Je to ľahká večera, ktorá od vás nežiada veľké kuchárske nasadenie. Posedávate na terase, listujete časopisy a takmer úplne vám vyfučí z hlavy, že čosi varíte. Možno aj preto, že ste si kúsok práce spravili vopred. Celé toto dobrodružstvo sa začína vo chvíli, keď odvaríte balíček cestovín, aby bol pripravený na neskôr.

Podobné je to aj so surovinami. Takmer akoby ste sa prešli špajzou a vzali z nej na tácku zopár trvanlivých stálic. Nič neplánujete, nad ničím nerozmýšľate. Len si užívate čas, ktorý plynie v pohodovej atmosfére vo dvore. Gril vonia a vy ste opäť za hviezdu dňa.

Polovičná pahreba

Pri gratinovaní a zapekaní cestovín sa nežiada, aby teplota v grile vybehla vysoko. Tentokrát postačí, ak rozkurovací komín naplníte uhlím alebo briketami do polovice objemu. Rozpálite ho jednou kockou podpaľovača a keď ožije v plnej sile, rozprestriete ho na palivovom rošte.

Prieduchy grilu ponecháte otvorené naplno, aby sa vnútorný priestor vyhrial. Privriete ich na polovicu až vtedy, ak budete dnu na rošt ukladať pekáčik s cestovinami. Kým však všetko rozhára, vy si pripravujete jednu vrstvu surovín za druhou.

Rozpis surovín:

300 g cestoviny vopred uvariť
250 g syru Eidam
200 g syru Niva
100 g sušenej krkovičky (coppa)
2 pl Mäspoma Cestoviny a šaláty
250 ml smotany na šľahanie
masť a strpúhanka

Vymastiť a naplniť

Vytriete pekáčik masťou, vysypete ho strúhankou a môžete sa pustiť do vrstvenia. Naspodok príde polovica vopred uvarených cestovín. Výborné sú kolienka, špirály či čokoľvek, čo má štruktúru pre zadržanie vzduchu a šťavy. Ak ste ich varili vo vode s troškou oleja, nemali by byť zlepené ani po celom dni oddychu v chladnej špajze.

Základom je zmes korení, od ktorej sa žiada aby bola trochu pikantná, trochu svieža, určite však so soľou a korením.

Nám sa veľmi osvedčila zmes Mäspoma Cestoviny a šaláty, ktorá obsahuje veľké vločky sušených rajčín, papriky a cesnaku. Keďže obsahuje soľ, na jeden pekáčik pri sypaní rovnomernej vrstvy neminiete viac ako polovičku balíčka.

Na koreniny príde pekne vyzretá, sušená krkovička alebo šunka. Nájdete ju v obchode, môžete si ju však podľa našej receptúry na coppu pripraviť aj sami. Nakrájate z nej tenké plátky, prekrojíte ich na kúsky a vo vrstve rozložíte navrch.

Dokončiť vrstvy a upiecť

Strúhaná niva a eidam rozihrajú chute, s ďalšou vrstvou cestovín a syra to dotiahnete do finále. Už chýba iba naliať do pekáčika smotanu na šľahanie a zasypať vrch trochou strúhanky. Nemusíte sa báť, že vám všetko bude puchnúť a kypieť, smelo môžete ísť do plnej výšky varnej nádoby.

Zapekanie nie je o tom, že hľadáte červenú kôrku, pod ktorou budú cestoviny suché a tvrdé ako sklo z rozbitého obloku. Práve naopak.

V priebehu desiatich minút sa rozpustí syr, ožije sušená krkovička a aj smotana preparí koreniny, strúhanku a oddelí maslo od srvátky. Všetko je svieže, nadýchané a mimoriadne voňavé.

A ak máte chuť pridať tomu kúsok atmosféry naviac, nebojte sa na pahrebu prihodiť čerstvé bylinky, alebo drevenú štiepku pre zaúdenie. Tých desať minút prípravy je dosť času na to, aby ste na povrchu vytvorili vôňu akú v rúre nevyčarujete.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár