Grilovačka, to nie je jediná chuť v tuctoch rôznych podôb. Ba ani vtedy, ak už po tisíci krát meliete kus bravčoviny, aby ste z nej vyformovali burgery a upiekli ich nad rozpáleným uhlím. Vždy môžete pridať nové a nové chute, vďaka ktorým formujete nové kulinárske zážitky.

Koľko času ubehlo od chvíle, keď ste naposledy na rošt položili veľké hlávky šampiňónov? Ak si neviete narýchlo spomenúť, určite si ich pri najbližšom nákupe prihoďte do košíka. Uvidíte, že sa vám podarí namiešať explóziu chutí, ktoré dokážu zaujať.

Pustite sa najprv do mäsa

Rozpis surovín:

1000g bravčovej krkovičky
1 bal Mäspoma Gril-párty
5 veľkých šampiňónov
1 vajíčko, pažítka
3 plátky sušenej krkovičky
pečivo
zeleninová obloha

Nekupujte mleté mäsá v balíčkoch, nekupujte ani mäsové prípravky v rovnakom balení. Vo všetkých je príliš veľa tuku, ktorý by sa bez úžitku vypiekol do grilu. Zakúpte si radšej kilový kúsok krkovičky, nakrájajte ho na pruhy a pomeľte doma na mlynčeku.

Ak používate kuchynský robot, nie je to žiadna práca naviac. Pretože práve v tej miske do ktorej ste mäso zomleli budete riešiť aj jeho miešanie.

Prisypete dnu balíček koreniacej zmesi Mäspoma Gril-párty, spustíte motor a už o dve-tri minútky budete vidieť, ako sa v čerstvom mäse uvoľňujú jeho vlákna.

Práve to je ten čas, kedy má mäso ochotu držať pevne svoj tvar. Burgery môžete tvarovať hoci aj ručne. Ak si však pomôžete malým formovacím lisom, udržia si svoju veľkosť aj na rošte a všetky budú vyzerať rovnako. Nezbehnú sa a nezhrubnú ako fašírky pražené v oleji.

Rozkúrte gril

Brikety si ponechajte na inokedy, tentokrát patrí do rozkurovacieho komína drevené uhlie. Stačí, ak ho nasypete čosi nad polovicu jeho kapacity a rozkúrite dvomi kockami podpaľovača. Uhlie zo seba v krátkom čase vydá ohromné množstvo tepla, čo je pri prudkom pečení a grilovaní dôležité.

Kým sa nahreje gril a vy do neho vložíte vonkajší lem modulárneho roštu, ubehne dostatok času na to, aby ste si pripravili šampiňóny. Dnes sa nebude grilovať na rošte, ale na liatinovom tanieri. Ten zadrží šťavy a prudkým kontaktným teplom urýchli prípravu.

Nemalo by vás prekvapiť, ak v grile vystúpa teplota nad hranicu 230 °C. S obomi klapkami otvorenými naplno to ide skutočne rýchlo.

Pripravené raz-dva

Rozbijete dve vajíčka, pridáte k nim nasekanú pažítku, šalviu, koreniacu zmes a na jemno strúhaný syr. Hoci to pôsobí jednoducho a fádne, predsa len sa dočkáte premeny. Ak túto zmes rozdelíte do hlávok veľkých šampiňónov, k dokonalosti bude chýbať jediné.

Tenučké plátky sušenej krkovičky, ktorú si dokážete v priebehu chladných mesiacov roka pripraviť doma. Nesnažte sa plniť šampiňóny kopcom, všetko sa pri grilovaní podvihne nahor. To preto, že šťava z húb sa premieša so surovým vajíčkom, aby sa neskôr premenila na paru.

Grilovanie šampiňónov zaberie približne 25 minút času. Správny moment vystihnete podľa toho, že vajíčko je pevné i vtedy, ak ich podvihnete a nachýlite grilovacou lopatkou.

Dopiecť mäso a servírovať

Ak vyberiete šampiňóny z páľavy, budú potrebovať 4-5 minút na oddýchnutie. Práve to je čas, ktorý potrebujete na to, aby ste na liatinovom tanieri upiekli burgery. Prudká horúčosť, šťava z húb a omastok sa postarajú o to, aby všetko prebehlo expresným tempom.

Otočíte ich naopak, dopečiete a razom môžete servírovať. Ak pridáte pečivo, majonézu, paradajku a šalát, máte pre každého štedrú porciu, ktorá nasýti i riadnych jedákov. Budete prekvapení, ako výborne tu ladia chute, ako huby zmenili na rozpálenej liatine svoju podstatu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár