Prskanie omastku, prenikavá vôňa a obláčky dymu, ktoré vo dvore rozihrajú všetky zmysly nie sú len nedostižnou výsadou grilov na drevené uhlie a brikety. Ak sa radi s pôžitkom oddávate kulinárskym dobrodružstvám grilovačiek, mali by ste vedieť že všetko je o atmosfére.

Aké to je, ak na terasu povoláte záhradný gril, pri ktorom sa nemusíte starať o palivo? Od začiatku leta sa zoznamujeme so šikovným modelom Tefal Aromati-Q 3v1 BG916, ktorý ponúka komfort, všestrannosť a vonný dym drevených štiepok na počkanie.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Grilovanie bez príprav

Stiahnete z grilu pláštenku, pripojíte ho k zásuvke a vo chvíli, keď otočíte kolieskom na termostate, odštartuje sa jeho nahrievanie. Špirála s príkonom 2300 wattov dokáže rozohriať malý kotlový gril v priebehu niekoľkých minút. Kým zo špajze či chladničky vytiahnete suroviny, pod  vekom grilu vás čaká horúci rošt.

Všetko odsledujete na teplomere, ktorý je zabudovaný vo veku. Hoci tu nie je tradičná stupnica s vyznačenými stupňami Celzia, nejde o žiadny úskok so stratou spoľahlivosti.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Aj keď chýbajú rysky s presnou výpovednou hodnotou, modrá vymedzuje pásmo nahrievania a udržiavania teploty, oranžová patrí pre grilovanie a po červenej siahnete pri extra rýchlej príprave steakov.

Keďže ide o elektrický spotrebič s termostatom, ohrev je stabilný. Plynule otáčate gombičkou termostatu s pomyslenými značkami s číselným označením od 1 do 6. V mesiacoch horúceho leta a sychravej jesene sme nikdy nemali pocit, že by bol výkon kolísavý či nedostatočný – a to ani vo veterných dňoch. Zima nám ukáže, či má gril dostatok výkonu pre sviatočné grilovanie na snehu.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

V pohodlnej výške

Nepotrebujete žiadny stolík ani lavičku, ktorými by ste gril uviazali k svojmu boku. Stojí na nohách s veľkými pätkami, ktoré vytiahnu rošt do výšky približne 85 centimetrov nad zemou. Znamená to, že ide o záhradný gril s plnohodnotnou ergonómiou, pri ktorom sa berie ohľad na pohodlie.

Nik tu nešetril na rúrkach, nik sa nesnažil zbaliť gril do neprimeranej malej škatule. I keď ide o skladačku, všetko má správne veľkosti.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Páči sa nám držiak na veko, ktoré nemusíte pokladať na stôl, stoličku či palubu terasy, chýba nám však jednoduchý závesný systém, ktorý by poskytol zázemie pre zamastenú obracačku či grilovacie kliešte.

Hoci pod grilom nájdete drôtenú poličku ktorá dáva nohám potrebnú tuhosť, je to skôr odkladací priestor na príslušenstvo ako príručný, operatívny priestor.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Naozajstný kotlový gril

Žiara elektrickej špirály zo spodnej strany, horúci vzduch uväznený pod vekom na hornej strane – to je grilovací štandard každého kotlového grilu. Môžete si byť istí, že vás v tomto modeli pri opekaní na rošte čakajú úplne rovnaké skúsenosti ako na grile s pahrebou či plynovým horákom.

Grilovanie je prudké a energické, avšak zároveň preniká do hĺbky surovín bez ohľadu na ich veľkosť. Kým na spodnej strane vypečiete tmavú mriežku a chrumkavú krustu, na vrchnej strane je tempo tepelnej úpravy pozvoľnejšie. Pri klobáskach, špekáčikoch či údeninách na tom priveľmi nezáleží.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Ak sa však pustíte do mäsa, rýchlo zistíte že v ňom dokážete udržať všetku šťavu. Kým sa na správnu teplotu prepečie až do jadra, šťavy a horúca para z neho neuniknú. Zostanú uviaznuté pod kôrkou. To všetko sprevádza tradičné prskanie omastku, či prudká aróma spalín z tukov a štiav, ktoré sa dostávajú do kontaktu so špirálou či spodnou časťou kotla.

Ak ste z nedostatku skúseností vždy mali pocit, že elektrické grilovanie je len akousi kuchynskou náhradou za grilovanie na terase či v záhrade, mali by ste vedieť že všetko je inak. I tu všetko uhára k mimoriadne lákavej aróme. S 38-centimetrovým roštom pripravíte v jednom cykle približne 6 grilovaných porcií, gril má dostatočnú kapacitu na menšiu rodinnú či spoločenskú oslavu na terase.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Ovocné tóny drevín

Slovko Aromati-Q v názve tohto grilu neskrýva žiadne tajomstvá. Vezmete nerezovú nádobku s otvorom v dne i viečku, naplníte ju drevenou štiepkou a zavesíte priamo na výhrevnú špirálu – pod grilovací rošt. Približne po desiatich minútach sa cez otvory vo veku začne do okolia predierať jemný, modrastý dym.

Zo zohriatej štiepky sa uvoľnia všetky prchavé látky, ktoré sa ponášajú viac na jemnú vôňu ovocia ako na štipľavý, aromatický dym.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Drevená štiepka sa postupne mení na drevené uhlie a všetok drevoplyn sa pri ohreve dostáva von. Aróma preniká do mäsa, cesta, a zanechá za sebou stopy na všetkých surovinách.

Dym je mimoriadne jemný a jeho ovocné tóny vás prekvapia aj pri našich domácich drevinách, akými je buk, jelša či lieska. Nemusíte sa trápiť tým, aby ste vytvorili drť v rovnakej jemnosti, akú vám na vyskúšanie pribalil výrobca do škatule. I keď to budú kúsky vo veľkosti bruška na palci, všetko prebehne ako sa patrí.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Nádobka aromatizéru však nie je priveľká a pri plnej náplni vydrží vytvárať dymovú arómu po dobu približne 20 až 25 minút. Ak si robíte zálusk na dlhšie tepelné úpravy s mocnou arómou dymu, klasický gril na drevené uhlie pre vás bude lepšou voľbou.

Nám sa však tento koncept páči a ak výrobca do budúcna zjednoduší pridávanie štiepky do zásobníka počas grilovania, bude to príjemné vylepšenie.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Štít pre nepriame grilovanie

Niekedy padne vhod, ak nie je veľký rozdiel medzi tepelným výkonom, ktorý prichádza k roštu zo spodnej a vrchnej strany. Kto aktívne používa techniky nepriameho grilovania, vie o čom je reč. Pri tomto grile však môžete očakávať čosi naviac – teplovzdušné pečenie.

Dosiahnete ho pomocou tepelného štítu, ktorý zastaví priame sálanie tepla zo špirály na rošt. Má podobu plechového disku s otvormi, ktoré slúžia pre cirkuláciu vzduchu.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Vďaka nemu vytvoríte pod vekom vyrovnanú tepelnú klímu, ktorá je fajn pre dlhšie tepelné úpravy veľkých porcií mäsa v celku.

Nám sa výborne osvedčila takáto zostava i pri pečení pizze a jednoduchých, rýchlych múčnikov. Spodok sa nepripaľuje a vrch pečie primeraným tempom. Gril to rieši i netradičným umiestnením prieduchov vo veku. Tie nie sú na vrchnej časti kupole, ale v jej dolnom leme.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Údržba bez problému

Gril je vyrobený zo smaltovaných plechov, rošt je z chrómovaného nerezu, zberná nádobka je z tenkého plechu. Akým spôsobom sa pustíte do údržby je iba na vás. Ten tradičný sa riadi svetom klasických grilov. Spustíte výkon naplno, rozpálený rošt prebehnete kefkou a všetko ponecháte svojmu osudu. Zvyšky jedál sa pália na uhoľ a len z času na čas vyprázdnite spodnú zbernú misku, aby sa za omastkom nehnali rozjašené osy.

Ak však máte radšej dôslednú starostlivosť po vzore kuchynských spotrebičov, poteší vás ako jednoducho sa gril rozoberá.

elektrický gril Tefal Aromati-Q 3v1 BG916

Všetky jeho poschodia jednoducho len nadvihnete z podstavca a každý z dielcov môžete vložiť do umývačky riadu. Hoci to zaručene nebudete robiť aj s vekom, spodné časti to do pohody ustoja. Stačí len vytiahnuť elektrickú špirálu.

Tefal Aromati-Q 3v1 BG916 (299,00€) je šikovný záhradný gril, pri ktorom vás nezaskočia žiadne nečakané obmedzenia. V príjemnej ergonómii a dobre fungujúcou reguláciou na ňom pripravíte širokú škálu grilovaných, jemne údených a pečených pokrmov. Páči sa nám nielen nezávislosť na palivách, ale aj jednoduchá údržba. Ak hľadáte gril, pri ktorom ide o kulinárske zážitky viac ako o kolorit s prípravou grilu na výkon, je to pre vás výborná voľba.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár