Niekto ju napicháva na špajdle, ďalší vyrába balíčky z hliníkovej fólie, ba nájdu sa i takí čo ju pripravujú na woku i panvičke. Ak príde na živánsku pečienku, pri grilovaní vo dvore môže mať desiatky rôznych podôb. Hlavné je, aby všetkým chutila.

Ak máte gril s otočným ražňom, potom by ste určite nemali prehliadnuť grilovacie koše. Naplníte ich surovinami, pridáte k nim koreniny a kým oddychujete v pohodlí terasy, gril všetko upečie i bez vášho dozoru. Rovnomerne a bez pripaľovania.

Najprv si pripravte gril

Je to takmer rutina. Naplníte rozkurovací komín do dvoch tretín briketami, podložíte pod neho dve rozpaľovaie kocky a prebudíte ich k životu plameňom. Potrvá približne 40 minút, kým sa palivo z vrecúška premení na horúcu, rozpálenú pahrebu.

Tá patrí na palivový rošt tak, aby bola všetka sústredená na jednej strane. Je iba na vás, či pri tom použijete palivový košík, alebo iba deliacu priečku. Dôležité je iba to, aby ste si ustriehli polohu pahreby. Musí byť umiestnená tak, aby bola rovnobežná s osou ražňa.

Gril bude potrebovať po zostavení približne 5 minút času na to, aby sa zahrial na pracovnú teplotu 180 °C. Spodný vzduchový prieduch otvoríte na polovicu, vrchný taktiež. Dajte si pozor na to, aby bol otvor na veku na opačnej strane ako je pahreba samotná.

Naplňte košík

Rozpis surovín:

5 veľkých zemiakov
3 veľké cibule
5 plátkov sušenej krkovičky
3 plátky slaninky
1/2 bal Mäspoma Živánka

Nie každá živánska pečienka musí byť oslavou čerstvého mäsa. Tentokrát na to pôjdeme troška inak. Rozkrájajte na dlhé krížalky 5 veľkých zemiakov z vlaňajšej úrody a pridajte k nim tri veľké cibule rozkrojené na štvrtiny. To bude základ živánskej.

Chuť vyčarujete z piatich plátkov domácej sušenej krkovičky (coppa), troch plátkov bielej údenej slaninky a celé to prevoniate koreniacou zmesou Mäspoma Živánka. Kým sa pustíte do jej sypania na suroviny, prepláchnite ich všetky vodou, aby sa na ne dokázala prilepiť. Používať oleje a tuky je zbytočné, uvoľnia sa z údenín.

Oddýchnite si pri knižke

V nastrojenom grile sa teplota udrží bez výkyvov, takže vo chvíli keď dnu vložíte ražeň s košom a spustíte motor pre jeho otáčanie, môžete si nastaviť budík. Potrvá celú hodinu, kým sa všetko riadne prepečie, aby sa vzájomne prepojili chute.

Zemiaky skoncentrujú svoju chuť a stanú sa pečenými. Cibuľa povolí, zmäkne a v chuti vyniknú jej cukry.

Opekanú slaninku dôverne poznáte, príjemne prekvapí sušená krkovička. Jej niekoľkomesačné zrenie sa teplom zvýrazní. Akoby ste v nej nachádzali chute zrelého, tvrdého syra.

Všetko vzájomne ladí, pri každom grilovaní znova a znova. V otočnom koši sa nemusíte báť toho, že sa čosi nepodarí. V takto naladenom grile využívate viac horúčosť vzduchu ako priame sálanie tepla z pahreby. A to výborne funguje.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár