Ak je prázdna špajza vyrabujte záhradu

1

Grilovanie je zábava. Rozpálite uhlie, nastrojíte gril a vyberiete sa do špajze, aby ste z nej vytiahli najcennejšie poklady. Kde však police zívajú prázdnotou, tam ani čert neberie.

Ako utíšiť pokušenie a oddať sa radosti z grilovania, keď v dome niet jediného kúska mäsa? Niekedy stačí spraviť zopár krokov do záhradky, vytrhať z hriadok tú najmenej populárnu zeleninu a vyhrnúť si rukávy.

Cvikla, cukrová repa, mrkva a cibuľa – všetky sú na prvé zoznámenie až priveľmi fádne. Na sklonku leta už nikoho nelákajú. Zemitá chuť sa v nich mieša so sladkosťou, cibuľa pridáva závoj pálčivosti. Nie je v nich nič, čo by lákalo ku grilovaniu.

A predsa v núdzi v našom dvore predviedli svoj skrytý talent. Najprv sme všetky očistili, nakrájali na rovnako veľké časti a štedro počastovali marinádou. Olej a stredozemné bylinky so štipkou hrubo mletej soli dávali akú-takú nádej, že z tohto zážitku nebude výstrel do ticha.

DSC_2230V košíku na pečenie kurčaťa sa im dostane štedrosť horúčosti a ani o prúdenie vzduchu nebude núdza. Kým pod roštom pod bielym prachom tlie grilovacie uhlie, pod vekom stúpa teplota nad hranicu 150 °C. V kotlovom grile od Weberu nie je za ťažko udržať ju pod kontrolou. Príliš vysoká teplota by zeleninu spálila, prinízka by posilnila tie chute, ktoré poznáme z varenej zeleniny. Takémuto grilovaniu svedčí, ak sú brikety iba na okrajoch grilu, aby na košík sálalo iba nepriame teplo.

Fádnej zelenine azda pomôže aj trocha dymu. Nasekané konáre z jarného rezu ovocných stromčekov sú fajn. Kombinujú sladkú arómu ovocia s jemnou štipľavosťou. Takáto štiepka je trošku agresívna, korenistá, avšak nesmierne rafinovaná. Kúpeľ v sude ju podporí v dymení.

DSC_2241Po 75 minútach prichádza finále. Zelenina sa cez olejovú marinádu k nerezovému košíku nelepí a vďaka svojej šťavnatosti sa ani nevysušila. Všetko sa skoncentrovalo, zo spodnej strany trochu pripieklo a teraz už vieme ochutnať výsledok.

Ako chutí grilovaná zelenina neskorého leta? Ak ju ovoniate so šatkou na očiach, máte pocit, že ktosi griloval a jemným dymom zaúdil kuracinku. Po prvom zahryznutí cítite ako sa zuby s chuťou zarezávajú do šťavnatého sústa, z ktorého tryská jeden gejzír šťavnatosti za druhým.

Necítite zemité chute, nemáte pocit prílišnej sladkosti. Je to ako rafinovaná grilovačka, pri ktorej neviete čo vás čaká. Vo chvíli, keď sústo zbehne dolu krkom, v ústach sa rozvinie dôverne známa chuť grilovaného kúska mäsa. 

Takáto skúsenosť priam nabáda na jej opakovanie a smelo môžeme prehlásiť, že takéto menu je hodné servírovania aj váženej návšteve. Ocenia ju aj stopercentní mäsožravci.

DSC_2246

 

Milan Gigel
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár