Je to dobrodružstvo, pri ktorom sa hamburger z mletého mäsa zasypaný syrom a prikrytý plátkami slaniny zmení na čosi úplne iné.  S cieľom zachovať mäsu šťavu a dať mu jemnú, zaúdenú príchuť.

Ak ste doposiaľ nikdy nenabrali odvahu pre výrobu grilovacích klobások, určite by ste to mali skúsiť. Ak prekonáte prvé obavy a pustíte sa do práce, zistíte že to predsa len ide omnoho rýchlejšie ako ste očakávali. Obzvlášť v prípade, ak patríte medzi tých, ktorí si mäso vždy zomelú doma na elektrickom mlynčeku.

DSC_3796

Obyčajná paleta surovín

Suroviny pre 10 klobások:

750g mletej krkovičky
150g tvrdého syra
16g soli
4g sladkej papriky
3g pálivej papriky

Mleté mäso, tvrdý syr, plátky slaniny a zopár korením pre chuť.  Ak otvoríte dvierka na chladničke a natiahnete ruku do poličky s koreninami, určite by ste mali mať všetko doma.

Ako pri iných našich počinoch, aj tu počítame s tým, že práve vďaka grilu získame chute, aké sa v kuchyni len tak nezadaria. Grilovanie na uhlí má svoje čaro a ak sa k nemu pripletie aj trocha dymu z drevenej štiepky, je to rozdiel, ktorý skutočne stojí za to.

DSC_3753

Mäso najjednoduchšie zomeliete vtedy, ak je dobre zachladené. Nie len preto, aby sa lepšie krájalo na kocky, ale aj mlynček sa do neho môže omnoho lepšie oprieť. Vtedy namiesto trhania vláken skutočne nareže jemnú masu, ktorá si zachová štruktúru. Jednoducho povedané, zostane taká aby ste mali skutočne do čoho zahryznúť.

Podobné je to aj s krájaním syra. My máme syr eidamského typu,  ktorý sa dobre krája s každým nožom, ktorého čepeľ je dostatočne tenká. Chceme mať väčšie kúsky syra, takže robíme kocky. Ak vám však viac vyhovuje strúhanie, môžete to skúsiť vašou osvedčenou cestou.

DSC_3756

Masa, ktorá patrí do črievka

Nie je na tom nič zložité, aby ste všetko pekne premiešali a videli tú ohromnú premenu. Paprika prefarbí mäso, ktoré akoby ožilo. Iné je to však s plnením do bravčových črievok. Najprv ich na desať minút namočíte do vody aby ste z nich vymyli soľ. Z tuhých špagátov sa zmenia na vláčne obaly, ktoré stvorila príroda pre plnenie.

Potom z masy robíte šúľky tenšie ako plniaci otvor mlynčeka a s rúrkovou násadkou sa pustíte do plnenia. Jediným pravidlom je, nechať uniknúť všetok vzduch vrchom, inak sa bublín v klobáskach nezbavíte. Je to práca ktorá cez mlynček nejde tak dobre ako cez mäsiarske delo, pre takéto malé množstvo to však funguje výborne.

DSC_3760

Z hmoty, ktorú namiešate podľa našej receptúry vám vyjde približne 10 klobások, ktoré vyzerajú skutočne k svetu. Sú ako diétne párky a trošku sa k nim takto budeme aj stavať.

Obvariť a ovinúť

Nie je to žiadne tajomstvo, ktoré by čakalo na vaše odhalenie. Čerstvé grilované klobásky sú natoľko mäkké, že nie je v ich moci, aby sa udržali v črievku, ak ich jednotlivo nadelíte. Preto im musíte dať krátky štart v horúcej vode alebo pare.

Popicháte ich ostrou ihlou na šitie, vhodíte do hrnca s horúcou, nie však bublajúcou vodou a necháte ich v tomto radostnom kúpeli nie dlhšie ako 6-7 minút. V takejto krátkej chvíli stihne mäso natoľko stuhnúť, že si už naveky udrží svoj tvar. Budete vidieť ako črievka belejú a hneď na to sa stávajú priehľadnými.

DSC_3768

Vylovíte svoj úlovok von, necháte troška obchladnúť, nadelíte a oviniete slaninkou. Ak to budete skúšať na horúcej klobáske, slaninka sa bude pritápať, takže pár minút oddychu vám ušetria  zbytočné nervy.

Na rozpálený rošt do grilu

Veľká premena nastane vo vnútri v grile. My sme vo Weberi Master Touch GBS naložili rozhorúčenú pahrebu za dvojicu drôtených predelov a do stredu sme dali pekáčik naplnený vodou. Vďaka tomu sa nám podarilo vytvoriť klímu, v ktorej klobásky nepraskajú, nepripaľujú sa a majú šancu získať novú chuť a arómu z dymu.

DSC_3777

Grilovanie spolu s jemným priúdením pomocou vopred namočnej štiepky zaberie približne 80 minút a sami budete vidieť, kedy máte grilovanie za sebou. Črievka sa zmenia na pevné, krehké blanky, cez ktoré sa navonok ukáže obraz krásne prepečeného mäsa. Aj slaninka získa tóny, ktoré jej svedčia omnoho viac ako belavý závoj omastku.

DSC_3782

Lepšie ako z obchodu

Možno je to radosťou z grilovania, možno je to úžasnou vôňou, ba môže sa zdať že máme ďakovať za úspech aj sviežemu povetriu pri posedení na terase. Tieto klobásky chutia minimálne tak dobre ako tie z obchodu, ak nie skutočne viac.  Roztopený syr sa mieša so šťavnatou chuťou mäsa, a kde tam v explózii týchto chutí cítiť klasiku, ktorú poznáme z éry desaťročí minulých. Z doby, keď v každom obchode boli rovnaké ceny a údeniny chutili rovnako v každom kúte republiky.

DSC_3805

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár