Grilovačka je v plnom prúde a predsa sa zdá, že by si veselá spoločnosť predsa len dala čosi naviac. Nie, mäsa bolo dosť a aj osviežujúcich drinkov je do sýtosti. Ak pomýšľate na nejakú rýchlu a dobrú sladkosť z grilu, je to jednoduché. Stačí len vytiahnuť kuchynský robot.

Tentokrát netreba žiadne vajíčka, čerstvé ovocie, ba ani vanilku či iné cukrárske skvosty. Ak doma nájdete pohár chutného a sviežeho džemu, akoby ste mali už všetko čo na tento šťavnatý múčnik potrebujete. Možno len 20 minút času, ktoré budete potrebovať na jeho upečenie.

Je v grile všetko ako má byť?

Priveľmi nezáleží na tom, či máte v grile uhlie alebo brikety. Ba ani na tom, či je teplota stále 200 °C, alebo klesla na 170 °C. Dôležité je, akým spôsobom je pahreba ustrojená. Tomuto šťavnatému múčniku svedčí, ak je gril rozkúrený metódou 50/50. Znamená to, že pahreba je iba na polovici palivového roštu.

Do pečenia sa však môžete pustiť i vtedy, ak ste si založili na nepriame grilovanie s pahrebou po stranách a s pekáčikom vody uprostred.

Hoci sa žiadna para naviac nežiada, nebude ani prekážať. Ušetríte si iba to, že nebudete musieť otáčať v polovici pečenia koláč vonkajšou stranou dnu a naopak.

Všetko v jednej miske

Nikdy to nebolo jednoduchšie. Nalejete do misky 220 ml mlieka, pridáte k nemu 30 mililitrov oleja, 120 g cukru a keď dnu vyprázdnite 220-gramový pohár s výborným džemom, môžete sa pustiť do miešania. Na prvý pohľad sa zdá, akoby ste robili kokteil.

Ak však pridáte škoricu, štipku prášku do pečiva, čajovú lyžičku sódy bikarbóny a 200 gramov múky, razom sa pod metlou kuchynského robota vytvorí cesto. Vo svojej podstate bude polohusté a hladké, jediné kúsky ktoré dnu nájdete sú kúsky ovocia z džemu.

Vytriete si pekáčik masťou, vysypete ho hladkou múkou a keď dnu lopatkou prenesiete všetko cesto a nahrubo ho uhladíte môžete sa pustiť do grilovania pod uzavretým vekom.

Ustriehnite si to

Rozpis surovín:

220 ml mlieka
1 džem Relax 100 percent
120 g cukru
30 ml oleja
1 pl škorice Mäspoma
štipka prášku do pečiva
1 čl sódy bikarbóny
220 g hladkej múky

V rozpálenom grile trvá približne 20 minút, kým sa múčnik upečie. Spoznáte to nielen podľa toho že dvojnásobne nabehol na výške, ale i podľa toho že sa začína oddeľovať od okrajov pekáčika a po zapichnutí špáradla zostáva drevo čisté, bez mokrého cesta.

Múčnik obsahuje veľa vlhkosti, takže na dotyk je stále akoby lepivý. Práve v tom je jeho podstata. Vyberiete ho von, a ak ho necháte na betónovom chodníku vychladnúť, môžete sa pustiť do opatrného krájania na porcie. Nesnažte sa krájať ho za horúca, všetko by sa vám lepilo na nôž.

Čo vás čaká pri ochutnávke? Plná chuť ovocia, jemné tóny škorice a hlavne skutočne šťavnaté sústo. Na horúci deň, ale aj pre sychravú jeseň a jar. Tento recept si určite vyveste ku grilu, s tým malým množstvom obyčajných surovín ho napečiete kedykoľvek.

A prečo sa volá sladká bodka? Pretože po ňom sa zvyčajne už nik k mäsu a zelenine nevráti.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

Pridaj komentár