Ak raz podľahnete liatinovému woku na grile, budete sa k nemu vracať znova a znova. Veľká rozhorúčená plocha sa správa úplne inak ako kotlík na ohnisku alebo hrniec na sporáku. Masívna liatina drží naakumulované teplo a všetko sa na nej praží, dusí a varí oveľa rýchlejším tempom.

Ryža nie je typickou surovinou pre grilovačku. Avšak len dovtedy, kým ju po prvýkrát neochutnáte. V nespútanej žiare pahreby sa pripraví akosi inak. Živelnejšie, chutnejšie a so sýtejšou chuťou. Pridajte k nej čo i len jednu výraznú chuť a máte jedlo, s ktorým sa môžete prihlásiť do súťaže.

Pahrebu zhrňte na kôpku

Nezáleží na tom, či do rozkurovacieho komína naložíte uhlie alebo brikety. Dôležité je iba to, aby ste sa dostali do dvoch tretín jeho objemu. Podložíte ho kockou podpaľovača, necháte v dyme obživnúť a kým vymetiete gril a pripravíte ho na použitie, dôraz padá na palivový rošt.

Tentokrát pahreba nepatrí v jednotnej hrúbke na celú plochu ohniska ale pekne do stredu na kôpku. Podobne ako keď na hrubej liatinovej mriežke pečiete hovädzie steaky. Tak sa teplo dostane k woku v plnej sile a ani ruky vás nebudú na okrajoch priveľmi páliť pri varení.

Rozpis surovín:

400 g guľatozrnnej ryže
2 cibule
2 papriky
270 čoriza
1,5 l vody
1 pl Mäspoma Žitavská paprika
1 pl Mäspoma Guláš

Všetko si vopred nakrájajte

Cibuľu nakrájate na stredne veľké kocky, papriku na veľké štvorce a čorizo na plátky hrubé približne 3 milimetre. Asi nie je veľká šanca, aby ste ho našli v malých potravinách alebo supermarkete. Nič však nestojí v ceste k tomu, aby ste si čorizo pripravili podľa našej receptúry doma. Veď je to len namleté a ochutené mäso, ktoré vyzrelo a vyschlo v črievku.

Hneď na úvod si do misky navážte aj ryžu, pretože všetko pôjde pri varení akosi rýchlo. Nebude času na to, aby ste odbiehali. Nebude čas na krájanie, šúpanie a čistenie. S miskami po boku ruky sa môžete pustiť do varenia.

Uvariť a odpočinúť

Do woku vlejete olej, nasypete naň cibuľu a keď sa opraží do sklovita, okamžite pridávate ryžu. S ryžovým hrncom, či remoskou, nie je zvykom oprážať ju doma pri varení. Ak však príde na gril, potrápite ju v oleji dovtedy, kým sa nestane úplne bielou. Čo bolo priesvitné, razom stráca svoj vzhľad.

Na rad prichádza čorizo, žitavská paprika, zmes gulášového korenia a zopár čili papričiek. To všetko v tempe, aby cibuľa a ryža neprihárali. Vo chvíli, keď všetko zalejete vodou, smelo môžete na gril položiť veko.

V prudkej žiare a mocnom opare sa začne varenie, vtedy pridáte kocky papriky a ak v medzičase pri miešaní zistíte že sa pýta viac vody, jednoducho ju dolejete.

Varenie netrvá ani desať minút a už je voda opäť na ústupe. Presne vtedy wok vytiahnete z roštu, zakryjete ho alobalom a necháte 10 minút vydýchnuť. To je čas, pri ktorom sa voda vsiakne do ryže a chute sa vzájomne prepoja a vyrovnajú.

Ako chutí čorizo-rizo? To si musíte ochutnať sami. Isté však je, že hoci vznikol názov tohto jedla ako slovná hračka, meniť ho asi nebudeme. Čorizo, ryža – to hovorí samo za seba.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár