Kotlový gril, to nie je iba rošt nad horúcou pahrebou. Každý z nich má veko, vďaka ktorému dokáže fungovať ako tá najvšestrannejšia rúra. Raz pečie v strede, inokedy po stranách, niekedy vyrába paru, potom zasa dym.

Všetko závisí na tom, ako nastrojíte pred grilovaním pahrebu. Ak máte od Weberu niektorý z klasických grilov z radu Kettle, alebo Master Touch, potom je čas na to, aby ste sa popasovali s ich rozkurovaním skutočne majstrovsky. Obzvlášť v prípade, ak máte modulárny rošt a k nemu zopár kúskov riadu naviac.

Rovnomerná pahreba

Klobásky, zelenina, chlebové placky, marinované plátky mäsa – všetky majú čosi spoločné. Na grilovanie potrebujú veľmi krátky čas, pri ktorom sa najväčšmi cení prudká žiara pahreby. Sálajúce teplo vytvorí cez rošt zlatistú kôrku a keď každú porciu otočíte, to isté sa deje z jej druhej strany.

Rovnomerná pahreba z dreveného uhlia má prudký nástup teploty a jej žiaru oceníte pri hovädzom a bravčovom mäse. Čím hrubšie sú plátky, tým väčšmi záleží na teplote. Brikety majú v rovnomernej pahrebe vytrvalosť, takže si ich vyberiete na každú dlhšiu grilovačku.

Pahreba 50/50

Ako ugrilovať rybu tak, aby bola z vrchnej i spodnej strany úplne rovnako prepečená? Ako upiecť kurča tak, aby sa zo spodnej strany nepripálilo? Ak nastrojíte rozpálenú pahrebu iba na polovicu palivového roštu, máte teplovzdušnú rúru tak ako ju poznáte z kuchyne.

Všetky suroviny, ktoré naukladáte na grilovací rošt mimo pahreby nebudú v jej priamej žiare. Pod zakrytým vekom sa k nim z každej strany dostane rovnako horúci vzduch. Jediná vec je dôležitá, aby zázrak fungoval. Prieduch veka musí byť na opačnej strane ako pahreba – čiže nad rybou.

Rozpálený stred

Vyzreté hovädzie steaky a minútka pripravovaná v liatinovom woku majú čosi spoločné. Potrebujete k nim v najkratšom čase dostať maximum tepla. Bez ohľadu na to, či do modulárneho roštu vložíte steakový sear-grate rošt z liatiny, alebo liatinový wok, hŕbku rozpáleného uhlia potrebujete priamo pod nimi.

I tu sa teplota rozvinie nielen od množstva pahreby, ale aj od toho či ste použili uhlie alebo brikety. Uhlie dodá ohrevu razantnosť a hoci sa zo začiatku budete báť či vaše suroviny nespáli, verte tomu že ide o dobrú voľbu ktorá spoľahlivo funguje.

Horúci prstenec

Piekli ste už niekedy v liatinovom tanieri bryndzovník, kysnutý koláč so záhradným ovocím, alebo ste sa pustili do prípravy mäsových medailónikov so šťavou? Vtedy potrebujete aby bola liatina horúca, avšak aby zo spodnej strany nepiekla viac ako vzduch ktorý prichádza z vrchu pod poklopom.

Ak rozhrabete pahrebu do prstenca po okrajoch kotlového grilu, získate teplovzdušnú pec s mimoriadne vysokým výkonom. Budete vidieť, že kým cesto sa zo spodnej strany nepripáli, po okrajoch bude krásne ružové. Pozor však na prudkú žiaru pri vkladaní a vyberaní nádob z roštu.

Pahreba s parou

Údené koleno, rebierka i zapekané cestoviny či ovocný nákyp sú súčasťou grilovačiek. Chcete aby sa k nim dostala žiara ohniska, bojíte sa však aby sa nespálili. Ak k pečeniu pridáte horúcu paru, môžete si byť istí tým, že dosiahnete dokonalé prepečenie.

Uhlie alebo brikety uložíte po stranách palivového roštu, do stredu dáte pekáčik s vodou. Ten funguje nielen ako zdroj pary, ale aj ako tepelná clona ktorá chráni suroviny na rošte nad sebou. Vždy pečiete a grilujete pod vekom, jeho prieduchy však patria raz na jednu, raz na druhú stranu.

Pekelný had

Vezmete trojkilovú krkovičku, položíte ju na rošt a zakryjete vekom. Celých 8 hodín bude trvať, kým sa prepečie tak mocne, že sa bude rozoberať na vlákna. V plnej šťavnatosti, s pocitom maximálnej jemnosti. Dá sa to vyriešiť bez toho, aby ste sedeli pri grile?

Pekelný had, to nie je pahreba v tvare prstenca. Vyskladáte ho z brikiet po obvode grilu, zapálite iba jeho začiatok a on bude pomaly odhorievať dlhé a dlhé hodiny. Vždy, keď sa do cesty postaví kúsok údenárskej štiepky, objaví sa v správnom čase i vonný dym.

A ak máte pocit, že mäsu chýba jemnosť a potrebuje brzdu, do stredu hada pridáte misku s vodou. Aké jednoduché a predsa s pekelným hadom griluje málokto.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár