Je to chvíľkové pobláznenie zmyslov. Hoci si užívate grilovaciu pohodu so všetkým čo k tomu patrí, pri prvom súste sa vám na jazyku rozvinie dôverne známa chuť jarmočnej, pečenej klobásky. Zabrzdíte ju smotanovým dipom a opäť sa preberáte do reality.

Toto kulinárske dobrodružstvo vám ponúka čabajkový zážitok bez toho, aby ste museli mäsovú zmes plniť do črievok. Ak ju tepelne upravíte za čerstva, pri grilovaní sa vyjaví šťavnatosť v celej svojej sile.

Premena obyčajnej krkovičky

Rozpis surovín:

1200g vykostenej krkovičky
55g zmesi Mäspoma Čabajka

10g štipľavej papriky Mäspoma

Nie je to nič, čo by žiadalo nasadenie všetkých vašich síl. Zájdete si k mäsiarovi, vezmete od neho 1,2-kilogramový kus krkovičky a poberiete sa domov. Ak máte na výber, vyberajte tučnejší a vyzretejší kus. Čím viac je mäso mramorované tukom, tým šťavnatejšie bude.

Všetko nakrájajte na kocky vo veľkosti vlašských orechov. Ak máte mäso z čerstvo rozobranej polovičky, bude pevné, tuhé, bez toho aby sa z neho odlučovala šťava. S hľadaním zázračného receptu na ochutenie klobásky si hlavu nelámte. Receptúru nájdete namiešanú priamo vo vrecúšku Čabajka od Mäspomy.

Na každý kilogram mäsa si navážite 50 gramov čabajkovej zmesi. Ak máte radi pikantnú chuť, pridajte i 8 gramov štipľavej mletej papriky. Uvidíte, že práve takéto množstvo miešaných korenín vám pokryje celý povrch mäsových kociek. Keďže soľ je súčasťou zmesi, nemusíte už pridať vôbec nič.

Namlieť, premiešať a ugrilovať

Mlynček je vašim pomocníkom pri prvotnm premiešavaní. Cez platničku s 8-milimetrovými otvormi rozdelí koreniacu zmes rovnomerne do mäsa a je iba na vás, aby ste v premiešavaní pokračovali ručne.

Miešanie vám nezaberie viac ako minútu času, pričom máte istotu že soľ a koreniny sa v mäse rozložili rovnomerne. Mäsová zmes je pripravená na okamžité grilovanie, ak si ju však pripravujete vopred, vedzte že v chladničke vám vydrží 2-3 dni bez problému.

Čabajkové hamburgery si budú pri tepelnej úprave držať svoj tvar, ak ich zlisujete vo formičke. Ak má priemer 12 centimetrov, z pripraveného mäsa vám vznikne 6 porcií po štedrých 200 gramoch.

Na elektrickom kontaktnom grile bude trvať 10 minút, kým sa prepečú k príjemnej šťavnatosti. Práve tak nám to vyšlo na grile Tefal OptiGrill + XL aj pri automatickom režime pre pečenie burgerov.

Dip pre zjemnenie chuti

Rozpis surovín:

350g kyslej smotany
1 bal sušenej cibule Mäspoma

1 mlynček Mäspoma Chilli a morská soľ
cibuľa na oblohu
pečivo pre servirovanie

K pikantným čabajkovým burgerom sa pýta nielen čerstvé pečivo, ale aj svieža cibuľka nakrájaná na tenké plátky a dip z kyslej, pochúťkovej smotany. Do dvoch 175-gramových téglikov primiešate vrecúško sušenej cibule Mäspoma, z mlynčeka to zasypete k jemnej chuti zmesou chilli a morskej soli.

Prednosťou sušenej cibule je, že do smotany nepustí svoju prirodzenú šťavu. Namiesto toho smotanu prihustí a udrží jej nezmenenú konzistenciu po celé hodiny. Ak do seba nasiakne vodu, opäť bude chrumkavá, takmer ako čerstvá.

Užívajte v dobrej nálade

Nechajte sa uniesť dôverne známou chuťou jarmočných klobások a pohodovej grilovacej atmosféry. Tento recept je tak jednoduchý a bez omylu opakovateľný, že sa iste stane súčasťou vášho grilovacieho koloritu. Nemáte čo pokaziť, nemáte čo pozmeniť. Všetko sedí akosi samo od seba.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár