Otočný ražeň je super výbavou na grilovanie. Nabodnete na neho trojkilovú krkovičku, nasadíte naň päťkilovú morku alebo navrstvíte jeden plátok mäsa za druhým a zvyšok už ide akosi mimo vás. Kým motorček vytrvalo točí mäsom ako na kolotoči, gril udržiava v horúčosti rozpálenú pahrebu.

Je však škoda nevyužiť rovnaký komfort pre zemiaky, zeleninu, krájané mäso či údeniny. Čo ak by sa dokázali tiež otáčať nad rozpálenou pahrebou? Zoznamujeme sa pri našich kulinárskych dobrodružstvách s grilovacím košom Weber.

Prepracovaný do detailu

Pri Weberi sa stalo zvykom, že príslušenstvo je rovnako dobre spracované ako grily samotné. Platí to i v tomto prípade a uvedomíte si to ihneď, ako kôš vybalíte zo škatule. Nie je to len kus pletiva natiahnutého na drôtenom ráme. Je to robustná škrupina, ktorá vám ukazuje precíznosť v každom detaile.

Všetky spoje sú bodovo zvárané, všetky plochy sú prebrúsené a vyhladené. Platí to nielen pre kôš samotný, ale aj pre lopatky, ktoré sa nachádzajú v jeho vnútri. Nikde nenájdete voľný drôtik, ktorý by odstával od podkladu, pichal do prstov, alebo naznačoval vôľu k pohybu. Práve naopak.

36 centimetrový kôš má priemer 19 centimetrov a na prvý pohľad pripomína dvojicu ošatiek na chlieb. Priložíte jednu k druhej a okamžite máte jasnú predstavu o objeme.

Nelepivý povlak

Kôš pozostáva z dvoch častí, ktoré sú spojené pružným pántom. Nie je to iba preto, aby bola prepravná škatuľa menšia. Vďaka tomu ho môžete kedykoľvek rozobrať tak, aby sa vám vmestil na správne miesto do umývačky riadu. Je veľká šanca, že práve v nej sa budete starať o jeho údržbu.

Tak ako sa pánty spoja zacvaknutím do pružného plechu, rovnaké je to aj so zatváraním koša. Ak ho zaklopíte, zostane pevne uzamknutý. Ak ho chcete otvoriť, zapriete sa prstami do dvoch protikusov a košík sa otvorí. Všetko bez zložitých mechanizmov, pružiniek či pohyblivých častí, ktoré by mohli odmietnuť poslušnosť.

Všetky plochy s výnimkou montážnych otvorov a skrutiek sú potiahnuté nepriľnavou vrstvou. Nie je to PTFE, čiže Teflón známy z panvíc. Je to pevný a odolný povlak nitridu, s akým sa môžete stretnúť pri nožoch s čiernenými čepeľami. Nemusíte preto strážiť teploty v obavách z toho, či vám nepriľnavá vrstva nezhorí.

Ražeň musíte už mať

Kôš nie je príslušenstvom k samotnému grilu Weber, ale k otočnému ražňu ktorý je dostupný ako pre kotlové, tak pre plynové grily. Znamená to, že vo chvíli keď si kôš objednávate, doma už asi máte ražeň samotný, motorček ktorý ho otáča ale aj nosný systém pre jeho nasadenie na gril.

Nemusíte dlho otáľať, aby ste ho vyskúšali naživo. Ak košík naplníte surovinami pre živánsku pečienku a spustíte otáčanie, za hodinku môžete ochutnávať prvé hotové sústo. Kapacita koša pokryje na jeden cyklus hlad štyroch ľudí, ak čakáte väčšiu spoločnosť, asi budete piecť na etapy.

Dokážeme si však predstaviť, že pri plnení dostanete do koša viac surovín ako patrí do jednej jeho polovice. Jednoducho ho naplníte s prebytkom a máte ďalšie dve-tri porcie naviac. A to už je naozaj slušné, i keď s kompromismi pri manipulácii.

Zázemie nežiada veľa

Ak chcete kôš naplniť a nechcete zamazať stôl, postačí ak ho položíte na lopár či dosku na krájanie. Nie je to nič, čo by ste pri grilovačke nepoužívali. Iné je to vo chvíli, keď ho vyťahujete z grilu von. Treba vám skutočne dobrý pár rukavíc, v ktorých nielen udržíte ražeň, ale ktorými kôš aj otvoríte. I tentokrát ho budete mať položený na lopári, ktorý musí plochou pokryť obe kontaktné plochy – na veku i na základni.

Opakované vkladanie a vyberanie je skutočne bezproblémové. Už i len preto, že Weber používa ražne s hrotom, ktoré sa zasúvajú do štvorcového otvoru náhonu. Znamená to, že motor je stále na mieste, vy len vyberáte a vkladáte ražeň podľa potreby.

Grilovací kôš Weber (59,99€) je šikovným príslušenstvom k otočnému ražňu, ktorý budete určite používať znova a znova. Nejde iba o živánsku, americké zemiaky, hranolčeky, pečené gaštany či pukance ktoré dnu dokážete pripraviť. Ide aj o pohodu, pri ktorej gril pracuje a vy máte čas oddychovať a baviť sa. Páči sa nám pevné, robustné vyhotovenie, ako aj povrchová úprava. Nič sa nelepí, všetko sa ľahko umýva.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár