Znie to trochu nezvyčajne. Nakrájate mäso, cibuľu a zemiaky, ale namiesto kotlíka ich nasypete do liatinového woku nad pahrebu grilu – s očakávaním grilovaného guláša, ktorý je na prvý pohľad úplne iný ako všetky ostatné.

Ak ste doposiaľ nikdy o grilovanom guláši nepočuli, mali by ste to rozhodne skúsiť. Toto nevšedné dobrodružstvo vyšperkuje váš vlastný rodinný recept k úplnej dokonalosti. Hoci ho budete variť  z rovnakých surovín ako vždy, predsa len bude vyzerať a chutiť inak. Tajomstvo sa ukrýva v samotnom varení.

Tento guláš vznikol úplnou náhodou. Ak nehostíte gulášom početnú spoločnosť, zbytočné vám je rozkurovať pod kotlíkom a plniť prebytkami mrazničku. To bol ten moment, kedy sa v hlave rozsvietila žiarovka – či skôr rozpálil uhlík. Liatinový wok visí na stene, kotlový gril Weber Master Touch GBS stojí pri terase, ide sa variť!

DSC_1627

Kruhová žiara pahreby

Brikety sú pre založenie pahreby omnoho praktickejšie ako drevené uhlie. Horia dlho, rovnomerne a vytvárajú žiaru, v ktorej sa cez hrubú liatinu nebude nič pripaľovať. Rozpálite ich v podpaľovacom komíne, vysypete na palivový rošt a rozhrabete do kruhu k okrajom grilu. Vznikne tak akýsi prstenec, ktorý obkolesuje wok vložený do roštu.

Pod vekom sa celý priestor vyhreje a to je už sólo pre masť a cibuľu. Nech začínate varenie gulášu akokoľvek, na rozpálenom tuku je štart najlepší. Hoci v nejednom návode ku grilu sa dočítate o tom, že tuk do nádob na rošt nepatrí, ešte sa mi nestalo, aby sa chytil plameňom. Veď i kotlíky mávame nad ohniskom a nestane sa, aby ich zachvátil oheň.

DSC_1589

Cibuľka sa napriek ohromnej žiare praží pozvoľne a zdá sa, že ani nežiada mnoho pestúnskej starostlivosti.

Mäso krehne rýchlym tempom

Paprika, koreniny, nakrájaná bravčovina a pohárik vody spustia najkrajšiu časť varenia guláša. Všetko začne syčať a do široka sa začne valiť ohromná vôňa. To je čas, keď treba pridusiť prieduchy grilu a ponechať gulášový základ pod vekom oddychovať. V ohromnej žiare sa začne diať zázrak grilu.

Ak pokrievka nezakrýva iba wok, ale aj celé ohnisko, guláš sa varí v akejsi ochrannej atmosfére. Pod vekom vyhorel všetok kyslík a povetrie sa naplnilo jemným dymom. Určite viete čo to robí s mäsom pri grilovaní. Vytvorí sa na ňom kôrka vo farbách višne a pod ňou sa začne rysovať ružový prstenec. Je to čosi, čo neurobíte ani v kuchynskej rúre, ani na plynovom grile. Dokážete to iba na uhlí či briketách pod vekom.

DSC_1603

Pri guláši sa deje čosi podobné. Mäso ani šťava nehnednú. Ušetria si svoju prirodzenú farbu a zotrvávajú v sviežich odtieňoch mletej červenej papriky. Hoci by ste do pahreby prihodili i trochu udenárskej štiepky, dym nikdy neprerazí chuť vašich surovín. Stane sa z neho iba jemná korenina. Preto sa držte pravidla, poklop patrí na gril, dolu ide iba pri miešaní.

Voda, zemiaky a bylinky

Hoci od vhodenia prvého kúska masti do woku neubehne viac ako 90 minút, mäso je už na trištvrte hotové. To je signál že treba doliať vodu, a o chvíľu aj pridať zemiaky, majoránku a čokoľvek ešte chcete. Hoci by to bolo aj lečo, aby ste gulášu prepožičali srbský nádych.

Teplomer na veku ukazuje 180 °C – a tak je tomu od úplného začiatku až po teraz – Aj tentokrát môžete spokojne prikryť veko a venovať sa kratochvíľam. Možno vás prekvapí, že guláš na grile nevyžaduje ani dozor, ani priveľa miešania. Akoby sa varil sám. To je výhoda pahreby, ktorá neoblizuje varnú nádobu plameňom.

DSC_1623

Trvá približne dva-a-pol hodiny, kým je guláš hotový. V tej chvíli je už aj mäso ako páper a aj zemiaky sú už mäkké. Prichádza čas majstrovského gulášového umenia – doladiť chuť tak, aby bola akurát.

Osem porcií

Do woku sa vmestí osem štedrých porcií guláša jasných farieb a vyberanej chuti. Možno vás budú priatelia upodozrievať že ste ho kadečím prifarbili, pravdou však je, že za všetkým treba hľadať grilové povetrie uväznené pod vekom.

Prvá skúsenosť vás naštartuje k ďalším experimentom. Hoci ďalší guláš budete z radosti variť už o niekoľko dní, nemali by ste zostať iba pri ňom. Fazuľovica, segedín, bigos, kapustnica – všetky budú na grile iné ako ich poznáte z kuchynského sporáku či kotlíka. To sa vyplatí vyskúšať.

DSC_1638

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Nic v zlom, hotovy vyzera super, ale nemate tam nejako moc cibule? Ved siaha do pol nadoby a hotovy gulas je tiez do pol nadoby. Ja by som dal radsej viacej masa 😉

    • Sto ľudí – sto chutí. Myslím že tu nejde o to aké suroviny sa použijú, ale ako sa ten guláš varí. Je to nový, zaujímavý spôsob, ktorý si zaslúži pozornosť. Ale ak máte nejakú osvedčenú receptúru na ten váš guláš, radi sa necháme inšpirovať a vyskúšame si ho ako „Frodov guláš“.

Pridaj komentár