Nadýchaná striedka, chrumkavá kôrka a k tomu svieža chuť olív a vôňa byliniek. Hoci sedíte doma na terase, máte pocit akoby ste sa zastavili v malom, miestnom pekárstve. Všade rozvoniava pečúci sa osúch a keď konečne vykukne spod veka, tešíte sa z toho že sa opäť výborne vydaril.

Máloktoré pečivo dokážete v grile bez skúseností upiecť znova a znova, aby vždy vyzeralo dokonale a k svetu. Na tento osúch nepotrebujete žiadnu prípravu. Ba ani nezvyčajné suroviny, ktoré by ste nenašli v špajze. Všetko sa točí okolo vône bylín a pečúcej sily liatiny.

Sólo i pred záverečnou

Vďaka hrúbke liatinového taniera priveľmi nezáleží na tom, akým spôsobom rozkúrite gril. Lepšie sú však brikety ako uhlie, šikovnejšie je ak je paliva menej ako priveľa. Priškrtíte prieduchy na kotle a veku, necháte teplotu vyšplhať k 190 °C a keď vidíte, že teplota už nešplhá vyššie, je správny čas na to, aby ste do kotla vložili tanier s cestom.

Osúch je fajn na raňajky a večeru, kedy ho napečiete v dvoch, troch či štyroch kolách po sebe. Výborný je aj pre spestrenia každej grilovačky v jej finále. Vždy končíte s tým, že hasíte zvyšok paliva pod poklopom, vďaka osúchu využijete i posledné, zostatkové teplo.

Cesto vymiesite v robote

Rozpis surovín:

330 g hladkej múky
220 ml vody
1/4 kocky droždi
štipka soli
1 bal olív
1 rajčina
1 čl Mäspoma Rozmarín
1 čl Mäspoma Bazalka
1 čl hrubozrnnej soli

Aký je recept na dokonalé cesto? Nasypete do misky robota 330 gramov múky, štipku soli, v 220 mililitroch vody rozpustíte štvrť kocky droždia a keď ju prelejete do misy, spustíte miesenie. Robot v priebehu dvoch minút vyčarí hladké, jemné cesto.

Vymastíte liatinový tanier olejom, pomastíte cesto a keď ho prstami roztiahnete na celú plochu, ponecháte ho tak ako je – s jamkami, vlnkami a štruktúrovaným povrchom, aký vám len vznikol. Ak je liatinový tanier chladný, ide to jednoducho. Ak pripravujete jeden osúch za druhým, vyplatí sa vám vopred preformovať cesto na drevenej doske.

Štruktúru tvoríte cestom, chuť koreninami a oblohou. Na jeden osúch rozložíte vrecúško olív, jednu rajčinu rozkrájanú na osminky, prevoniate rozmarínom, bazalkou a obsypete hrubozrnnou soľou. Je to práca na minútku, ani neviete že ste sa do niečoho pustili.

Pečenie si ustriehnite pohľadom

V grile, pod vekom, v horúcom vzduchu prebehne premena. Prvý osúch na chladnej liatine nepotrebuje viac ako 15 minút času, aby sa krásne vypiekol. Podvihne sa pri krátkom kysnutí, vypečie sa na ňom krehká kôrka a striedka sa naplní bublinkami.

Správny čas pečenia odhadnete nielen podľa farby, ale aj podľa rajčiny ktorá sa v horúčosti vypečie. Rýchlejšie to bude s každou ďalšou porciou. Možno už po desiatich minútach ju budete vyberať von, aby ste upiekli tretiu dávku.

Verte tomu, že ide o jedno z najchutnejších a najrýchlejších pečív, aké dokážete na grile pripraviť. Nič neupravujte, v ničom neimprovizujte.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár