Čím väčší kus mäsa grilujete, tým väčšia zodpovednosť dosadne na vaše plecia. Ak sa veselá spoločnosť teší na slávnostnú chvíľu keď prvým ťahom rozkrojíte krásnu, voňavú pečienku, očakáva sa, že ju naservírujete v tej najlepšej chvíli.

Hoci pohľad na upečenú kôrku naznačí veľa, nikdy neviete ako to vyzerá vo vnútri. Teplomer je výbavou, ktorá vám vo veci urobí jasno. Zoznamujeme sa so šikovnou termosondou Weber iGrill 2, ktorá sa vám z terasy bude prihovárať cez mobil.

Zostava, ktorá môže rásť s vami

Múdra meracia základňa, dvojica ihiel do mäsa, podstavec, magnet, batérie a softvér do vášho mobilu – to je zostava s ktorou začínate svoje dobrodružstvá pri grile. Bez toho, aby ste museli zdĺhavo čítať návody pre oživenie, všetko ide akosi samo – intuitívne.

Vložíte batérie do základne, zapnete ju tlačidlom, nainštalujete do mobilu obslužný softvér a cez bluetooth sa všetko automaticky spáruje. Od tejto chvíle sa vám bude s údajom o teplote hlásiť každá z ihiel, ktorú pripojíte ku konektoru.

V štartovacej výbave sú dve – s farebným odlíšením, aby ste sa v nich vyznali. Postupom času si však budete môcť prikúpiť ďalšie. Weber iGrill 2 počíta s tým, že v jedinej chvíli môžete sledovať teplotu až na štyroch rôznych miestach. To už je slušná kontrola nad grilovačkou, ktorá by bola bez teplomerov možno nad vaše sily.

Softvér iba v angličtine

Weber iGrill nie je softvér, ktorý by sa vám dokázal prihovárať v slovenčine. Je však natoľko jednoduchý, že sa s ním po krátkom zoznámení dokážete skamarátiť. Neťahá vás do plejády zložitých nastavení, snaží sa vás držať pri tom najdôležitejšom – informáciách o teplote.

Nie sú to však iba fádne čísla, ktoré by sa menili v tempe žiary grilu. Teploty sa zobrazujú na časovej osi, takže viete jediným pohľadom na displej vyčítať nielen to aké je tempo grilovania, ale aj koľko času tepelnej úpravy máte za sebou.

Každá sonda je pod drobnohľadom a ak sa teplota priblíži k cieľu, mobil vás na to upozorní hlásením. Zavolá na vás s predstihom v záverečnej fáze tepelnej úpravy, ozve sa znova keď teplota dosiahne svoj cieľ. Nie je možné, aby ste opakované volania „Your food is ready.“ prepočuli.

Z terasy sa môžete vzdialiť do záhrady, odbehnúť si môžete k bránke k rozhovoru so susedom a ak máte chuť, môžete skočiť i do bazéna. Základňa svojim bluetooth signálom pokryje približne 40-metrový okruh, v ktorom ste stále v dosahu.

Zapnúť, zapichnúť a čakať

Nech sú vaše návyky pri grilovaní akékoľvek, nič z nich nemusíte kvôli teplomeru meniť.  Potrebujete pri grile len kúsok miesta naviac, aby ste mali kam položiť základňu, z ktorej sa do grilu, udiarne a k mäsu ťahajú kábliky s kovovým opletom.

Každý je dlhý 120 centimetrov a počíta sa s tým, že každý gril je iný. Ak grilujete na plyne, určite máte na grile miesto, kam môžete magnetickú základňu pripevniť. Pri kotlovom grile zasa potrebujete stolík alebo lavičku, kam základňu odparkujete. Nie je uspôsobená na to, aby ustála nepretržitý dážď, takže ak vám vrtochy počasia radosť z grilovania nekazia, musíte si poriešiť zakrývanie.

Rozkúrite gril, uložíte mäso na rošt, zapnete teplomer, pripojíte sondy a zasuniete ich na miesto. Určite vás bude zaujímať teplote v jadre porcie mäsa – bez ohľadu na to, či ide o kurča, mäsovú rolku, krkovičku vcelku alebo krásnu, guľatučkú sekanú.

Displej základne je skúpy na informácie. Môžete si šípkami prepínať teplotu pre každú sondu zvlášť, po dvoch sekundách sa však vždy vypne. Chce šetriť batérie, ktoré majú dostatok kapacity na približne dve stovky hodín grilovania. Na sledovanie máte predsa svoj mobil.

Teploty nájdete v katalógu

Akú teplotu má mať v jadre hovädzí hamburger, koľko stupňov svedčí hydine a k akej teplote treba ugrilovať rebierka, aby sa oddeľovali od kosti? To všetko nájdete v rýchlej a prehľadnej ponuke. Zvolíte si typ mäsa, úroveň prepečenia a zvyšok už ustriehne aplikácia samotná.

Ak sa však vzdelávate v literatúre a chcete teplomer používať aj v spojení s udiarňou, teploty s popiskami si môžete nastaviť aj sami. Buď majú podobu teplotného rozsahu, alebo iba jednu hraničnú teplotu.

Znamená to, že pri bravčovine pri horúcom údení čakáte kým dosiahne 71 stupňov v jadre, avšak radi by ste boli aby sa teplota dymu točila okolo 135 stupňov celzia. To hravo obslúžite základnou dvojicou sond. Bez toho aby ste nazerali dnu, alebo sedeli pri udiarni na terase ako strážnici, z displeja mobilu vyčítate čas kedy treba priložiť zopár brikiet naraz, alebo kedy je už vaše sústo ugrilované.

S rýchlou odozvou

Páči sa nám, akou rýchlosťou reagujú sondy na zmenu teploty. Hoci grilovanie veľkých porcií nie je šprintom, pri ktorom záleží na sekundách, informácie o teplotách sa prenášajú vo veľmi krátkych časových intervaloch. Je to šikovné, ak sledujete nielen teplotu mäsa, ale aj teplotu vnútorného priestoru grilu či udiarne.

Každé podvihnutie veka, každé vytiahnutie sondy pri otáčaní mäsa – všetko vidíte na displeji aj na grafe. Sme veľmi spokojní s tým, aké presné merania sú. Obe sondy v každom súste vykazujú rovnakú teplotu a nikdy sme nenatrafili na situáciu, že by sa čosi poplietlo alebo domotalo.

Weber už v minulosti menil niektoré druhy sond, ktoré sa ukázali byť časom nespoľahlivé. Takže dnes si môžete byť istí, že všetko bude sedieť. Teplotný rozsah pre merania je od – 50 °C po 300 °C, čo je skutočne dosť. Sondy však bez poškodenia znesú teploty do 380 °C.

V správny čas

Načo sa riadiť teplotou, ak ste doteraz všetko zvládali bez merania? Odpoveď je jednoduchá. So vzdialeným dozorom získate viac času pre seba a vždy budete mať istotu že mäso skladáte z roštu v tom najsprávnejšom čase.

Meranie teploty odhalí chvíľu, kedy je vnútro už dostatočne prepečené na to aby bolo bezpečné na jedenie, a súčasne zabráni tomu, aby ste mäso zbytočne neprepekali. Vďaka tomu si zachová maximum šťavy, čo si rýchlo všimnete aj po prvom nakrojení. I keď mäso necháte oddýchnuť pod hliníkovou fóliou, aby sa uvoľnil stres z horúčosti, všimnete si o koľko šťavnatejšie nakrájané porcie sú.

Nie je žiadnym tajomstvom, že z nedostatku skúseností, zručností a tradícií máme v našich dvoroch vo zvyku mäso prepekať, z čoho sa stáva tuhé, suché a nevhodné pre skladovanie do druhého dňa. Teplomer je pomôckou, ktorá dá všetko na správnu mieru.

Pohodová údržba

Weber iGrill 2 nie je žiadna citlivka, ktorá by žiadala úzkostlivú údržbu. Vo chvíli, keď odpojíte ihly a vypnete základňu, čaká vás iba umytie ihiel od omastku a bielkovín, plus pretretie kovového opletu utierkou.

Páči sa nám húževnaté vyhotovenie, pri ktorom sa nemusíte trápiť či drôt prevlečiete cez ventilačné otvory vo veku, alebo ho len podložíte pod veko. Oplet odolá žiare, a dáva drôtiku náležitú pevnosť. S rovnakou razantnosťou je spojený aj so sondou s dvojitým krimpovaním.

Silikónové návleky s farebným odlíšením v grile neobhárajú a sú pri vyťahovaní z mäsa veľkou pomocou proti popáleniu. Samotné farby však nehrajú úlohu v softvéri. Sú tam len pre vás aby ste rozoznali jednotku od dvojky, trojky a štvorky.

Weber iGrill 2 (129,99€) je šikovný pomocník ku grilu a udiarni na terasu, vďaka ktorému budete mať dokonalú kontrolu nad každým sústom mäsa, ale aj nad prikladaním. Veľmi rýchlo sa vžijete do koloritu, kde teplota je predpokladom nielen pre dokonalú šťavnatosť, ale aj pre to aby bolo každé sústo úplne rovnako prepečené. Dobrou správou je, že teplomer je úplne všestranný, takže vám môže sekundovať i pri pečení v elektrickej rúre, zváraním mlieka na domáci syr, či dokonca pri zabíjačke v kotline, aby vám jaternice v príliš horúcej vode nepraskli. Určite ho odporúčame každému milovníkovi grilov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár