Sú to príjemné chvíle oddychu spojené s kulinárskymi dobrodružstvami. Kým na rozpálenom rošte syčia starostlivo pripravené porcie, vzduch napĺňa vôňa grilovačky. Keď prenikavá aróma vybehne až na ulicu, každý vie že sa oddávate pôžitkom.

Je lepšie grilovať na uhlí, plyne alebo elektrickom grile? Všetko závisí na tom, aká atmosféra vám svedčí najviac. Na každom grile dokážete vyčariť výborné jedlá, každá z techník grilovania má však svoje špecifiká.

Uhlie, to nie je iba rošt nad pahrebou

Kovová vanička s tlejúcimi uhlíkmi a nad ňou riedky, drôtený rošt.

Tak vyzerá najjednoduchšia klasika dvorov, záhrad, chát a chalúp. Na takomto grile vyčaríte úžasnú vôňu, opečiete jednotlivé porcie zeleniny a marinovaného mäsa, alebo rozviniete chuť hotových údenín. Všetko je jednoduché, rýchle a intuitívne.

Ak zachováte konštrukciu a vymeníte plech a drôt za liatinu, na takomto grile upečiete i pekné, uležané steaky k úplnej dokonalosti. Liatina pridáva tepelnú kapacitu a zotrvačnosť, ale aj pevnosť a stabilitu grilu.

Kráľmi grilov na uhlie a brikety sú však tie, ktoré majú kotlovú konštrukciu. Znamená to, že kým zo spodnej časti sa suroviny prepekajú žiarou ohniska, z vrchnej na ne pôsobí horúci vzduch, ktorý uviazol pod veľkým, zakrývacím vekom.

Upečiete v nich troj-, štvor- i päťkilové sústa vcelku a nie je výnimočné, ak grilovanie trvá i osem hodín vkuse.

Nenechajte sa však pomýliť nešikovnými imitáciami. Na to aby ste v kotlovom grile upiekli k dokonalosti rebierka, celú krkovičku, hus alebo morku, potrebujete aby mal geometriu ktorá funguje. Všetko čo je vysoké, blízke tvaru gule je fajn. Všetko čo je ploché pre úsporu miesta pri preprave vás môže sklamať.

Vo všetkých prípadoch potrebujete zásobu uhlia, brikiet a podpaľovača, čas na rozkúrenie grilu a dobrú náladu na jeho vyčistenie a upratanie. Pri uhlí ide hlavne o oddych a pomalé plynutie času.

Plynový gril je ako raketa

Vymeňte vaničku s pahrebou za horáky, uložte nad ne oceľový alebo liatinový rošt a máte plynový gril, ktorý je kráľom terás. Zospodu prichádza k surovinám žiara horákov a roštov, na vrchu sa pod výklopným krytom drží horúci vzduch.

Takýto gril je šampiónom rýchlosti. Jeho rozkúrenie trvá iba niekoľko minút. Viac ako plošná kapacita grilu rozhoduje výkon jeho horákov. I dvojčlenná spoločnosť ocení kvalitu grilovania vo veľkom, 4-horákovom grile s výkonom 12 kilowattov.

Hoci plynový gril pripraví iba jednotlivé sústa, pretože si na mäso vcelku priveľmi netrúfne, má svojské čaro. Pripravíte na ňom rýchle raňajky zo slaninky a vajíčok, zohrejete vychladnuté sústo z obeda, alebo pripravíte rýchlu, spontánnu večeru z toho, čo nájdete v špajze a kuchyni.

Grilovanie je rýchle, spontánne avšak so všetkým čo patrí k zručnostiam skúsených šéfkuchárov. Vďaka plynovému grilu sa môže kuchyňa a jedáleň presťahovať cez sezónu naplno na terasu.

Z času na čas vymeníte fľašu s plynom za plnú, čistenie grilu je skôr bojom s omastkom ako zametanie popola a stieranie sadzí.

Elektrický gril? Na terase i v kuchyni

Nie, elektrický gril nie je žiadna barlička alebo chudobná náhrada za plyn alebo uhlie. Na výber však dostávate tak širokú škálu grilov, že spôsob a atmosféru grilovania si volíte už pri kúpe.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Terasové grily sa v mnohom nelíšia od tých na uhlie alebo na plyn. Majú ohrevnú špirálu, rošt, veko a neraz i termostat aby ste mali teploty úplne pod kontrolou. Napečiete jednotlivé porcie marinovaného mäsa, pripravíte pizzu, na tých lepšie vybavených spravíte i mäso vcelku. Nemusíte sa báť toho, že aróma grilovačky zoslabne. Nie veru, raz viete pridať drevenú štiepku pre dym, inokedy vám zasa karamelizujú cukry a odhárajú omastky.

Inú atmosféru majú stolové grily, ktoré združujú spoločnosť za stolom. Gril je v strede stola, ľudia sedia okolo neho. Každý si griluje svoje porcie sám. V teplom a bezveternom počasí je to dokonalá idylka. Ak je však chladnejšie alebo sa spustí vetrík, bez zakrývacieho veka trvá grilovanie na takomto grile večnosť.

Favoritom elektrického grilovania sú aj kontaktné grily. Tie pečú suroviny medzi dvojicou rozhorúčených platní. Či sa tak deje na dvore pod taktovkou grilmajstra, alebo v kuchyni domácnosti, na tom priveľmi nezáleží. Isté však je, že môžete čakať rýchlosť i kvalitu. Lepší gril dokonca spozná i hrúbku surovín, aby vedel ako dlho ich má piecť.

K elektrickému grilu potrebujete iba fungujúcu zásuvku a zmysel pre umývanie riadu. Zvyčajne umývate iba zopár jeho častí – od omastku a pripálených zvyškov surovín.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. hlasujem za elektrinu – neprilnavy povrch a ziadny zapach, obojstranne grilovanie proces urychluje a jedlo je celorocne mozne robit … my mame elektricky gril nonstop na linke (mame orava eg 1900) a aspon trikrát do týždňa na ňom grilujeme

  2. sÚ TIE ORAVA GRILY DOBRE ? MNE SA PACI ODDELENA GRILOVACIA PLOCHA NA MASO A ZVLAST ZELENINU LEN VAHAMM DAKUJEM

Pridaj komentár