Je to mimoriadne chutná ryba, ktorú dokážete na grile pripraviť k dokonalosti. Šťavnatá, s minimom kostí, s príjemnou chuťou mora. Ak sa rátate medzi tých, čo s grilovaním rýb nemajú veľa skúseností, s morským vlkom by ste to mali určite skúsiť.

Zabudnite na dresingy, omáčky a marinády. Tentokrát je všetko úplne jednoduché. Každá z použitých surovín vyjaví svoju prirodzenú chuť – a to v koncentrovanej podobe. V žiare pahreby, v prúde horúceho vzduchu akoby všetko ožilo. Len koreniny a bylinky pozdvihnú prirodzený pôvab tohto grilovaného sústa.

Rozpáľte ho 50 na 50

Pol palivového roštu naložíte rozpálenými briketami, druhú polovicu za deliacou priečkou ponecháte voľnú. To preto, že pri grilovaní sa budeme držať nepriameho tepla. Kým ryby sa rovnomerne vypečú v prúde horúceho vzduchu, na zeleninu bude v otočnom koši pôsobiť priama žiara ohniska.

Na prípravu určite treba, aby ste rozkurovací komín naplnili briketami až po samý vrch. Podložíte ho dvomi kockami podpaľovača, zapálite a ak v bezveternom počasí ubehne 40 minút, pahrebu máte prichystanú. Celý tento čas môžete využiť na prípravu rýb a zeleniny.

Prvá pôjde zelenina

Rozpis surovín:

1 kg morského vlka Ryba Žilina
900 g zemiakov
4 cibule
2 papriky
1 citrón
1 viazaničku šalvie
1 mlynček Mäspoma Horská Soľ
1 mlynček Mäspoma Korenia 4 farieb

Zemiaky, cibuľa i paprika potrebujú na grile aspoň 50 minút na to, aby sa upiekli do mäkka.

Pomocníkom bude otočný ražeň s drôteným košom. Znamená to, že kým vy budete sledovať ako plynie čas, motorček bude neustále premiešavať kúsky ochutenej zeleniny nad pahrebou ako miešačka s betónom.

Nakrájajte si 900 gramov bielych a červených zemiakov z tohtoročnej úrody, pridajte k nim 4 cibule rozkrájané na štvrtiny a k nim dve veľké sladké papriky podelené na osem dielov. Na prvý pohľad je to až príliš fádna spoločnosť.

Ak však do misy prilejete dve polievkové lyžice oleja a prisypete koreniacu zmes na zeleninu, všetko akoby ožilo. Všetko presypete do koša, zavriete ho, osadíte na ražni do motorčeka nad pahrebu a ak ponecháte spodnú klapku grilu otvorenú na polovicu a vrchnú otvoríte úplne. Všetko sa bude piecť pri teplote 190 °C.

Či sa zelenina za sľubovaných 50 minút upiekla, to zistíte rýchlo. Pichnete do zemiaku vidličkou a ak je mäkký, ste pripravený na rybu.

Na vlka s teplomerom

Ak pracujete s mrazenou rybou, vždy jej dajte dostatok času na to, aby povolila. Pri kilovom balíku s tromi rybami v celku to môže trvať celý deň. Uložte balík do chladničky a nechajte ho pozvoľne rozmraziť. Len posledné dve-tri hodiny nechajte rybu na kuchynskej linke. Vyumývajte každú z nich a ide sa na prípravu.

Brušnú dutinu posolíte, okoreníte, vložíte do nej svieže bylinky a rezy citróna. Pridáte trochu soli a korenia i na kožu a všetko je pripravené. Ryby patria na rošt – avšak nie nad pahrebu ale mimo nej. Práve tu budete mať istotu, že vrchná a spodná strana sa prepečú rovnako – a to dokonca bez otáčania.

Pomocníkom nech vám je teplotná sonda. Ak sa teplota vyšplhá na 68 °C, viete že ste vo finále. Môže to trvať 10 i 15 minút, preto sa nikdy nespoliehajte na hodinky. Takto upečený morský vlk má šťavnaté mäso a na tanieri si ho vychutnáte v tej najlepšej kvalite.

Nebojte sa toho, že na pohľad vyzerá vlk akoby mu iba oschla jeho koža a trochu sa pootvorili jeho ústa. Nebude pre vaše potešenie meniť farbu do zlatista, všetko podstatné sa odohrá v jeho vnútri.

Servírujeme

Dobrou správou je, že kým rybu podávate priamo z roštu na tanier, veľmi rýchlo na grile v otočnom koši prihrejete aj zeleninu ak stihla v medzičase podchladnúť. Nasadíte na kotol späť jeho predlžovací diel, spustíte motor a zaklopíte veko. Všetko ladí, všetko hrá.

Na jedenkrát sa vám v 57-centimetrovom kotlovom grile podarí pripraviť 6 porcií, takže to vydá aj na malú rodinnú slávnosť. Všetci dostanú pred seba svoj obed v rovnakom čase.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár