Na prvé ochutnanie je to jedna z najfádnejších surovín na grilovanie. Prírodné, neupravené tofu má chuť sadry a nudnú šťavnatosť ktorá vás nepobáda k ďalšiemu sústu. Pridajte však k nemu vôňu byliniek a chuť slaninky – zmení sa na hviezdu večera.

Ak ste doposiaľ tofu na grile nikdy nepostavili po boku prerastenej slaninky, určite by ste to mali skúsiť. Je to sobáš chutí a konzistencií, ktorý si zamilujete na prvé posedenie. Príprava je skutočne jednoduchá.

Rozkrojiť a ochutiť

Rozpis surovín:

2 kocky tofu
200g prerastenej slaninky

1 balíček Mäspoma Tofu a syr
100ml vody

Žiadna zložitá marináda – len teplá voda a vrecúško korenín Tofu a syr od Mäspomy. Len chvíľku potrvá, kým sušené cibuľoviny, vňate, bylinky a soľ v kúpeli ožijú. Na prvý pohľad štedro nadeté vrecúško sa razom zmení na bylinkové pesto.

Vezmete dve kocky tofu po 180 gramov, pozdĺžne ich prerežete napoly a každú zo štvorice porcií pekne poobaľujete v bylinkovej zmesi z každej strany. Podchvíľou zacítite vôňu medvedieho cesnaku, potom zasa praženú cibuľku, ale aj známe arómy stredozemných byliniek.

Práve táto vonná clona dá tofu ten správny šmrnc. Z bielej, neadresnej hmoty zo sóje sa stane základ grilovačky.

Obaľte ich v slaninke

Grilovačka bez tukov nie je grilovačkou. Práve tenké plátky prerastenej slaninky pridajú k tofu to, čo mu pre pôvab chýba. Či si vyhliadnete peknú slaninku u mäsiara, alebo si ju naložíte a vysušíte doma v špajze, to je iba na vás.

Dôležité je iba to, aby sa vám podarilo nakrájať ju na tenučké plátky. Pri čerstvej slaninke pomôže ak ju podchladíte na hodinu v mrazničke. Ak ju však v špajze vetráte už niekoľko týždňov, krájanie sa vám s ostrým nožom podarí i tak.

Každú porciu tofu vložte do obálky z troch plátkov slaninky a ste pripravení na grilovanie. Vyhrejte kontaktný gril na stredne vysokú teplotu, pri ktorej vám bude trvať približne 8 minút, kým budú porcie prepečené. My v našom grile  Tefal OptiGrill + XL volíme manuálny režim s oranžovým podsvietením teploty.

Premena je úžasná. Tofu prehriate horúčosťou grilu sa osvieži v pare. Tá rozviaže jeho jemnú štruktúru a dá vyniknúť šťavnatosti. Bylinky sa preberú v pare k životu a slaninka svojim opečeným, chrumkavým povrchom a odtekajúcim tukom vytvorí úžasnú atmosféru.

Rýchly šalát k tomu

Rozpis surovín:

1/4 hlávky pekinskej kapusty
1 rajčina
1PL Worcestrovej omáčky Mäspoma
1čl zmesi Mäspoma šaláty

Čím bude šalát k tofu jednoduchší, tým väčšmi si vychutnáte jeho jemnú chuť. Nakrájajte na prúžky pekinskú kapustu, pridajte k nej paradajku a sviežu zeleninovú zmes preberte k životu lyžičkou Worcestrovej omáčky a troškou zmesi korenín Mäspoma šaláty.

Ak všetko premiešate lyžicou alebo vareškou, sústo je pripravené na servírovanie. Jemná zelenina nepotrebuje čas na to, aby zmäkla a uvoľnila šťavu. Chrumkanie jej v tomto prípade väčšmi pristane.

Ako chutí grilované tofu?

Spojte extrémne zdravé tofu s toľko zaznávanou slaninkou a v sprievode byliniek z toho máte mimoriadnu dobrotu. Hoci sme túto receptúru koreninami doladili až teraz, pôvodný sobáš surovín vznikol v prírode na ohnisku.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár