Je to expresná rýchlovka, pri ktorej nemusíte načrieť hlboko do špajze. Keď nájdete múku, droždie, paradajkový pretlak a zopár drobností na skromnú oblohu, na grile vyčarujete v priebehu krátkej chvíle výborné občerstvenie.

Ak príde na pizzu, jej príprava je oveľa rýchlejšia a jednoduchšia ako by sa mohlo zdať. Zverte miesenie cesta kuchynskému robotu, predhrejte si pre prípravu elektrický gril s vekom a máte to úplne bez starostí.

Cesto nepotrebuje dospieť

Rozpis surovín:

500g hladkej múky
300ml vody

50ml oleja
1/2bal droždia
2čl soli

Cesto na pizzu nepotrebuje čas na to, aby nakyslo do kyprých tvarov. Záleží však na tom, aby ste do miesenia dali toľko energie, aby sa lepok dokonale vypracoval. Znamená to, že pri rýchlom pečení bude cesto nadľahčené nielen droždím, ale aj parou ktorá ho podvihne nahor.

K hladkej múke pridáte droždie, vlažnú vodu, olej a soľ. Je fajn, ak môžete siahnuť po kocke čerstvých kvasníc, ktoré nepotrebujú žiadny čas na prebudenie. Miesenie v robote zaberie 4-5 minút.

Vašou úlohou je iba rozdeliť ho na dve časti, rozváľať ich na drevenom vále a preniesť na okrúhle, pizzové plechy. Práve vďaka plechom sa vám s pizzou bude výborne manipulovať pri prenášaní, ak robíte prípravné práce v kuchyni, ale pečeniu sa oddávate na terase.

Omáčka, ktorá rozihrá chute

Rozpis surovín:

190g paradajkového pretlaku
2PL zmesi Mäspoma Pizza

Základom pizze nie je jej obloha, ale omáčka vďaka ktorej sa v každom súste rozvoňajú bylinky stredomorského kraja. Vyvarujte sa použitiu kečupu, zabudnite aj na tmavé paradajkové pretlaky z konzervy. Kupujte pretlak v skle, pri ktorom máte vždy istotu že vidíte dnu.

Paradajkový pretlak preložíte do malej rajnice, troškou vody vypláchnete zvyšok z pohára a keď k tomuto sústu pridáte dve polievkové lyžice koreniacej zmesi Mäspoma Pizza, máte istotu že o príjemnú arómu a chuť nebude núdza.

Varenie vám nezaberie viac ako 5 minút. Je to, akoby ste pripravovali čaj. Ibaže tentokrát vyrobíte infúziu stredomorských bylín priamo do paradajkového pretlaku. Počas krátkeho pečenia pizze by sa všetky vône nestihli uvoľniť.

Namažete omáčku na pripravené, rozvaľkané cesto a púšťate sa do obkladania.

Obložiť a upiecť

Rozpis surovín:

200g sušenej krkovičky
250g strúhaného syra

2PL zmesi Mäspoma Pizza

Máte radi vyzreté chute sušeného mäsa? Potom sa nechajte inšpirovať našou oblohou. Tvoria ju plátky domácej sušenej krkovičky a strúhaný syr bez veľkých nárokov na jeho chuť a kvalitu. Navrch príde opäť troška pizza korenia a ide sa na pečenie.

My pečieme v elektrickom grile Tefal Aromati-Q 3-v-1, do ktorého sme vložili kovovú dosku difúzera. Tá rovnomerne rozloží teplo špirály a spustí prúdenie horúceho vzduchu, ktorý pečie aj z vrchnej strany.

Pečenie jednej pizze ani v chladnom, sychravom dni nezaberie viac ako 5 minút. Riaďte sa pohľadom na cesto, ktorého kôrka vám napovie, či ste už s pečením nadobro hotoví.

Servírujte okamžite

Hoci chlebíku, buchtám i závinu svedčí ak ich cesto pred jedením vychladne, v prípade pizze je to predsa len trochu iné. Potrebujete sa zahryznúť do jednotlivých súst skôr, ako roztopený syr stuhne.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár