Je to nová chuť, ktorá vás dokáže vtiahnuť do nepoznaných zákutí grilovania. Ak vidíte vedľa mletého mäsa cukorničku, vyzerá to tak trochu šialene. Nič sa nezmení ani vtedy ak k tomu priložíte fľašu whiskey. Začnite rozprávať o plesnivom syre, a všetci vás majú za blázna.

Avšak len do chvíle, kým im na tanieri nepredložíte svoje nevšedné burgery. Stačí jediné sústo, a okamžite je jasné že nejde o rutinu všedného dňa. Na jazyku cítite tóny odležaného alkoholu, cez neho preniká sladkastý profil mäsa a ak k tomu príde i slaný syr, zrazu akoby sa všetko ladilo v harmónii.

Neviete sa dočkať? Ideme na to.

Rozpáľte gril 50/50

Do rozkurovacieho komína naložíte na dve tretiny výšky komína brikety, podložíte ich jednou kockou podpaľovača a kým sa všetko preberie k pekelnému životu, pozametáte gril a rozdelíte priečkou jeho palivový rošt na dve časti.

Jedna bude vyhradená pre pahrebu, druhá zostane prázdna. To preto, aby ste pri grilovaní vedeli využiť na jedinom rošte dve techniky. Tou prvou je pečenie v sálajúcom teple nad pahrebou. Tam je gril pri sile, s prevahou tepla zo spodnej strany.

Rozpis surovín:

800g bravčovej krkovičky
5 cl whiskey
1 pl cukru
100g syru Niva
1 mlynček Mäspoma Horská Soľ
1 mlynček Mäspoma Korenia 4 farieb
pečivo a obloha

Voľná polovica slúži na dopekanie v horúcom vzduchu. Tu sa nič nepáli nad pahrebou, iba rovnomerne prepeká v rozhorúčenej klíme. Znamená to, že tu pečiete zhora rovnako mocne ako zdola. Gril máte nastrojený za minútku, takže kým sa uhlie rozpáli, pustíte sa do mäsa.

Mäso, whiskey, cukor

Na štyri veľké burgery vám postačí 800 gramov bravčovej krkovičky, ktoré si zomeliete na kuchynskom robote. Pridáte k nemu polievkovú lyžicu cukru, za pol deci whiskey a keď to celé dve minútky premiešate v kuchynskom robote, neunikne vám že mäso je mokrejšie a jemnejšie ako inokedy. Neľakajte sa toho a pustite sa do formovania.

Vždy štvrtinou mäsa naplníte lis na burgery, vyformujete mäso pod viečkom a keď ste s výsledkom spokojní, lyžicou vytvoríte v strede jamku. Burgery sú jemné, takže rovno ich ukladajte na rošt, priamo nad horúcu pahrebu. Práve tam sa zatiahnu a spevnejú.

Prvá fáza pečenia trvá približne 4 minúty pod vekom, kde si pomocou prieduchov ustálite teplotu na 200 °C. V žiare pahreby sa mäso zatiahne a skôr kým začne zo spodku prihárať, preložíte ho na druhú polovicu roštu, mimo brikiet.

Šťava, syr a mlynčeky

Od prvého momentu budete vidieť, ako sa z mäsa uvoľňujú šťavy nariedené alkoholom a cukrom. Je fajn, že zostávajú v priehlbine, hoci na prvý pohľad nevidíte žiadne známky hnednutia mäsa. To všetko príde postupne. Šťava sa vyčíri a burgery začnú chytať krásnu, červenkastú farbu.

Do každej priehlbiny patrí Niva, kde bude potrebovať približne 10 minút, kým sa burgery v horúcom vzduchu dopečú a syr rozpustí.

Riaďte sa červenkastou farbou okrajov. Tu mimo pahreby sa mäso nevysuší a vďaka cukru zostane šťavnaté.

Z mlynčeka umeliete trochu soli, potom pridáte korenie štyroch farieb a keď vo finále všetko nastrojíte so zeleninou a pečivom, nemusíte už čakať na žiadne oddychovanie a uvoľnenie mäsa. V plnej svojej šťavnatosti má plnú kvalitu od prvého momentu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár