Ak vezmete kus pekného bôčika s kožou, nakoreníte ho a vložíte do pekáča s vodou, na grile s ním nikdy nepochybíte. V žiare pahreby sa pod vekom prepečie k úplnej dokonalosti. Ak však chcete ušetriť čas a pripraviť porcie ktoré si každý môže uchytiť do rúk, treba ísť na to troška inak.

Bôčik rolovaný na špajdliach je letným hitom, ktorý vás len tak neomrzí. Ak zvládnete majstrovstvo krájania plátkov a namiešate si chutnú koreniacu zmes, potom si môžete byť istí, že sa k nemu budete vracať znova a znova. Je šťavnatý a rafinovane jemný.

Zachlaďte si ho

Chladený vykostený bôčik s kožou nie je druhom mäsa, ktoré by sa krájalo jednoducho. Ak si však obtiahnete nôž ocieľkou a mäso na 30 minút podchladíte v mrazničke, uvidíte že vám to pôjde celkom dobre. Každý z plátkov by mal mať hrúbku približne 5 milimetrov.

Nezáleží na tom, či bude jeden kúsok ako druhý, alebo či ich narežete o kúsoček hrubšie. Dôležité je iba to, aby ste bôčik v celej šírke rezali priečne, teda v smere od boku po brucho. Vzniknú vám tak do 30 centimetrov dlhé pruhy so šírkou 4-5 centimetrov.

Z jeden a pol kilogramu pripravíte približne 20 porcií. Je viac ako pravdepodobné že posledné dva či tri rezy odložíte bokom na zomletie, pretože sa vám ich nepodarí dokrájať.

Koreniaca zmes je základ

Rozpis surovín:

1500g vykosteného bôčika s kožou
20ks bambusových špajdlí

4čl progast korenia chicken grill
4čl cukru
2čj soli
50ml oleja

Nie je to žiadne veľké tajomstvo. Vezmete dve čajové lyžičky soli, pridáte k nim štyri čajové lyžičky cukru a štyri čajové lyžičky suchej grilovacej zmesi Chicken Grill od Prograstu. Keď všetko dôkladne premiešate,  pustíte sa do ochucovania plátkov mäsa.

Nerobte to nasucho. Dajte si nakrájaný bôčik do misky, prilejte k nemu olej a dôkladne premiešajte. Rovnako si poradíte aj s koreniacou zmesou. Všetko sa vám zmieša a prepojí, akoby ste sa chystali na marinovanie. Akékoľvek odležanie sa však tentokrát nekoná.

Vezmete predmočenú špajdľu, prepichnete jeden koniec mäsa, oviniete ho v špirále po celej dĺžke okolo drievka a opäť prepichnete. Vznikne vám krajšia či menej pekná mäsová tyčinka, pripravená na gril.

Pripravte si nepriame teplo

Bôčik je mäso, ktoré znesie grilovanie na rošte priamo nad rozpáleným dreveným uhlím. Ak však chcete zachovať porcie pekne šťavnaté, lepšie je držať sa nepriameho grilovania.

Rozpálené brikety si naložíte do košíkov po bokoch palivového roštu a do stredu uložíte vaničku s vodou. Veľmi rýchlo sa v žiare zohreje a vytvorí parnú clonu.

Ak naložíte špajdle na rošt, omastok bude kvapkať bez dymu do vody a v parnom opare sa každá porcia mäsa upečie bez toho, aby vyschla. Do grilu s priemerom 57-centimetrov sa vám vmestí práve toľko porcií, ktoré z 1,5 kilogramu mäsa pripravíte. Opaľovania koncov špajdlí sa nemusíte báť. Ak sú z bambusu a namočili ste ich aspoň 30 minút vopred, všetko sa zaobíde bez plameňov.

Za hodinku hotovo

V grile rozkúrenom na 180 °C vám potrvá približne 60-70 minút, kým budete s grilovaním hotoví. Riadiť by ste sa mali podľa prúžkov kože na mäse. Má zostať mäkká, nemala by sa prepáliť do sklovita.

Osvedčilo sa nám ukladať poklop na gril tak, aby vrchné prieduchy boli v strednej časti, nad mäsom. Ak by bol otvor nad pahrebou, jedna strana by piekla o máličko silnejšie ako druhá. Servírovanie si zvážite po svojom – čo má kto rád, to si k bôčiku rolovanému na špajdli zahryzne.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár