Grilovačka, to nie sú iba kulinárske výkony, pri ktorých sa musíte naplno oddať tomuto majstrovstvu. Ak si vopred pripravíte mletú mäsovú zmes, dokážete na terase takmer na počkanie vyčariť chutné občerstvenie, po ktorom vám nebudú klesať viečka nadol.

Ak pomýšľate na svieži šalát s plátkom chutného mäsa, vedzte že vás čaká šťavnatejšie a sviežejšie sústo. Keď na špajdli spočinú mäsové guľky obalené slaninkou, dvor sa naplní prenikavou, neodolateľnou vôňou grilovacích pôžitkov.

Tučné znamená šťavnaté

Rozpis surovín:

750 g chudého výrezu
750 g slaninového výrezu
300 g prerastenej slaninky
1 vrecúško Gyros Mäspoma
predmočené špajdle

Možno ste nad tým nikdy neuvažovali, ale tuk je pri grilovačke najdôležitejším hráčom. Je nositeľom chuti, prebúdza pod roštom prenikavú dymovú arómu a ak príde na štruktúru, robí každé sústo dokonale šťavnatým. Ak máte mlynček, nameľte si vždy svoju mäsovú zmes. Tak získate dokonalú kontrolu nad jej zložením.

V tomto prípade miešame chudú bravčovinu so slaninovým výrezom na škvarenie v pomere 1:1. Hoci to vyzerá na prvý pohľad odvážne, v skutočnosti sa pri mletí všetko dokonale premieša. Ak vhadzujete mäso do mlynčeka v rytme chudé – tučné – chudé – tučné, výsledok je dokonalý.

Čerstvo namleté mäso obživne, ak do neho pridáte soľ a koreniny. So zmesou Mäspoma Gyros nemusíte nič ochutnávať, stačí ak sa budete držať pravidla že na 1,5 kilogramu mletého mäsa patrí jedno 25-gramové vrecúško.

Obsahuje primeranú dávku soli a dobre vyváženú zmes korenín, v ktorej sa rozvinie príjemná chuť čerstvej bravčoviny.

Ak si koreniny rovnomerne vysypete na povrch mäsa, pri miešaní sa mletá zmes rovnomerne ochutí. Nie je potrebné žiadne odležanie, s grilovaním môžete začať okamžite. Predsa je tu však jedna vec o ktorej je dobré vedieť.

Mäsová zmes pripravená na grilovačku vopred vydrží v chladničke smelo celé tri dni. Vďaka vysokému podielu tuku a obsiahnutej soli nezostarne. Ak si chcete pripraviť hostinu s predstihom, pomôže vám ak máte mäso pomleté, zamiešané a ochutené.

Šup s ňou na paličky

Bambusové špajdle, guľôčky vo veľkosti gaštanov a úhľadné plátky z prerastenej slaninky. Či si ju zaobstaráte u mäsiara, alebo pripravíte z bôčika doma bez údenia, to je iba na vás. Dôležité je iba to, aby ste ju dokázali nakrájať na plátky hrúbkou jedného milimetra.

Ak ju podchladíte na pol hodinu v mrazničke, dokážete to aj na elektrickom kuchynskom krájači. S ostrým nožom to však ide bez problému ak viete ako na to. Nenechajte sa odradiť neúspechom a trénujte. Tenké plátky slaninky idú vždy bok po boku s grilovaním.

Slaninková košieľka patrí len na každú druhú guľku, aby ste na každej špajdli skombinovali vždy dve chute. Budete prekvapení, ako veľmi sa líši chuť obalenej guľôčky od nahej.

Hotové za desať minút

My sme siahli po elektrickom grile Tefal Aromati-Q 3v1, pri ktorom omastok steká mimo výhrevnú špirálu priamo do zbernej nádoby. Ak sa rozhodnete grilovať na uhlí alebo plyne, voľte metódu nepriameho grilovania. Znamená to, že ohrev bude po stranách, aby kvapkajúci tuk neprebudil plamene.

Na rozohriatom grile potrvá desať minút, kým budú jednotlivé porcie hotové. Jednu stranu pečiete šesť minút, druhú už iba štyri. Ak hneď po uložení špajdlí na rozpálený rošt každou z nich pohnete, nebude vás trápiť mäso ktoré sa pri prvom kontakte prilepilo.

Šalát na rozihranie chutí

Rozpis surovín:

1/3 hlávky malej kapusty
2 mrkvy
1 mlynček Korenie 4 farieb Mäspoma
1 mlynček Bolívijská soľ Mäspoma
1-2 PL vínneho octu
Majonéza, kyslá smotana

Výbornou prílohou je klasický šalát z mrkvy a kapusty. Nakrájate si ich na tenké prúžky a zmiešate v nádobe tak, aby kapusty bolo približne dvojnásobné množstvo ako mrkvy.

Chuť a štruktúra sa odvinie podľa toho, či šalát pripravíte s predstihom a necháte ho niekoľko hodín odležať, alebo ho naservírujete čerstvý.

Pre ochutenie použite zmes korení 4 farieb a soľ, ktoré prebudia zeleninové šťavy. Ak ste to nikdy neskúšali s mlynčekovými dózami, vedzte že je to spôsob dávkovania, pri ktorom máte všetko pod kontrolu. Mleté kúsky sú väčšie a prejavia sa výraznejšou pikantnosťou ako mleté zmesi. Znamená to, že miniete menej korenín a získate mocnejšiu chuť.

Na vyhladenie chuti môžete pridať i pár kvapiek octu a dve polievkové lyžice smotany. Bez toho, aby ste museli pripravovať zálievku, všetko prepojíte v príjemnú, hladkú dokonalosť.

Sústo, ktoré si zamilujete

Mäsová zmes, ktorá sa vám na počiatku zdala bez skúsenosti pritučná sa pri servírovaní vyjaví v mimoriadnej šťavnatosti. Budete prekvapení z toho, že koreniny tentokrát nič nemaskujú ani neskrývajú. Pomáhajú vykresliť jemnú chuť grilovanej bravčoviny a slaninky v plnej kráse.

Zajedzte si k tomu čerstvý šalát a máte pocit, že už nemusíte siahnuť po žiadnej ďalšej prílohe. Pečivo či zemiaky vám zostanú k iným dobrodružstvám pri grile.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár