Čas od času vždy príde chvíľka, keď sa pri grile pretrhne mäsová štafeta. Namiesto toho, aby ste v tuhej improvizácii dolovali zo špajze svoje najskalnejšie zásoby, šikovnejšie je zmeniť tón. Pozriete na misu s jabĺčkami na stole a ihneď viete ako s ňou naložíte.

Čo majú spoločné kuchynský robot KitchenAid a gril od Weberu? Ak ich priberiete k novému dobrodružstvu, už o hodinu a pol môžete ochutnať prvú porciu výborného jablčného nákypu. Nič na tom, že ste ho ešte nikdy nerobili. Určite sa vám podarí na prvýkrát.

Nádoba s oblohou

Rozpis surovín:

1 pl masla
2 čl ml. škorice Mäspoma
12 pl cukru
5 jabĺk
3 vajíčka
100g cukru
150g hladkej múky
1/2 čl prášku do pečiva

Znie to trochu nezvyčajne. Vymastíte plechový pekáčik maslom, nasypete do neho štedrých 12 lyžíc cukru a keď všetko poprášite čajovou lyžičkou mletej škorice, púšťate sa do ovocia. Či máte za misku sliviek, hrušiek, jabĺk alebo iného ovocia, na tom priveľmi nezáleží.

My sa pri tejto klasike záhradných grilov púšťame do jabĺčok. Na to, aby ste nimi vytvorili v pekáči na prst hrubú vrstvu ich treba približne päť. Najprv ich olúpete, rozpolíte, potom vykrojíte stredy a keď ich nakrájate na plátky, môžete sa pustiť do ukladania.

Ovocie musí vytvoriť súvislú vrstvu od jednej strany k druhej, od jedného rohu k druhému. I sem patrí za lyžičku škorice. Práve táto spodná vrstva bude vo finále navrchu. A tú si pozrie dôkladne každý koho touto dobrotou počastujete.

Trené cesto vymiešate v robote

Možno je to trošku postavené na hlavu, ale je to tak. Vyšľaháte sneh z troch bielkov, odložíte ho bokom a opäť sa vrátite k miske robota. Do nej príde 50 gramov masla, 100 gramov cukru a nakoniec tri žĺtky. Za tým opäť šľahacia metla, ktorá si s tým dá rady. Pôjde to jednoducho, ak je na terase horúco a i maslo je vopred zmäknuté.

Pridáte 150 gramov múky, kávovú lyžičku prášku do pečiva a keď to robot opäť premieša, prihodíte späť i bielky. Od tejto chvíle máte pripravené cesto, ktoré vám treba v rovnomernej vrstve roztiahnuť na ovocie. Nič si nerobte z toho, ak sa vám cesto zdá byť husté. A netrápte sa ani tým, že povrch nevyhladíte k dokonalosti.

Všetko sa pri pečení roztečie a ak príde do finále, vrchnú stranu cesta nik neuvidí. Iba ak tanier, na ktorý ho budete nakladať.

Nepriame grilovanie

Ak rozkurovací komín naplníte čosi nad polovicu briketami, bude to dostatok paliva na celé pečenie. Na palivový rošt naložíte deliace priečky, rozpálenú pahrebu vysypete za ne a keď medzi ne položíte druhý pekáčik s vodou, gril bude potrebovať približne 25 minút času na to, aby sa naplnil parou.

Spodnú klapku otvoríte na polovicu a rovnako i vrchnú na poklope. Rýchlo zistíte, že teplota sa drží na stabilných 170 °C.

Pečenie je výzvou, ktorá nežiada úzkostlivé stráženie a sledovanie. Položíte pekáčik na rošt, odstopujete si 40 minút času a zvyšok obstará gril.

Na vás je už iba natiahnuť si rukavice, vziať pekáč s hotovým nákypom a preklopiť ho dolu hlavou na tácku. Z tejto dávky vám vyjde šesť štedrých porcií a verte tomu, že to nebude vaše posledné vypekanie nákypov. Vrátite sa k nemu vždy, keď sa vám pod ruky dostane ovocie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár