Je úplne jedno, či ste si spravili dobrú náladu pri grilovaní kuracích krídeliek, alebo sa vám pošťastilo natrafiť na pekné, vyzreté steaky. Kým sa na stole neobjaví čosi sladké k čaju či kávičke, máte pocit akoby grilovačka nebola kompletná.

Čo tak prehrabnúť pahrebu a využiť jej zvyšné teplo na dobrý múčnik s ovocím zo záhradky? Ak nemáte nič proti kysnutému cestu a mrveničke, potom je táto inšpirácia práve pre vás. Pod vekom kotlového grilu sa takýto koláčik upečie raz-dva.

Pahrebu rozhrňte do strán

Ako dosiahnuť, aby sa koláč na hrubom liatinovom tanieri nepripekal zospodu a získal peknú farebnú kôrku hore i po stranách? Vezmete kliešte, rozhrniete pahrebu k okrajom palivového roštu a stred ponecháte úplne prázdny. Kým sálajúca žiara vyhreje okraje a unikne pod veko, horúci vzduch bude zohrievať liatinu bez pripaľovania.

Keďže pečenie zaberie približne 20 minút, nemusíte rozkurovať gril nanovo. Jednoducho len využijete horúcu pahrebu z hlavného grilovania. Koláč dobehne v rozohriatom grile ako druhý huslista v orchestri. V plnej paráde, s brilantným výkonom, avšak nie už ako sólista.

Rozpis surovín:

280 g hladkej múky
180 ml mlieka
50 ml oleja
1 vajce
2 pl cukru
20 g droždia
80 g krupice
40 g cukru
50 g masla
miska ríbezlí

Cesto zverte robotu

Ak ste si už konečne zvykli na to, že sa kuchynskému robotu patrí parkovať v záhradnom pavilóne pri grile, určite viete čo vás čaká. Nalejete do misy mlieko, pridáte droždie, cukor, vajce, olej a všetko v robote premiešate. Keď sa prvá várka surovín zmení na kalný nálev, prisypete múku.

Potrvá približne tri minúty, kým robot vytiahne z cesta lepok. Nečakajte tvrdú hrudu s matným povrchom, ale mäkučké, na dotyk lepkavé cesto. Ak má byť koláč šťavnatý, práve takáto konzistencia mu pristane. Každý váš dotyk prebehne cez olejovú clonu.

Roztiahnuť a posypať

Kým cesto oddychuje a trochu kysne, prichádza čas na mrveničku. Dáte do misky maslo, cukor a krupicu, ručne ich vymiesite a vznikne vám z toho akási sypká, namrvená hmota. Maslo sa vpíja do krupice s cukrom a oddeľuje sa v malých čiastkach od seba.

Vyberte si ho z chladničky s predstihom, aby sa vám s ním pracovalo dobre. Na horúcej terase vám však povolí i chladené.

Naolejujete liatinový tanier, potriete olejom i cesto a prstami ho roztiahnete do plochy. Tu sa nežiada žiadne vaľkanie na doske do jednotnej hrúbky ako v kuchyni. Pri grile ho s jamkami ponecháte práve tak, ako sa vyformovalo.

Štedro obsypete ríbezľami, pridáte na vrch mrveničku a môžete sa pribrať k pečeniu.

Slabých 20 minút

Ak je gril vyhriaty na 170-180 °C, potrvá necelých 20 minút, kým sa cesto prepečie. Podvihne sa nahor, získa zlatistú kôrku a aj ríbezle zo seba vypustia šťavnatú dušu.

Zmeny uvidíte aj na mrveničke, ktorá vás s prenikavou vôňou čoraz väčšmi vábi. Nechajte hotový koláč zopár minút vychladnúť, keď ho vytiahnete z grilu von. Cesto spevnie a nebude sa pod nožom stláčať.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár