Hrubý liatinový wok a gril – to je expresná kombinácia pre rýchle varenie na terase a vo dvore. Horúca žiara preniká k čerstvým surovinám cez veľkú plochu varnej nádoby a jej hrúbka je ako zotrvačník. Čokoľvek priložíte alebo prilejete dnu, wok zostáva stále horúci. Neochladne.

Koľko minút vám trvá, kým navaríte doma na sporáku rizoto? Verte tomu, že vo woku na rozpálených briketách to zvládnete za polovičný čas. Ryža, zelenina, koreniny a kúsok dobrej ryby – o stolovníkov s takýmto menu určite nebudete mať núdzu.

Rozpáľte ho na maximum

Naplníte briketami rozkurovací komín až po samý vrch, podložíte pod neho dve kocky podpaľovača a keď ich zápalka preberie k životu, máte približne 45 minút času na prípravu. Preberte si ryžu, očistite zeleninu, opláchnite rybu, alebo hoci aj prestrite na záhradnom stole. To len, aby vám čas rýchlejšie prešiel.

S briketami rozhrnutými po palivovom rošte nebudete mať horúčosť pod kontrolou. Pri takomto varení sú prieduchy mimo hru – všetko závisí na vašej kuchárskej rýchlosti a zručnosti. Počítajte s tým, že od chvíle, keď uložíte wok do modulárneho roštu, začne sa prudko zahrievať k teplotám nad 250 °C.

Nevyčkávajte kým začne dymiť olej ktorým ste wok pred rokmi uviedli do prevádzky, neotáľajte s pridávaním ďalších surovín. Tu neexistuje, že by ste čosi utlmili či spomalili. Buď to spálite alebo nie.

Ryžová explózia pary

Nalejete do woku troška oleja, pridáte do neho cibuľu nakrájanú na kocky a keď si všimnete, že sa opražila do sklovita, ani chvíľku neváhate aby ste pridali 400 gramov guľatozrnnej ryže. Budete vidieť, ako priesvitné zrnká v žiare woku obelejú a nečakajte na to, kým cibuľa začne prihárať. Ba niekedy sa stane, že tá ktorá ryža vyskočí ako pukanec nad plameňom.

Do woku vlejete liter horúcej vody, za ním v závese pridáte kocku bujónu, šafran a všetko zamiešajte. Nenaľakajte sa obrovského oblaku pary, ktorá sa vznesie nahor. To iba wok odovzdáva svoje prebytočné teplo, aby sa schladil na teplotu, nad ktorú sa voda nikdy nedostane – 98 °C.

Všetko dôsledne miešajte a budete prekvapení z toho, ako rýchlo ryža naberá na objeme. Neprejde ani minútka a už pridávate zeleninu.

Zelenina a koreniny sú základom chute

Rozpis surovín:

400 g ryže
5 pl oleja
1 cibuľa
2 papriky
170 g brokolice
280 g karfiolu
250 g Ružového lososa Ryba Žilina
1 balíček Mäspoma Zelenina Grilovaná
1 kocka bujónu
1 bal šafranu
1,5 l vody

Dve veľké papriky nakrájate na veľké kocky, pridáte k nim 280 gramov karfiolu a ak nájdete aj 170 gramov brokolice, bude to fajn. Siahnite po čomkoľvek s výnimkou mrkvy, zeleru a paradajok. Nasypte na to pol balíčka korenín Mäspoma Grilovaná zelenina a ide sa ďalej.

Nedá vám neprehliadnuť, že voda sa vsiakla do ryže a wok pýta ďalšiu. Tentokrát to bude opäť horúci polliter, vďaka ktorému môžete obsah woku premiešať. Nenechajte sa napáliť tým, že všetko zhustne na kašu, ktorá sa začne odspodu pripaľovať.

Ak vaša ryža žiada vody ešte viac, smelo ju pridajte.

Pod vekom grilu potrvá tri-štyri minútky, kým bude ryža na skus hotová. To je moment záverečných kúziel.

Losos je kráľovskou korunou

Dať rizotu chuť, to znamená pridať do neho i mäso. Tentokrát sa tešíme na lososa. Postačí vám dobre rozmrazených 250 gramov filiet, ktoré po opláchnutí narežete na väčšie kusy. Odteraz sa už nič nemieša, rybu len pekne poukladáte nahor a minútku necháte pod vekom grilu.

Potrebujete spomaliť, takže wok preložíte na drevený stôl, zakryjete ho hliníkovou fóliou a necháte 10 minút vydýchnuť. To je dostatok času na to, aby sa ryba dovarila, ryža vtiahla prebytok vody a prišiel správny čas na pridanie byliniek.

Brikety uhaste

Možno sa vám bude zdať, že sme dali do grilu priveľa brikiet. Pravdou však je, že sa žiada riadna horúčosť. V dobrom kotlovom grile nič nevyjde nazmar.

Naložíte naň veko, zavriete spodný i vrchný vzduchový prieduch a brikety sa bez prístupu kyslíku uhasia.

Bude trvať dosť dlho, kým všetko vychladne aby ste zvyšok paliva zachránili pre ďalšie použitie. A to je práve ten čas, pri ktorom si budete rizoto vychutnávať v pokojnom rodinnom kruhu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár