Keď sa na grile pečie banánový dezert, je to prenikavá vôňa ktorá naplní celý dvor i ulicu. Povetrím sa nesie silná aróma zrelého ovocia a pri každom novom nádychu v nej cítite nové a nové odtienky. Akoby sa vanilka, koňak a bourbon bili o vašu priazeň, hoci ich do dezertu nik nedal.

Banánový chlebíček, to je maratón pečenia takmer na celú hodinu. Po celý tento čas sa neodolateľná vôňa vinie spod poklopu kotlového grilu a vy len čakáte na to, kedy sa niekto zo susedov zastaví u vás, aby mu nič neušlo. Čo treba na jeho prípravu? Štyri zrelé banány a zopár surovín zo špajze.

Nepriame grilovanie s parou

Banánový chlebíček je ako bábovka. Potrebuje čas na to aby zmocnel, avšak súčasne nesmie prihorieť. Preto mu svedčí nepriame grilovanie s miskou naplnenou vodou. Práve oblak pary, ktorý sa po boku žiary pahreby dvíha nahor tvorí clonu, ktorá zabráni pripaľovaniu.

Ako rozkúriť gril, to asi netreba riešiť do detailu. Dôležité je však to, aby ste ustriehli pomocou vzduchových klapiek teplotu pod vekom. Tá by sa mala držať na stabilných 180 °C. Znamená to, že v komíne musíte rozpáliť brikety aspoň do dvoch tretín jeho objemu.

Sólo pre kuchynský robot

Rozpis surovín:

4 veľké zrelé banány
2 vajíčka
100 g masla
150 g cukru
180 g hladkej múky
1 čl sódy bikarbóny

Je to tak trochu výnimka z tradičného pečenia. Namiesto toho, aby ste ovocím jemne posýpali kypré cesto, začnete tým že banány roztlačíte vidličkou na kašu. Do misky s banánmi pridáte zmäknuté maslo, vajíčka a šľahacou metlou necháte všetko dôkladne vymiešať.

Nevyzerá to pekne a nič sa nezmení ani po tom, čo pridáte cukor, múku a sódu bikarbónu. Mdlé, ťahavé cesto nie je ani náznakom budúceho chlebíčka. Ak ho však z misky presuniete do formy, ktorú ste vymastili a vysypali múkou, v kotlovom grile sa všetko zmení.

Vôňa ktorá nemá konca kraja

Piecť v grile banánový chlebíček, to je ako zvolávať všetkých členov domácnosti k večeri. Kým bochník napuchne a pomalým tempom sa upečie, všetci sa zídu na terase. To je práve ten čas, keď ide chlebíček bokom aby vychladol a začína sa grilovačka klobások, párkov a údenín na pahrebe.

Čosi sa vypečie nad ňou, čosi mimo nej, každý kúsok svojim vlastným tempom. Koláčik je už hotový, ten veru neutečie. Bude však z neho sladká bodka na záver grilovačky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár