Dobre rozkúrený kotlový gril je ako stará kachlicová pec. Prikryjete ho vekom, pootvoríte prieduchy a kým je pahreba pri sile, v jej žiare a horúcom vzduchu upečiete čokoľvek. Hoci aj buchty, ak na ne viete zamiesiť správne cesto a nájdete vysoký pekáč, ktorý sa vám vmestí dnu.

Čo by ste však povedali na obľúbenú klasiku podhorského vidieka? Tam, kde je bryndze nadostač, tam sa nevaria iba halušky. Prastaré mamy sa napiekli posúchov, kabáčov a podplamenníkov so sviežou letnou bryndzou. Nič nestojí v ceste k tomu, aby ste si to vyskúšali aj vy.

Rozpis surovín:

300 g hladkej múky
1 nastrúhaný zemiak
200 ml mlieka
20 g droždia
1 pl oleja
1 čl soli
1 kyslá smotana
2 kocky bryndze
1/2 balíčka Mäspoma Kôpor

Najprv si pripravte cesto

Všetko sa to začína skôr, ako vám príde bryndzovník na chuť. Potrebujete aspoň jeden veľký varený zemiak, aby bolo cesto vláčne a šťavnaté. Či si ho uvaríte vopred, alebo sa popasujete so zvyškami zo včerajšieho dňa, na tom nezáleží. Hlavné je, aby ste ho pretreli cez jemný struhák.

Do mlieka vhodíte droždie, rozmiešate ho, pridáte olej, soľ, pripravený zemiak a nakoniec múku.

Kuchynský robot sa s tým popasuje jedna-dve. Nenechajte ho miesiť pridlho, cesto by zbytočne zredlo. Ak zbadáte, že všetko je kompaktné a hladké, necháte ho oddychnúť.

Nejde o to, aby nakyslo do gigantických rozmerov. Kvasnice však budú potrebovať čas na to, aby sa namnožili a cesto ožilo.

Rozkúrte si gril

Vezmite brikety, naplňte nimi rozkurovací komín kúsok nad polovicu, zapáľte pod ním jednu kocku podpaľovača a nechajte ho 30 minút ožívať. Budete vidieť, ako červená pahreba prehorí až nahor, kde sa brikety začnú pokrývať bielym popolom.

Hotová pahreba patrí na palivový rošt tak, aby vám rovnomerne pokryla jeho plochu. Nejde o to, aby bol rošt plný. Dôležité je iba to, aby hriali všetky miesta rovnako. Vezmete kliešte, poprekladáte brikety a všetko je ako má byť.

Kým zavriete gril s prieduchmi otvorenými na polovicu, nezabudnite vytiahnuť z modulárneho GBS roštu jeho stredovú časť. Bryndzovník patrí na liatinový tanier a práve tak sa aj stane.

Roztiahnuť a naplniť

Liatinu vymažete olejom, roztiahnete na nej cesto a okraje vytiahnete nahor, aby nemohla náplň stekať dole. S mäkkým cestom to ide ľahko a hoci sa vám zdá že sa akosi šmýka vo svojom riedkom stave, verte tomu že všetko je ako má byť. Práve vďaka tomu si zachová svoju šťavnatosť.

Na cesto natriete kyslú smotanu, navrch natrháte kúsky bryndze a všetko výdatne zasypete kôprom. Ak vám bryndza na terase medzičasom zmäkla, neľakajte sa toho. Raz podľahne horúcemu slnku, inokedy zotrvá v sychravom dni vo svojej kondičke.

Pečenie zaberie 20 minút

Vo chvíli, keď naložíte liatinový tanier do grilu, môžete si stopnúť orientačných 20 minút. Toľko času postačí na to, aby sa cesto podvihlo, bryndza rozpustila a objavili sa červenkasté okraje. Práve vďaka nim spoznáte, že sa pečenie blíži ku koncu.

Bryndzovník sa máličko stiahne a vďaka oleju sa k liatine neprichytí na žiadnom mieste. Ak ho necháte po vytiahnutí z grilu oddýchnuť zo 10 minút na chodníku, hravo ho dostanete z taniera von, aby ste ho mohli nakrájať.

Najlepšie chutí čerstvý, svoj pôvab si však dokáže zachovať i do druhé dňa. Cesto vďaka oleju nevyschne a aj zemiak v ňom urobí svoju prácu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár