Je to príbeh každého grilovania na uhlí či briketách. Hoci ste upiekli všetko čo ste chceli, stále vám zostáva horúca pahreba. S nádejou, že do budúcej grilovačky priložíte zvyšok paliva, hasíte ju pod zavretým vekom kotlového grilu. Kde niet kyslíku, tam niet žiary a plameňa.

Môže to však byť aj inak. Ak pahreba stále vyhrieva gril na 170 °C, môžete si v ňom upiecť výborné ríbezľové tortičky. Bez umývania roštu, len tak v rámci dojazdu. Budete prekvapení, ako výborne táto oslabnutá mikroklíma funguje a koľko radosti budete mať z nového kulinárskeho počinu.

Rozpis surovín:

110 g hladkej múky
110 g polohrubej múky
200 g cukru
2 pl Mäspoma Mletá škorica
1/2  pl prášku do pečiva
60 ml oleja
180 ml mlieka
2 malé vajíčka
ríbezle

Cesto vyšľaháte v robote

Môže sa vám zdať, že spontánne vypekanie je stresujúce. Nemusí to však byť pravda. Kým jeden oberá a odstopkováva ríbezle, druhý sa môže pustiť do prípravy cesta. Stačí len do kuchynského robota nahádzať zopár surovín a všetko je za minútku pripravené.

Mlieko, vajíčka a olej dajú cestu mokrý základ, múka, cukor, prášok do pečiva a škorica sú jeho sypkou časťou. Dobrý kuchynský robot si s tým poradí bez ohľadu na to, v akom poradí ste suroviny dali dnu. Tu netreba šľahať sneh, tu netreba trieť žĺtky s tukom. Všetko sa prepojí na jedno zamiešanie.

 

Vymastiť a naplniť

Každá tortička sa pečie vo svojej keramickej miske – kokotke. Z tejto dávky sa vám podarí pripraviť ich osem. Každú misku vymastíte, vysypete múkou a naplníte riedkym cestom, do ktorého ste ručne primiešali ríbezle. Pozor si musíte dať na jedinú vec. Misky plníte iba do slabej polovice objemu, pretože cesto sa pri pečení výrazne podvihne.

Nahor ho potlačí prášok do pečiva, ale aj para ktorá sa vytvorí z mlieka. Ak je horúci deň, nevymasťujte si kokotky s predstihom. Masť sa vám rozpustí, s múkou stečie nadol a v prvej fáze pečenia sa zmieša s cestom. Znamená to, že i pekne napuchnuté tortičky vám po vychladnutí spľasnú.

Pečenie pomalým tempom

Pri 170 °C v grile bude trvať približne 30 minút, kým sa všetko pekne upečie. Spoznáte to nielen podľa narastajúceho objemu, ale i podľa intenzívnej vône škorice, ktorá sa objaví v závere. Cesto sa oddelí od misky, budete vidieť ako jeho okraje tmavnú.

Smelo nazerajte počas pečenia pod veko grilu, pretože i tak ho budete každých 10 minút otáčať. Potrebujete, aby otvorený prieduch koloval na rôzne strany, aby bolo pečenie vo vnútri rovnomerné. Veď je svojim spôsobom komínom, cez ktorý odchádza spod poklopu všetok horúci vzduch preč.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár