Ak milujete pomalé grilovanie povedľa rozhorúčenej pahreby, niet pochýb o tom, že v kotlovom grile to ide najlepšie. Ak však do neho pridáte otočný ražeň, toto majstrovstvo povýšite o úroveň vyššie.
Má zmysel otáčať mäso, keď sa bez vysušenia aj na rošte rozpečie na páper? Naše prvé stretnutie s otočným ražňom pre gril Weber Master Touch GBS naznačuje, že je to predsa len nový zážitok. Chudé grilované pliecko budete považovať za šťavnatejšiu krkovičku a aj kôrka nadobudne nové kvality. Nielen pri pohľade na statnú porciu grilovaného mäsa ale aj vo chvíli, keď sa do neho zahryznete.
Sada, ktorá pridáva nové zážitky
Volá sa Weber Rotisserie alebo po našom otočný ražeň a je to nadstavba pre kotlové grily. Vo veľkej škatuli nájdete zopár dielcov po ktorých siahnete vždy vtedy, keď budete mať pocit, že práve ražeň bude viac ako rošt ladiť s kusom mäsa, na ktorý sa chystáte. Všetko je navrhnuté tak, aby ste nemuseli nič montovať, premena grilu je otázkou minúty. Obavy, že sa vám nebude chcieť sú rozohnané.
Základom sady je predlžovací nadstavec kotla. Je z rovnakého smaltovaného plechu ako gril, takže by nemal ničím prekvapiť. Má zopár výrezov v spodnej strane aby sa vyhol prekážkam, záves pre motor a dvojicu vybratí na ražeň. Nič viac, nič menej. Je ako rukáv s montážnymi prvkami.
Motorček sa zasúva do držiaka a výrobca ho osadil kratučkým napájacím káblom. Počíta sa s tým, že si na terasu potiahnete záhradnú predlžovačku, ktorú používate napríklad pri kosení. Hoci je vypínač prekrytý pružnou membránou, na grilovanie v daždi asi treba zabudnúť. Skôr pripadá do úvahy zimné grilovanie v romantike padajúcich vločiek.
Samotný ražeň je nerezový a k nemu patria dva držiaky s ihlicami, ktoré zabránia pretáčaniu mäsa. Vyváženie treba zvládnuť prípravou a cvikom, žiadne závažia ktoré by nerovnomernosti vyrovnávali v dodávka nie sú. Poďme však na prvé zbieranie zážitkov a skúseností.
Najprv rozkúriť, potom osadiť
Ohnisko treba pripraviť kým je pohodlne dostupné. Znamená to klasický postup. Odložíte bokom grilovací rošt (a to až do budúceho grilovania, pretože pod ražňom sa stáva nepotrebným), rozpálite uhlie a pripravíte zostavu pre nepriame grilovanie. Rozpálené uhlie patrí za drôtené držiaky, vanička s vodou do stredu.
Ak ste tomu doposiaľ neprikladali veľkú dôležitosť, vanička prechádza osou rukoväte a držiaka na veko. Pretože iba týmto smerom možno osadiť ražeň tak, aby výkroje okolo skrutiek zapadli.
Naložíte prstenec na gril a pomaly ho môžete predhrievať.
Zviazať a nakoreniť
Koreniaca zmes:
5 pl cukru
1 čl soli
2 čl Progast Gyros Grill
2 čl Progast Chicken Grill
Pre prvé zoznámenie siahame po takmer štvorkilovom kuse pliecka. Treba mu dať tvar, inak by sa nikdy nepriblížilo k valcu, ktorý je vyváženým ideálom pre ražeň. Nie je potrebné aby ste sa učili mäsiarske uzly a prepletačky, stačia aj jednotlivé stiahnutia – jedno vedľa druhého.
Čím viac sa vám podarí narezané časti svalov zbaliť dnu, aby formovali rolku, tým lepšie.
Napichnúť rolované plece na ražeň sa nemusí podariť na prvýkrát. Hoci je hrot ostrý a ide do mäsa ako tank, môže sa stať, že vybehnete z osi a jedna strana bude pri otáčaní oveľa ťažšia ako druhá. Neobávajte sa pri chybe ražeň vytiahnuť a znova zasunúť správne. Ten otvor sa zapečie a zmizne. K tomu patria už len dva stabilizačné dorazy s ihlami a môže sa ísť na zbieranie chutí.
Suchá zmes s cukrom je klasikou
Existuje veľa receptov pre ochutenie, pre začiatok sa však budeme držať zmesi, ktorú poznáme. Cukor, soľ a zopár štandardných korenín. Ak máte svoju obľúbenú zmes, pokojne sa držte tej. Potrebujeme porovnávať, takže žiadne nové čary sa nedejú.
Obaliť mäso v pripravenej zmesi je hračkou. S ražňom ho takpovediac vyváľate, až kým sa celé nepokryje. Je dobré ak má mäso izbovú teplotu, aspoň už nebude pri zohrievaní púšťať zbytočne šťavu.
Na ražeň a do grilu s ním
Ak sa vyhýbate čítaniu návodov, možno vám malou radou hneď na začiatok ušetríme čas. Do motorčeka treba zasunúť ostrú špičku meniacu sa na štvorhran, nie tupú časť. Ušetríte si tým nemotorné hľadanie správnej polohy. Takto to ide akosi samo a to aj so štedrou napichnutou nádielkou.
My grilujeme pri teplote málo cez 150 °C a chuť trošku ladíme priúdením, podobne ako sme si navykli pri rebierkach. Už po krátkom čase vidno, že gril sa s nadstavbou správa trochu inak. Dym sa v ňom vo veľkom priestore drží omnoho lepšie a aj teploty sú trošku posunuté. Akoby šli trošku nadol a mäso sa pieklo pozvoľnejšie.
Práve to je ten skrytý bonus otočného ražňa, o ktorom sa v letáčikoch, ponukách ani na škatuli nedočítate. Nepriama žiara pahreby sa vyšším položením mäsa zmiernila a teraz akoby sa pieklo viac v horúcom vzduchu ako v horúčosti susediacich uhlíkov.
Povrch mäsa sa zaťahuje mocnejšie a karamel neprihára ani vtedy, ak zabudnete regulačnú klapku trochu viac otvorenú. Grilovanie nie je pomalšie, skôr prebieha pozvoľnejšie a jemnejšie. Výsledok prvého pokusu poznáme.
Rozdiel, ktorý zachutí každému
Mäso grilované na otočnom ražni je jemnejšie, šťavnatejšie a na dôvažok v ňom vyniknú jemnejšie arómy dymu, a korenín. Stále má krásnu, višňovo-karmínovú farbu a ružový prstenec na reze, a hneď dokážete uhádnuť, že bolo grilované v kotlovom grile v jeho vyhoretom povetrí.
Stále však máte pocit, akoby ste do rúk dostali o triedu kvalitnejšie mäso, ktoré dôkladne odležalo na vychýrenom bitúnku, aby nadobudlo nevídanú jemnosť. Keďže veľmi dobre vieme, čo sme do grilu dali, tento pokrok môžeme pripísať výhradne grilovaniu na ražni.
Budeme naďalej zbierať skúsenosti, aby sme sa s vami podelili o zážitky, ktoré sme naplánovali: kurčatá, kačku, vianočnú morku, i fašírku, ktorá sa bude vrtieť ako na kolotoči.
Ste sa tu rozbehli s tymi chutovkami, skoda, ze sa neda poslat kazdemu citatelovi kusok na kostovku 🙂
Odo mna ako cisteho masozravca mate plus ale aj za tie super fotky, normalne tu vonu dymu citim cez monitor. Myslim, ze je spravny cas nahovorit dedka, aby rozbehal tu storocnu udiaren a vydymil pavuky 🙂