Je to expresná grilovačka, pri ktorej sa všetko zbehne mimoriadne rýchlym tempom. Malé porcie hydinového mäsa sa v žiare uhlia prepekajú takmer okamžite. A ak príde na chuť, je to niečo čo by ste nečakali. Všetko sa točí okolo ovocia, ktoré dáva vyniknúť koreninám orientu.

Ak sa vrátite neskoro z práce, alebo vám na prechádzke poza humnami poriadne vyhladne, kuracie ražniči vás nenechá dlho čakať na zasýtenie. Kým rozpálite gril, stihnete si napichať suroviny na špajdle, ale aj pripraviť nezvyčajnú omáčku. Bez marinovania, len zo zásob ktoré máte doma.

Rozpáľte gril na maximum

Vysoká teplota a krátky čas grilovania. To je stratégia, ktorú dosiahnete pomocou dreveného uhlia. Rozkurovací komín naplníte do polovice, zapálite pod ním jednu kocku podpaľovača a v priebehu 20 minút je každý kúsok pokrytý bielym popolom.

Je trocha výzvou roztiahnuť takúto pahrebu do veľkej plochy palivového roštu. Vysypte všetko do stredu a troška roztiahnite do strán. Pri grilovaní budete počítať s tým, že stred je horúcejší ako okraje. Znamená to, že čo sa na jednej strane pieklo pri okraji, pri otočení sa bude piecť opačne.

Roztvorte prieduchy naplno a teplota švihá k 250 °C. Práve tak to má byť. Nezaškodí, ak rošt vyčistíte.

Konzerva a balíček

Rozpis surovín:

4 veľké kuracie prsia
1 konzervovaný ananás
1 bal Mäspoma Čína
1/2 bal Mäspoma Kari
1 kyslá smotana
1 džem Relax 100%
1 mlynček Mäspoma Chilli
pečivo
hlávkový šalát

Štyri veľké kuracie prsia z balíčka a konzerva s krúžkami ananásu. Ak máte tieto dve veci doma, zvyšok už nejako dáte dohromady aj keby ste museli improvizovať. Hoci je pre tento účel lepšie chladené mäso ako mrazené, s odretými ušami to ugrilujete i tak.

Mäso nakrájate na dlhšie, hrubšie rezance, zakvapkáte slnečnicovým olejom a trochou soli a keď k tomu pridáte koreniacu zmes Mäspoma Čína a dôkladne premiešate, môžete sa pustiť do napichávania.

Na predmočenej špajdli striedate vždy pásik mäsa so štvrtinkou ananásu až dovtedy, kým sa vám všetko neminie. S mäsom to ide jednoducho, len ananás je v dnešných konzervách tenší ako kedysi. Dajte si pozor na to, aby sa vám v krehkosti nerozpadol.

Poukladajte všetko na rozpálený rošt, zakryte vekom a keď odpočítate dve minútky, otáčajte každé jedno sústo. Po ďalších dvoch minútach môžete zbierať pod fóliu, aby si mäso troška oddýchlo.

Pečivo a omáčka

Či siahnete po krajci čerstvého chleba alebo pečiva, na tom priveľmi nezáleží. Skôr ide o to, aby ste sladkastý a ovocný sobáš mäsa s ananásom čímsi spečatili.

Vezmete pol téglika kyslej, pochúťkovej smotany, pridáte k nemu pol pohára výborného broskyňového džemu a keď to doladíte kari korením a troškou čerstvo mletej soli s čili papričkami, ste v hre.

Táto dobrota už nepotrebuje nič naviac. Iba ak by ste mali kúsok hlávkového šalátu. Pod chvíľou máte pocit že sedíte pri múčniku, pod chvíľou si zasa voľkáte pri jemnej chuti grilovačky. Verte tomu, že ak sa vám to zapáči, určite si to zopakujete znova a znova.

Tá rýchlosť vyráža dych rovnako ako jemné a vyberané chute.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár