krátkom kysnutí ho opäť rozváľate a zložíte, po chvíli zopakujete znova až pod rukami zrazu vidíte krásne vrstvené cesto. Práve to je tá chvíľa, keď ho opäť rozvaľkáte, aby ste ho nakrájali na veľké štvorce.

Pečte ho pomaly

Gril predhrejte na 120 °C, poukladajte pagáče na rozohriaty rošt a všetky vršky pretrite rozšľahaným vajíčkom. Od tejto chvíle zakryte veko, stiahnite výkon na minimum a ponechajte všetko svojmu osudu. Cesto je mastné neprilepí sa. Štruktúra je lístkovaná s kopou tuku, pomaly vyrastie nahor.

Celé pečenie na rošte zaberie približne 15 minút, po ktorých môžete všetko povyberať von a servírovať spoločnosti. Verte tomu, že takéto dobré pagáče ste už dávno nejedli.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár