Keď sa veselej spoločnosti na grilovačke zunujú mäsové dobroty, ťažko je nájsť čosi na zmenu chuti a odľahčenie. Ak však v špajzi nájdete zopár zrelých banánov, môžete si byť istí že na počkanie pripravíte prekvapenie, ktoré sa hodí na horúce letné večery.

Rafinovaná vôňa pečených banánov, jemná osviežujúca chuť citróna a chrumkanie orieškov vykúzlia harmóniu, ktorú si len tak nevymyslíte. V priebehu desiatich minút budete hotoví s prácou, ak máte gril vopred pripravený v horúcej žiare pahreby.

Prekrojiť a nasekať

Rozpis surovín:

3 banány
2 hrubé plátky masla

šťava z jedného citróna
3pl cukru
100g študentskej zmesi

Umyté banány musia odhaliť svoje útroby, avšak šupky musia zostať na mieste. Ak v tom vidíte nejaký chyták, vedzte že ide o obyčajné rozkrojenie po dĺžke. Vezmite si na to nôž s tenšou čepeľou a ťahajte ho od špičky ku stopke. Tú môžete z každého kusu vopred okrojiť, aby sa vám lepšie ukladali na gril i do pekáča.

Oriešky si môžete vybrať podľa chuti, výbornou voľbou je však študentská zmes. V nej nájdete po boku vždy kyslé sušené ovocie s rôznymi druhmi orieškov.

Všetko treba nasekať na menšie kúsky, aby ste vo finále nezápasili s veľkým kontrastom mäkkých banánov a tuhej posýpky. Spravíte zopár energických seknutí nožom a ste pripravení na grilovanie.

Priamo na rošte

Je výhodou, ak máte gril rozkúrený spôsobom 50/50. Kým na jednej strane môžete v prudkej žiare piecť ovocie, na druhej sa vám mimo priamej horúčosti bude lepšie pracovať so sviežou karamelovou omáčkou v pekáči.

Môžete na to myslieť hneď pred hlavnou grilovačkou, ak ste zruční hravo si prehádžete brikety na jednu stranu aj v medzičase.

Banány potrebujú jednu-dve minúty na to, aby sa nad pahrebou pripiekli. Vytvorí sa na nich reliéf a skaramelizuje povrchová vrstva. Budete na šupkách vidieť, ako teplo postupuje smerom nahor. Ak sa dostane približne centimeter nad rošt, viete že je správny čas pre ich vyberanie von.

Suchá karamelová vrstva sa na rošt bude trochu lepiť, s plochou obracačkou však nebudete mať galibu s vyberaním von.

Magická premena

Rozpustíte maslo, pridáte cukor a zalejete to citrónovou šťavou. Vo chvíli, keď rozmiešate karamelovú omáčku do hladka, je čas vrátiť banány späť do grilu. I tentokrát budú putovať šupkou nahor, jeden tesne vedľa druhého.

Celé pečenie nezaberie viac ako 4-5 minút, počas ktorých nadobudne karamel zlatistú farbu. Buďte opatrní, aby ste nič nepripálili. Vysuňte sa mimo pahrebu a použite aj veko ak banány neboli úplne zrelé. Dôležité je, aby sa prepiekli v celej hrúbke a zmäkla aj šupka samotná.

Servírovanie žiada trochu šikovnosti a zručnosti – grilované banány sú jemné. Či ich vyzlečiete zo šupiek, alebo naservírujete v nich, to je iba na vás.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár