Je to jedno z najlacnejších mias, ktoré končí na rošte nejedného grilu. Zájdete do supermarketu, kúpite si kurča vcelku a hoci vám je jasné že polovička váhy pripadne na kosti, stále máte štyri slušné porcie, ktoré môžete naservírovať členom domácnosti.

Pre mnohých je však grilovanie hydiny bez delenia na kusy spojené obavami. Ako prepiecť kurča až do stredu a pritom nevysušiť mäso na tvrdú podrážku? Povolajte na pomoc kotlový gril s vekom, vytvorte v ňom parný kúpeľ a ak na všetko dohliadnete s teplomerom, nemáte kde pochybiť.

Prvý rozpáľte gril

Naplníte komín briketami až po samý vrch, zapálite pod ním dve kocky podpaľovača a keď sa všetko pokryje vrstvičkou bielučkého popola, viete že prišiel čas na strojenie. Kurča žiada nepriame grilovanie a ochrannú klímu v ktorej sa nevysuší.

Znamená to, že kým do stredu uložíte na palivový rošt pekáčik s vodou, po jeho okrajoch nasypete rozpálenú pahrebu. Nevynechajte deliace priečky, alebo košíky. Ak utlmíte uhlíky v priamom kontakte s pekáčikom, nebude vám prehárať na okrajoch.

Tanier tak trochu zázračný

Možno ste už niekedy videli kurča, ktoré sa griluje nastoknuté na plechovici, alebo bábovkovej forme. Ak však máte gril od Weberu s modulárnym roštom, verte tomu že výrobca nezabudol ani na takéto príslušenstvo. Tanier na hydinu, to je priestor pre kurča, zemiaky, zeleninu a hoci aj pre vonný nálev, ktorým dokáže mäso prestúpiť.

Ako to funguje? Vytiahnete stred roštu, a vložíte do neho tanier samotný. Kým horúčosť a žiara pahreby naďalej preniká po celom obvode až pod samé veko, do taniera cez otvory preniká para. A práve vďaka nej si kurča dokáže zachovať svoju šťavnatosť.

Kurča na scénu

Rozpis surovín:

1500g kurčaťa
2 pl oleja
1 bal Mäspoma Zlaté Kura
8 veľkých zemiakov
3 mrkvy
2 papriky
1/2 cukety
3 cibule
1 bal Mäspoma Grilovaná zelenina
1 pl oleja

Kým sa pustíte do vybaľovania kurčaťa z fólie a jeho umývania, prejdite sa po záhradke. Lístky šalvie, rozmarínu či tymiánu dokážu vo vode s troškou citrónovej šťavy zázraky. Práve tento vonný elixír patrí do nádobky v strede taniera na hydinu.

Kurča nepotrebuje veľa prípravy – len olej so zmesou korenín. Vymiešate si v mištičke zmes ani nie riedku, ani nie hustú a štetcom ponatierate kurča v celej jeho kráse na dočasnom piedestále slávy. Nemusí byť v pozore, netrápte sa tým, ak sa nachýli na jednu či druhú stranu. I tak bude upečené rovnomerne.

Zelenina do prízemia

Celý zvyšok taniera je voľný pre zeleninu. Pomestíte naň 8 veľkých zemiakov – bielych i červených, 3 mrkvy, polovičku cukety, dve sladké papriky a tri cibule. Nekrájajte z nich malé porcie, ale riadne kusy, ktoré potrebujú práve toľko času na pečenie ako kurča.

Ani tu sa nič nezaobíde bez oleja a korenín. I tentokrát si zarobíte zmes a všetku zeleninu ňou pekne potiahnete v miske. Práve vrstvička oleja zabráni tomu, aby sa kúsky vysušili. A to platí aj pre cuketu, ktorá je pri grilovaní tou najväčšou potvorou.

Nie čas, ale teplota rozhodnú

Koľko času treba na to, aby sa kurča upieklo do mäkka a šťavnata? Zabudnite na hodinky a zapichnite do neho teplomerovú sondu. Na prsiach je mäso najhrubšie a ak sa budete držať preč od kosti, bude to najlepšie miesto na meranie.

Či teplotu odsleduje automatická sonda, alebo si na čísla posvietite sami je iba na vás. Isté však je, že čakáte dovtedy, kým sa teplota nevyšplhá na 74 °C. Práve to je ten magický bod, kedy môžete považovať grilovačku za dokončenú.

Kurča rozstriháte na štvrtiny a kým sa všetci stretnú pri stole k zelenine a mäsu, nespravíte chybu ak porcie položíte vnútornou stranou na ešte rozpálený rošt grilu. Nič nevychladne, nič sa vám nevysuší.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár