Nič na tom, že za oknami je nečas, v ktorom nie je príjemné grilovať vo dvore. Ak povoláte do služby kuchynské spotrebiče, môže vás čakať podobný kulinársky zážitok ako na terase. Ako to vyzerá pri improvizovanej grilovačke v kuchyni?

Chudý bravčový bôčik a zemiaky – to je kombinácia ktorá funguje vždy. Ak ich prevoniate koreninami a zaútočite na ne prudkou horúčosťou, v priebehu dvoch desiatok minút sa premenia na skutočnú dobrotu.

Jemný a šťavnatý

Rozpis surovín:

1,5 kg bravčového bôčiku
1 vrecúško Gril-párty Mäspoma
1,5 kg zemiakov
2 PL oleja
1 vrecúško Americké zemiaky Mäspoma

I ten najchudší kúsok bôčika si pri rýchlej tepelnej úprave zachová dostatok šťavy. Najlepšou stratégiou je nakrájať ho na jednotlivé porcie, ktoré sa na horúcej platni budú grilovať samostatne.

Ak vám chýba odhad a skúsenosť, vedzte že 1,5 kilogramový pruh vám treba nakrájať na porcie s hrúbkou 5 centimetrov. Vezmite si na to ostrý nôž, položte mäso kožou nadol a ťahajte jeden rez za druhým.

Mokré marinovanie s olejom grilovaniu v kuchyni nesvedčí. Ak má tepelná úprava na elektrickom grile prebehnúť bez dymu a horiaceho omastku, najlepšie bude ak sa zameriate na ochutenie suchou koreniacou zmesou so soľou.

Vezmite vrecúško Mäspoma Gril-párty, obsypte každú jednu porciu zo všetkých strán a ste pripravení. Či použijete mäso okamžite, alebo ho necháte v chladničke odležať 2-3 dni, to záleží iba na vás. Isté je, že odležaný bôčik nepustí žiadnu šťavu naviac.

Tridsať minút na rošte

Elektrický kontaktný gril bude potrebovať 30 minút času na to, aby sa každý kus bôčika dôkladne prepiekol až do stredu. V horúcom kontakte medzi dvomi vyhriatymi platňami ožije tuk, ale opečie sa aj koža ktorá zostane príjemne šťavnatá.

Porcie bôčika naukladáte jednu vedľa druhej, pod gril podložíte misku na zachytávanie šťavy a zvyšok je už iba o čakaní. Keďže mäso nie je pokryté vrstvou tuku a šťava okamžite odteká preč, všetko sa zaobíde bez veľkého dymenia a arómy, ktorá by sa nasiakla do stien.

Veľmi praktický je grilovací automat Tefal OptiGrill + XL, pri ktorom nemusíte sledovať hodinky. Sám váa vyzve na vloženie mäsa ak je nahriaty, sám vypočíta potrebný čas grilovania podľa hrúbky porcií. Zmeria si ich v momente, keď priklopíte veko.

Malý, zemiakový podfuk

Kým sa griluje mäso, povenujete sa zemiakom. Najlepšie sú pre túto úpravu veľké, dlhé, škrobovité. Ošúpete ich, nakrájate na dlhé krížalky. Ak sú z minuloročnej úrody, v tomto čase z nich už nebude vytekať šťava.

Koreniaca zmes Mäspoma Americké zemiaky je skratkou k vyváženej chuti a primeranému soleniu. Pomastíte 1,5-kilogramu zemiakov dvomi lyžicami rastlinného oleja, obsypete ich sypkou zmesou a ste pripravení pre pečenie.

Tentokrát to bude teplovzdušný automat s miešaním – Tefal Actifry XL. Potrebuje 30 minút času na to, aby zemiaky v prúde horúceho vzduchu za stáleho miešania upiekol. Zvládnete to rovnako šikovne aj v rúre, ak ich pri teplote 190 °C v polčase premiešate. Podložte ich však papierom na pečenie.

Prestierame, dobrú chuť

Vo chvíli, keď sa grilovaný bôčik stretne bok po boku so zemiakmi, máte pocit akoby ste sa ocitli uprostred naozajstnej grilovačky. Vábi vás prenikavá vôňa, všetko je na povrchu suché, opečené, bez šťavy a omáčky.

Zemiaky odhaľujú pod upečenou kôrkou svoje vnútro, bôčik v zmesi chutí odhaľuje svoju jemnosť a šťavnatosť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár