Horúca mriežka a na nej syčiace plátky mäsa. Nech nad horúcu pahrebu uložíte do grilu čokoľvek, čaká vás pútavé kulinárske dobrodružstvo. Na čerstvom povetrí, v peknom prostredí dvora si vychutnáte nielen pripravené občerstvenie, ale aj príjemnú, pohodovú atmosféru.

Je však pravidlom, že grilovanie je pevne zviazané s mrežou roštu? Ak si ku grilu priberiete šikovné príslušenstvo, čakajú vás nové výzvy a dobrodružstvá. Zrazu akoby ste pred sebou mali gril, ohnisko, rúru, panvicu a kotlík na jednom, jedinom mieste.

Pekáč vás vtiahne do nových možností

Dobrý kotlový gril sa svojim spôsobom ponáša na rúru. Čokoľvek do neho vložíte na pekáči, to môžete vypekať vo vlastnej šťave. Platí to nielen pre čerstvú sekanú z bravčoviny, ale aj pre jarmočné klobásky alebo mrveničku so sviežim, záhradným ovocím. Kým rozpálená pahreba a veko udržujú horúcu klímu, pekáč uložený na rošte je varnou nádobou.

Uši sú v obmedzenom objeme grilu viac na prekážku ako pre osoh. Najlepšie sa osvedčili pekáče z tenkého, oceľového plechu, ktoré znášajú údržbu v umývačke riadu. Kým si však vyberiete tie svoje, mali by ste vedieť dva rozmery. Prvým je priemer grilovacieho roštu, aby sa vám pekáč do okrúhleho priestoru vmestil.

Druhým je priemer palivového roštu, aby ste nádobu rovnakého druhu mohli používať pri nepriamom grilovaní namiesto jednorazových hliníkových misiek. Ak používate pri takomto grilovaní košíky alebo deliace priečky na palivo, poznačte si aj šírku voľného priestoru medzi nimi. Inak sa môže stať, že sa vám pekáč dnu nevmestí.

Platňa udrží viac tepla ako rošt

Pekáčik je fajn výbavou pre suroviny so šťavou. Ak však príde na vypekanie lievancov, pizze, praženice so slaninkou alebo kysnutého cesta, podvihnuté bočné lemy viac už netreba. Dôležité je iba to, aby ste mohli pripravené porcie naložiť na hladkú, rovnú plochu.

Nezáleží na tom, či uložíte na rošt veľkú platňu z kamennej soli, žuly, alebo stred modulárneho roštu nahradíte tanierom z hrubej liatiny. Dôležité je iba to, aby ste ich pred použitím dobre nahriali. Nejaký čas potrvá, kým žiara prejde do ich veľkého objemu. Je to, akoby ste platňu nabíjali horúčosťou, ktorú chcete rýchlym tempom odovzdať do pečenia.

Prednosťou platne nie je iba to, že je na rozdiel do roštu celistvá. Ide práve o jej tepelnú kapacitu, vďaka ktorej je grilovanie a pečenie rýchlejšie. Ak sa vraví, že dobrá pizza nepotrebuje na upečenie viac ako tri minúty, vedzte že s platňou to zažijete na vlastnej koži.

Hrniec, kotlík či wok?

Čo je to za nezmysel, pchať do grilu hrniec? Veď rovnakú službu ako gril spraví i varič alebo sporák. Spomeňte si na jedinečnú chuť kotlíkového guláša a razom budete tušiť o čom je reč. Ak sa čosi varí v horúčosti grilu pod vekom, je to akoby ste varili v ochrannej atmosfére. Všetok kyslík vyhorel a pod vekom sú iba spaliny z uhlia, brikiet a vonnej štiepky.

Vezmite poctivú liatinu, dajte jej podobu woku, vložte ju do stredu roštu a máte nový zážitok. Hneď by ste si mali vyskúšať navariť grilovaný guláš, ktorý má jedinečnú farbu a vôňu. V takejto zostave si pripravíte paellu, zemiaky zapečiete s cibuľou a šunkou na kosti, ale príde aj na všetky druhy minútok. Všetko sa spája v prudkej žiare, a voľnej ruke pri miešaní.

Nečakajte, že sa vám do 57-centimetrového grilu podarí natlačiť 10-litrový kotlík. Vnútorná kapacita svedčí nádobám s objemom do 5-6 litrov. Všetko naviac je iba snom, pri ktorom vám viac napomôže veľké ohnisko obložené kameňmi ako gril samotný.

Otočný ražeň griluje za vás

Koľko trvá, kým sa na grile upečie 3-kilová krkovička tak, aby ste ju mohli v plnej šťavnatosti trhať na vlákna? Ak si tento pôžitok užívate každý víkend, viete že je to výzva aj na 8 hodín grilovania. Na rošte to zvládnete s niekoľkými otočeniami, ak však máte otočný ražeň, z grilu sa môže stať na celé dopoludnie automat.

Naložíte porciu mäsa na ražeň, osadíte ho do motorčeka a kým bude predlžovačka pod prúdom, bude sa točiť svojim stabilným tempom ako na kolotoči. Na takomto ražni spravíte pekný kus hovädzej pečienky, ale ugrilujete hoci i malé prasiatko, dvoch šikovne natisnutých králikov, alebo hoci aj menšiu morku.

Otočný ražeň využíva výhody nepriameho grilovania, takže počas celých hodín vám šťava a omastok odkvapkávajú do pekáčika, ktorý pod neho naložíte. Hoci celú prácu za vás oddrie tento pomocník, ovácie a pochvaly od blízkych a priateľov zožnete vy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár