Je to explózia chutí, štiav a sviežosti. Bez toho, aby vás čakali náročné prípravy a marinovanie, všetko sa odohrá nad pahrebou pod vekom grilu. Možno ste nad tým nikdy nerozmýšľali, ale mrazená ryba je pre gril výbornou surovinou. Ak ju v mraziarňach pri spracovaní potiahli vrstvičkou vody, po rozmrazení je takmer ako čerstvá.

Niektoré suroviny k dnešnému grilovaniu nájdete v špajze, po iných sa porozhliadnite vo svojej záhradke. Cuketky a mladé zemiaky sú už k svetu, takže nič nestojí v ceste k tomu, aby ste sa pustili do grilovania. Všetko sa to začína tmavou treskou, ktorej potrvá celý deň a noc, kým sa v chladničke rozmrazí.

Prvý rozkúrte gril

Gril bude potrebovať približne 40 minút, kým sa rozpáli na 180 °C. Naplňte rozkurovací komín do dvoch tretín briketami, zapáľte pod ním dve kocky podpaľovača a nechajte plameň pôsobiť, kým sa povrch brikiet nepokryje bielym popolom. Nebuďte netrpezliví, čas využijete na prípravu všetkých surovín.

Do stredu palivového roštu patrí miska s vodou, na oba okraje príde pahreba. Je fajn, ak máte ku grilu deliace priečky alebo košíky na pahrebu, aby sa vám rozpálené brikety nedotýkali misky s vodou. Získate tak rýchlejší nástup teploty pod vekom.

Všetko v jednom pekáčiku

Čo neviete naukladať na rošt, to patrí do zapekacej misky alebo pekáčika. Práve tak to bude aj v tomto prípade. Vymastíte ho bravčovou masťou, vysypete strúhankou a máte istotu, že úhľadné porcie rybieho nákypu vyberiete von bez toho, aby sa prilepili k nádobe.

Mladé cuketky ani zemiaky nemusíte lúpať. Opláchnete ich, nastrúhate na hrubšom strúhadle a sú pripravené na vrstvenie. Polovicu toho, čo ste si pripravili naložíte do pekáčika a zakryjete filetami tresky. Nešetrite rybou, práve tá je kráľovnou tohto nákypu.

Rozpis surovín:

300 g cukety
300 g zemiakov
720 g tmavej tresky Radoma
250 g syru Eidam
250 ml smotany na varenie
2 vajíčka
2 PL horčice
1 čl Muškátového kvetu Mäspoma
1 čl Čierneho korenia Mäspoma
soľ
masť a strúhanka na vymazanie

Nepotrebuje veľa soli a ani korenín. Ak ju ochutíte troškou muškátového kvetu, rozvinie svoju chuť naplno. Teraz však patrí pod perinu, ktorú vytvoríte z druhej polovice strúhanej zeleniny. Na vrch nastrúhate tvrdý syr ktorý má chuť k topeniu a prichádza čas pre zálievku.

Zálievka prebudí chute a šťavnatosť

Sladká smotana, vajíčka, horčica, soľ a čierne korenie – to je klasika nielen pre francúzske zemiaky, ale aj pre rybí nákyp. Všetko v miske vyšľaháte metličkou a môžete smelo zalievať pekáčik. Práve to je tá chvíľa, keď je už gril naplno rozkúrený a vy vkladáte nákyp na jeho rošt, pod veko.

Spodný a vrchný prieduch budete musieť uzavrieť na polovicu, aby sa vám dnu držala teplota na 180 °C. Potrvá približne 25 minút, kým sa všetko dokonale prepečie. Nenechajte rybu vyschnúť a zemiaky s cuketou spiecť. Všetko má držať pekne pohromade, avšak v plnej šťavnatosti.

Výbornou prílohou je zemiaková kaša alebo svieži zeleninový šalát. Tento nákyp nie je jedlom, ktoré by vás priklincovalo do kresla na terase. Nabudí vás energiou pre šport i zábavu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár