Podmanivá vôňa čerstvého ovocia a jemná chuť sladkej mrveničky – to je dobrota, ktorá je oslavou drobného ovocia v záhrade.  Ak sa pustíte do oberania ríbezlí, egrešov alebo malín, nemali by ste zabudnúť rozkúriť gril, aby ste si v pekáčiku nad pahrebou pripravili zapekanú ovocnú mrveničku.

Bez toho, aby ste museli sedieť na terase a strážiť čo sa deje pod zakrytým vekom, stačí ak budete mať výhľad na hodiny. Postačí 50 minút, aby sa ovocie rozvarilo na svieži džem, ktorý prevonia celý dvor a záhradu. Príprava je rýchla, zvládnete ju aj vtedy, ak nepatríte k fanúšikom vypekania múčnikov.

Len zopár surovín

Rozpis surovín:

510g drobného ovocia
150g ovsených vločiek

120g cukru
90g masla
80g bieleho pečiva
50ml brandy

Ak máte drobné ovocie nazbierané v miskách, všetko ostatné by ste mohli nájsť v špajze alebo kredenci – ovsené vločky, biele pečivo, cukor, maslo a kvapku brandy na prevoňanie. Mrvenička, ktorú si pripravíte do grilu je trochu iná ako tá, ktorú ste zvyknutí sypať na kysnutý koláč s ovocím.

Ovsené vločky dajú mrveničke základ, namrvené biele pečivo sa stane akousi výplňou, ktorá do seba nasiakne všetku šťavu.

Ak ich s nastrúhaným zmäknutým maslom a brandy dôkladne zamiešate, vznikne vám sypká zmes. Dá sa to zvládnuť vidličkou, oveľa šikovnejšie si s tým však poradí rukou. Hoci sa nezdá, že by sa alkohol a maslo mohli spojiť so sypkou zmesou, uvidíte že to ide rýchlo.

Navrstviť na pekáčik

Ovocie bez cukru do spodnej vrstvy a posýpka navrch ako perina – to je stratégia vďaka ktorej si budete môcť byť istí, že sa vám pri pečení nič nepripečie, neprilepí. Môžete vynechať akékoľvek pokusy o vymastenie, nie sú potrebné.

Nám osvedčený rozpis vychádza do pekáčika s rozmermi 30×20 centimetrov, kde dosiahne do dvoch tretín jeho výšky. Mrveničku neutláčajte, nechajte ju voľne plynúť práve tak, ako ste ju nasypali. Ak navrch pridáte troška škorice, nespravíte žiadnu chybu.

Mimo priameho tepla

Do grilu si rozkúrte brikety asi tak do dvoch tretín výšky rozkurovacieho komína a nahrňte ich všetky na jednu stranu. Snažte sa ich rozložiť tak, aby vám zaberali približne tretinu plochy palivového roštu.

Ak teraz naložíte do grilu rošt na pečenie, pekáčik príde na odvrátenú stranu tak, aby bol mimo dosahu pahreby. Vďaka tomu sa k nemu dostane iba horúci vzduch bez toho, aby priame žiarenie zohrievalo plech. Takto vôbec nezáleží na tom, či použijete nádobu z hliníka, plechu, keramiky alebo skla.

Dôležité je, aby ste nastavili správne prieduchy a klapky grilu. Spodný prieduch otvoríte napoly, vrchný na tri štvrtiny. Dôležité je, aby bol vrchný prieduch nad pekáčikom. Tak horúci vzduch z pahreby neunikne nahor, ale bude musieť obchádzať mrveničku, aby ju spolu s ovocím pekne zapiekol.

Do hodiny hotovo

Kým na teplomere odčítate stabilných 180 °C, potrvá približne 50 minút, kým budete môcť zasadnúť k stolu. Z ovocia sa uvarí svieži kompót, ktorý bude bublať na okrajoch nádoby. Mrvenička sa nasiakne tukom a šťavou. Na vrchu sa vytvorí krásna zlatistá kôrka. Táto hra odtieňov a vôní vás presvedčí o tom, že všetko je hotové.

Ovocná mrvenička vám podchladne za 5 minút, takže si k nej môžete pripraviť čerstvú šľahačku. Verte tomu, že kto nezasadne za stôl na terase včas, tomu nič nezostane. V sezóne drobného ovocia je táto dobrota odmenou každého záhradkára. Ak ste ju nikdy nemali, určite si ju pripravte ešte tento víkend.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár