Nový gril, to nie je výbava na jedinú sezónu. Ak ho pristavíte na terasu, očakávate že jedného dňa budete rovnako zruční ako šéfkuchári ktorí za rozpáleným roštom predvádzajú svoje umenie. Krôčik po krôčiku objavujete nové spôsoby grilovania a ladíte svoje postupy. S vedomím, že svoj gril poznáte čoraz dôvernejšie.

Dokáže si kotlový gril zachovať vo dvore svoju kondičku tak, aby ste sa naň spoliehali bez kompromisu i po štyroch sezónach používania? Prezeráme pod drobnohľadom gril Weber Master-Touch GBS, ktorému dávame sezónu po sezóne dôkladne zabrať. Po celý čas stojí na terase, bez prístrešku a zimovania. Je stále fit?

S krytom i bez neho

Pod holým nebom je to pri oddychu na terase tak trochu dilema. Chcete sa pozerať na gril, alebo ho po každom použití zahalíte do krytu? Nech sa vám akokoľvek miešajú pocity, vyskúšate si podobne ako my oboje. Weber Master-Touch GBS nie je gril, ktorý by žiadal úzkostlivé zaobchádzanie.

Podstavec má z hliníka, telo zo smaltovanej ocele a vrchnák má tvarovaný tak, aby cez neho pri daždi do vnútra kotla nezatekalo. Znamená to, že ak ho necháte napospas rose, dažďu a snehu, ani po štyroch sezónach na ňom nenájdete vážnejšie jazvy.

Weber Master-Touch GBS

Voda zvykne zatiecť do teplomeru na veku, hrdza sa ukáže na drobnom oceľovom nite vrchného prieduchu. Všetko ostatné je aj po rokoch takmer ako nové. Zarobíte vo vedre vodu so saponátom, zmyjete popol, prach a vidíte že gril nič nestratil na svojej kráse. Leštenkou na auto by ste ukryli každý škrabanček či ošúchanie. Plastové rukoväte ani kolieska slnko nezničilo.

Nejaký čas sme používali tenký sivý kryt na kotlové grily od Weberu. Rozpadol sa po pár mesiacoch na slnku a v zápätí za ním aj druhý. Teraz máme hrubší, čierny a ten je dokonalý.

Weber Master-Touch GBS

Ohnisko sa len tak ľahko neunaví

Najväčšia námaha grilu je práve tam, kde horí pahreba a odkvapkáva omastok. Palivový rošt po rokoch nič nestratil na svojom tvare ani robustnosti. Je hrdzavý, stále však rovný a rovnako hrubý ako na začiatku. Netreba ho kefovať po každom použití, všetok omastok sa z neho i tak vypáli. Je z dobrej ocele, ktorá odoláva žiare ohniska.

Rovnaké je to s drôtenými deliacimi priečkami. I keď často ležia na zemi pod grilom a na daždi, stále sú fit. Je na nich viac hrdze ako na palivovom rošte, stále sú však tuhé, pevné odolné. Neohnete ich v rukách, nič nestratili na svojej robustnosti. Sú z rovnakého materiálu ako rošt samotný.

Weber Master-Touch GBS

Veľmi nás teší pohľad na smaltovanie kotla i veka. Povrchová úprava nepraská a neotĺka sa. Nenájdete odštiepené kúsky na lemoch, nenájdete škrabance, ktoré by prešli až po samý plech.

Dlho sme hľadali najväčšiu slabinu smaltovania, ktorá sa ukazuje na zvaroch rukovätí. Práve tu je jedno maličké miesto, z ktorého predsa len nejaká korózia kreslí na smalte stopu.

Weber Master-Touch GBS

One-Touch: o tom to celé je

Ak má tento gril čosi výnimočné, určite je to jeho spodná klapka a zberná nádoba na popol. Jediná páčka otvára a zatvára prieduchy. Tá istá páčka zmetá popol do zbernej nádoby pod grilom. Je to výbava, na ktorú si tak navyknete, že už nikdy nedokážete plnohodnotne prijať kotlový gril, ktorý ju nemá.

Riadite teplotu, oživujete pahrebu, vyprázdňujete priestor pod ohniskom. Od prvého rozkúrenia sa vôbec nič nezmenilo i napriek tomu, že trojica veľkých hliníkových lopatiek na dne kotla dostáva určite zabrať. Jedna z nich sa po rokoch možno trošku pridvihla a možno by pýtala trochu pritisnúť nadol. Inak je všetko práve tak, ako má byť.

Weber Master-Touch GBS

Bez únavy je zberná nádoba na popol, pretože do nej nezateká a neprší. Bezchybný je i vonkajší hliníkový lem, ktorý je nosným prvkom celého One-Touch systému. Na trhu je kopa grilov, ktoré tento systém imitujú, chýba im však spoľahlivosť a plná funkčnosť.

Stojí pevne na nohách

Nevieme povedať, ako by dnes vyzeral gril, ak by sme ho neustále ťahali po hrboľatej hline z miesta na miesto. Je pravdou, že ho z miesta na miesto presúvame – častejšie je to však po drevenej terase ako zemine. Tenké a ľahučké hliníkové nohy nič nestratili na svojej pevnosti a rovnaké je to aj s podvozkom.

Weber Master-Touch GBS

Hoci je to najúspornejšie spracovaná časť grilu, ani po rokoch si nemyslíme že by jej čosi chýbalo.

Spodnú drôtenú výstuhu s podobou poličky nezvykneme často používať. Ak by tam však bola nejaká plytká nádoba tvarovaná na mieru, určite by to bolo úložné miesto na pováženie. Hoci aj na drôtené priečky ohniska, ktoré len tak nedbalo pohadzujeme pod grilom.

Weber Master-Touch GBS

Rošt a príslušenstvo? Jedným slovom jednotka

Veľkým prekvapením je grilovací rošt. V tomto modeli je ten typ s dvojicou otvárateľných vrátok na okrajoch a odnímateľným stredom pre modulárnu výbavu. Nie je to oceľ s pochrómovaním, ktoré sa oderie a odhalí hrdzu. Je to hrubý nerez, ktorý je stále bez chybičiek, bez prehnutí, deformácií či problémových miest.

Pri údržbe ho derieme oceľovou kefou od Weberu. Zriedkavo ho dostaneme i do umývačky riadu. Máme pocit, že na tomto kúsku si dal výrobca záležať. Podobné je to i s liatinovým riadom modulárneho systému GBS. Poznáte tie liatinové panvice a hrnce, ktoré vám bez pravidelného olejovania hrdzavejú a ani do umývačky ich nesmiete dávať.

Weber Master-Touch GBS

Weber o tom nikde nepíše, ale máme pocit že si z nás všetkých robí v tichosti žarty. Liatinové nádoby sú z liatiny, majú však povrchovú úpravu. Veľmi podobnú aká sa nájde na drôtenom koši pre otočný ražeň. Nečudovali by sme sa, ak by to bol nitrid titánu. Všetky liatinové nádoby výborne znášajú nielen tepelnú úpravu na oleji, ale aj na vode. Bez hrdze.

A ak steakovú sear-grate mrežu položíte na tú nešikovnú poličku pod grilom a ponecháte ju na daždi. Ani po mesiaci ju nenájdete hrdzavú ako líšku.

Weber Master-Touch GBS

Aký je teda gril Weber Master-Touch GBS v 57-centimetrovej verzii? Či sa počítate medzi pôžitkárskych nedbanlivcov, alebo úzkostlivo leštíte každý jeden kúsok výbavy ktorú máte, tento gril si dokáže zachovať nielen svoju úžitkovú hodnotu, ale aj tvár. Určite ho odporúčame i na terasu bez zastrešenia a spolu s ním i systémové príslušenstvo. A ak sa v ďalších rokoch predsa len čosi pokazí, Weber má k dispozícii v servisnom kanáli všetky dielce – od kolieska na podvozok, cez ramená One-Touch systému až po plastovú rukoväť s háčikmi na kliešte a obracačku.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár