Je to klasika slovenských kuchýň, ktorá sa zaobíde bez obaľovania v strúhanke a vyprážaní v horúcej masti. Ak si pripravíte šťavnatú fašírkovú zmes, skvostne ju upečiete aj na rozhorúčenej platni grilu.

V čom spočíva tajomstvo chutnej fašírky? Ak nameliete mäso a ochutíte ho k svetu, nesmiete zabudnúť na to, že významná časť chuti prichádza z pečiva, ktoré k nemu pridáte. Nepoužívajte rožky, sendvič ani žemle. Siahnite po pár krajcoch poctivého chleba.

Pomlieť a ochutiť

Rozpis surovín:

1000g bravčovej krkovičky
4 krajce čierneho chleba

2 balíčky Mäspoma Fašírky
1 balíček Mäspoma Sezamové semienka

Ak na natrhané krajce chleba nalejete iba toľko mlieka, ktoré stihnú vypiť, nič nemusíte žmýkať bez úžitku. Práve to bude prvé sústo do zostaveného mlynčeka na mäso. Voľte platničku so 4-milimetrovými otvormi, ktorá chlieb rozomelie na kašu, avšak mäsu zachová jeho štruktúru.

Pre prípravu grilovanej fašírky je najvhodnejšia tučnejšia krkovička. Ak obsahuje dostatok tuku, vyjaví svoju chuť, šťavnatosť a súčasne dá vyniknúť aj pekárenskej príchuti. Nakrájajte ju na kocky vo veľkosti orechov a pomeľte ju na mlynčeku v tesnom závese za chlebom.

Na 1 kilogram mäsa budete potrebovať dva balíčky koreniacej zmesi Mäspoma Fašírky a jeden balíček sezamových semienok. Miešanie bude trocha náročnejšie, pretože potrebujete spojiť nielen koreniny s mäsom, ale aj mäso s chlebom ktorý leží popod ním. Dajte tomu čas, aby vám vznikla jednotvárna, rovnomerná zmes.

Pomôžte si šablónou

Ak sú vyprážané fašírky známe tým, že majú bacuľatý, okrúhly tvar, na grile to nemusí byť tak úplne pravda. Jednoduchá drevená šablóna tvorená rámikom a lisovacím piestom vám pomôže vytvarovať úhľadné porcie. V našom prípade majú približne 260 gramov s rozmermi 10×15 centimetrov.

Vytvorili sme si ju tak, aby sme do kontaktného grilu Tefal OptiGrill + XL dostali tri kúsky, jeden vedľa druhého. Pri lisovaní porcií je taktika jednoduchá. Vložíte do rámika potravinársku fóliu, naplníte ju odváženým množstvom zmesi, zatlačíte piestom a krúživým pohybom dostanete až do rohov.

V grile bude trvať približne 9 minút, kým sa každá várka porcií prepečie. Keďže teplo prichádza do každej fašírky z oboch strán súčasne, pečenie prebieha mimoriadne rýchlo. Mäsová zmes pospájaná jemnými vláknami pri lisovaní stuhne a zachová si svoju šťavnatosť.

Šalát na povzbudenie

Rozpis surovín:

300g zeleru
2 jablká
1/2 citrónu
2čl cukru
1čl Mletá škorica Mäspoma

Ak chcete, aby fašírka naplno predviedla svoju šťavnatosť a jemnú chuť, nezabudnite si na servírovanie pripraviť aj povzbudzujúci, zelerový šalát. Na tenké prúžky nastrúhate jablká a zeler, pridáte k nim trocha cukru a citrónovej šťavy a na záver dochutíte škoricou.

Budete prekvapení, ako dobre táto kombinácia ladí bez toho, aby ste mali pocit že ide o zeleninu. Zeler, akoby na seba prebral nevšednú, ovocnú chuť.

Servírujte za horúca

Kým fašírka pri chladnutí v alobale znásobuje svoju šťavnatosť, pri šaláte nie je potrebné čakať kým zo seba uvoľní šťavy. Chrumkavé prúžky jabĺk a zeleru akoby pri každom zahryznutí zo seba vydali kopu sviežosti.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár