Bravčová krkovička a kuracie prsia – to sú mäsá z ktorých každé žiada inú úpravu na grile. Kým krkovičke svedčí pomalé grilovanie ktoré uchová šťavu, kuracie mäso najlepšie chutí z roštu nad horúcou pahrebou.

Keď ich však voľne spojíte v roláde, budete prekvapení ako výborne sa budú dopĺňať. Netreba pridávať žiadne výrazné chute, nečaká vás ani náročné šnurovanie, pri ktorom musíte podstúpiť s rolkou takmer nerovný boj.

Na plátky a rozklepať

Rozpis surovín:

1500g krkovičky
4ks kuracích pŕs
3pl plnotučnej horčice

2čl čierneho korenia
1čl soli
20ml oleja
2čl grilovacieho korenia

Ak krkovičku nakrájate na plátky, na grile vždy získa príjemnú krehkosť. Obzvlášť ak ide o menší, nerovnomerne prerastený kus. Nakrájate nožom plátky na hrúbku malíčka, rozklepete ich paličkou na mäso aby boli poddajné a keď ich poukladáte na fóliu pekne vedľa seba, vznikne vám úhľadný plát na celú dosku.

Nemusíte úzkostlivo riešiť detaily, nemusíte nič ladiť k dokonalosti. Dôležité je iba to, aby ste celý povrch pekne natreli horčicou. Tá octom oživí chuť mäsa a dodá mu jemne pálčivú chuť horčičného semienka. Pridajte soľ, čierne korenie a chute sú kompletné.

Náplň z kuracích pŕs

Je príjemné pomyslieť na to, že ideme baliť mäso do mäsa. Spraviť z kuracích pŕs plátky nie je nič náročné. Otvoríte ich nožom, rozklepete paličkou a máte čo ukladať do druhého poschodia. Tentokrát však už navrch príde len soľ a čierne korenie, horčice už bolo dosť.

Ako dobre sa vám bude rolka formovať záleží viac na fólii ktorú ste si pod mäso podložili, ako na vašej zručnosti. Hoci sa jednotlivé plátky mäsa budú kĺzať, vo finále vám z toho predsa len vznikne úhľadná rolka.

Viazanie neprichádza do úvahy, museli by ste použiť údenársku sieťku aby ste masu udržali pohromade. Dve vrstvy alobalu to však poriešia. Mäso si v hliníkovej fólii udrží svoj tvar bochníka a poskytne vám aj oporu pri prenášaní na gril.

Grilovanie na fázy

O tom, ako rozkúrite gril pre nepriame grilovanie netreba veľa rozprávať. Rozpálite si brikety, vysypete ich do košíkov a keď ich uložíte po bokoch palivového roštu, do stredu pridáte pekáčik alebo hliníkovú misku naplnenú vodou.

Rolka príde aj s alobalom na rošt v suchom pekáčiku. Potrvá približne 50 minút, kým teplota vo vnútri rolky stúpne na 70 °C. Spod veka zacítite príjemnú vôňu vareného mäsa a v miske pod mäsom nájdete číru šťavu, ktorá sa uvoľnila z vnútra.

Hoci sa to v tejto chvíli nepodobá na grilovanie, vedzte že mäso sa stihlo uvariť natoľko, že s hliníkovou fóliou môžete ísť smelo preč.

Vôňa uhlia a dymu

Druhá fáza je voňavejšia. Keď voľnú rolku potriete olejom a posypete grilovacím korením, môže sa začať horúce grilovanie s doúďovaním. Keď teplota pod vekom vystúpi nad 190 °C môžete pridať za dve hrste bukových peliet. Na horúcej pahrebe vytvoria okamžite jemný vonný dym, ktorý sa podobá tomu čo poznáte z oštiepkov.

Potrvá približne 45 minút, kým sa mäso zatiahne a vytvorí sa na ňom lákavá kôrka. Aj výpek získa peknú farbu, ktorá vás presvedčí o tom, že všetko je na najlepšej ceste.

Vezmete ihlicu, pichnete do mäsa a keď sa krkovička ukáže vo svojej očakávanej jemnosti, môžete sa pustiť do servírovania.

Nečakajte pri krájaní rolku, ktorá sa ponáša na výrobky mäsokombinátov. Je to obrovský závitok z dvoch druhov mäsa, z ktorých má svoju vlastnú štruktúru.

S nožom obtiahnutým na ocieľke vám však všetko zostane pekne pohromade. Nové zemiaky s vňatkou, alebo ryža s uhorkovým šalátom vám urobia z tejto dobroty dokonalý obed. Skúste to doma v rúre a nikdy to nebude ono.

Gril prenikavou žiarou pahreby a ochrannou atmosférou s vyhoreným kyslíkom dokáže pod vekom zázraky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár