Raz je grilovačka pohodovým posedením na terase, inokedy zasa občerstvením, ktoré prenikavou vôňou vybičuje všetky zmysly k nepríčetnosti. Ak trávite víkendové popoludnie vo dvore s bedmintonom a hrami, k drinkom padne vhod i čosi do ruky, na zasýtenie.

Je fajn, ak sa nájde odhodlaná duša, ktorá pri rozpálenom grile pripraví občerstvenie pre všetkých. Ak v tejto chvíli pomýšľate na obdobu mäsových minútiek, ktoré sa servírujú na desiatky spôsobov, ste naladení pre nové dobrodružstvo. Tam kde je horúca pahreba a wok, tam trvá príprava minútiek naozaj krátky čas.

Pahreba patrí na kôpku

Zbytočné by bolo predstavovať kotlové grily Weber s modulárnym roštom. Vytiahnete stred mriežky, osadíte do nej niektorú z varných nádob a v prudkej žiare uhlia smažíte, dusíte, varíte i pečiete. Tentokrát sa všetko bude točiť okolo masívneho, liatinového woku.

Naplníte rozkurovací komín briketami až po samý vrch, rozpálite ich, avšak namiesto toho aby ste ich rovnomerne roztiahli po palivovom rošte, tentokrát vytvoríte uprostred neho kôpku. To preto, aby žiara pahreby priamo prenikala do hrubej liatiny a po okrajoch s roštom unikal iba horúci vzduch.

Rýchlo spoznáte rozdiel, ak čosi spravíte nesprávne. Nejde iba o to, že varenie vo woku sa spomalí. Pocítite to i na ruke v ktorej držíte varešku. Ocitne sa nad prudkou žiarou a dlho ju tam veru neudržíte.

Všetko si vopred nakrájajte

Čo majú spoločné cukety a baklažán? Ak z nich čosi pripravujete na grile, najlepšie je nakrájať ich šikmým rezom na veľké plátky. Nemusíte sa báť, že sa vo svojej jemnosti rozplynú a namiesto kúskov zeleniny vám zostane iba kaša.

Prikrájajte k nim na plátky dve veľké cibule a pustite sa aj do kuracích pŕs. Hoci pripravujeme minútku, ani pri nich sa nesnažte krájať príliš malé rezančeky. Všetko by stratilo svoj pôvab grilovačky, pri každej potrebujete v každom kúsku cítiť prenikavé a koncentrované chute.

Ak máte všetko na kôpkach a do grilu ste už vložili aj wok, pustite sa do varenia ešte kým je chladný.

Rozpis surovín:

700 g kuracích pŕs
400 g baklažánu
400 g cukety
2 cibule
100 ml oleja
1 balíček Mäspoma Gyros
6 tortíl XXL
majonéza
mrkva, kapusta, paprika

Krok za krokom, a predsa takmer naraz

Na oleji opražíte cibuľku do sklovita a hneď za ňou pridávate baklažán a cuketu. Nič na tom, že ste ich vopred nesolili, aby sa zbavili časti vody. Na woku sa im bude páčiť i tak. Pridáte vrecúško koreniacej zmesi Gyros a kým opatrne na woku prehadzujete zeleninu, sledujete ako sa mení.

Liatinový wok vám poskytuje veľkú rozhorúčenú plochu, takže ju využite celú. Chcete, aby sa zelenina nie dusila, ale opekala. Ak máte pocit, že vychádza z formy, prilejte trošku oleja naviac a poprehadzujte všetko, nech sa to premieša.

Ak je baklažán mäkký a cuketa spriesvitnie, prichádza čas na mäso. Kuracina v minútke nežiada oprážanie, potrebuje udržať svoju šťavu a štruktúru. Vyklopíte ju na zeleninu, premiešate vareškou, podlejete pol pohárikom vody a pozeráte na zázrak.

Voda sa mení na paru, v ktorej sa kuracie mäso parí a varí. Pri každom miešaní pridávate do toho kus opekania a restovania, voda a para stále hrajú svoju úlohu. Unikajú preč a vy vidíte ako sa kúsky mäsa zaťahujú, belejú a stávajú sa pevnými.

Nemáte núdzu o koreniny, všetko sa akoby zjednodcuje pri každom miešaní. Ba aj voda sa odparuje a zostáva jej na dne iba troška. Nepotrebujete omáčku, nechcete mäso prevariť. Veď chceme minútky do ruky.

Tortily si predhrejte

Vo chvíli, keď vytiahnete wok bokom, prichádza čas na tortily. Nezabudnite ich nahriať na rošte, ktorý ste medziačasom vsunuli do stredového otvoru. Ako spraviť tortilu tak, aby vyzerala k svetu? Položte ju na rošt, plochou obracačkou pekne pritláčajte k mriežkam a keď sa cesto vykreslí tukom a začínajúcimi bublinami, rýchlo otáčajte.

Táto pekne mriežkovaná strana pôjde von. Druhá už bude pre bubliny kadejaká. Tá príde do vnútra. Natriete tortily majonézou, naložíte na ne mäso so zeleninou, pridáte strúhaný syr a nejakú tú kapustu, mrkvu a paradajku na spestrenie chutí.

Zdá sa vám to byť nenáročné a rýchle? Práve také to je. Málokto by pri ochutnávke uveril tomu, že ste to s celou prípravou stihli spraviť za 45 minút – od spontánnej myšlienky, cez rozkúrenie grilu až po servírovanie. Dojedené. A čo ďalej? Späť k bedmintonu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár