Je to najšťavnatejšia pečienka, akú dokážete pripraviť na grile. Bez toho, aby ste úzkostlivo sledovali teplomer a ručičky na hodinách, hravo pripravíte výbornú hostinu pre rodinné posedenie či priateľov. Stačí len uložiť pekáčik na rošt po boku pahreby a nechať veko grilu, nech naplní svoje poslanie.

Ak príde na mleté mäso na grile, nie sú to iba hamburgery a šúľky na bambusových špajdliach. Ak ho s dobre vyladenými prísadami sformujete do bochníkov, môžete si pripraviť výbornú sekanú. Najlepšia je z krkovičky, jemne tučnej avšak pekne odležanej.

Chuť starých mám

Rozpis surovín:

1,9kg mletej krkovičky
190g bieleho chleba

50-80ml mlieka
1čl soli
1/4čl čierneho korenia
4pl majoránky
1 strúčik cesnaku
2 menšie cibule

Žiadne exotické koreniny, žiadne suroviny z iných kútov sveta. Všetko čo potrebujete pre prípravu mäsovej zmesi by ste mali nájsť vo svojej špajze. Najdôležitejší je však približne 2-kilový kus bravčovej krkovičky, ktorú si zomeliete cez platničku so stredne veľkými dierkami.

Čajová lyžička soli, štvrť čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, štyri kopcové lyžice majoránky, strúčik cesnaku a dve menšie cibule nakrájané na kocky vyčaria príjemnú, jemnú chuť. Aby sa však v pečienke zachytilo čo najviac šťavy, musíte si pomôcť prídavkom.

Je ním 190 gramov bieleho chleba, ktorý si rozvlažíte v pol deci mlieka a trochu rozdrvíte medzi prstami v dlani. Práve táto hrubá zmes do seba pri pečení nasiakne mäsovú šťavu a chuť. Zmes si pripravte tesne pred grilovaním, nie je dobré nechávať ju odležať.

Z pripraveného sústa vyformujete dva bochníky, ktoré vám sadnú do pekáčika 35×25 centimetrov. Je to práve tá hraničná veľkosť, ktorú dokážete vložiť do grilu bez toho, aby ste museli robiť úskoky. Nezabudnite si pekáčik vytrieť olejom, aby sa pečienka neprilepila.

Rozkúrte gril 50 na 50

Veľa tepla, vlhký opar a žiadne pripekanie zospodu. To je tá najlepšia stratégia pre grilovanie sekanej. Ak nepoznáte techniku grilovania 50/50, mali by ste vedieť že v tom nie je nič zložité. Rozdelíte palivový rošt priečkami na dve polovice, do jednej vsypete rozpálené brikety a do druhej umiestnite pekáčik s vodou.

Bude vám trvať približne 20 minút, kým sa brikety v rozkurovacom komíne rozpália a budete ich môcť vsypať na vopred pripravené miesto. Weber minulý rok uviedol na trh brikety, ktoré sú väčšie a majú na každej strane dvojicu drážok pre lepšie obtekanie vzduchu. S trojhodinovým časom horenia vám z pripraveného paliva zostane po uhasení približne polovica.

S teplomerom i bez neho

Vo chvíli, keď umiestnite pekáčik s mäsovými bochníkmi nad vaničku s vodou, končí sa vaša aktívna účasť na grilovaní. Spodnú klapku grilu otvoríte na dve dierky, hornú zo štvrtiny uzavriete a teplota sa bude stabilne držať po celú dobu grilovania na 180 °C.

Bude trvať približne hodinu a pol, kým sa grilovanie dotiahne do konca. Spoznáte to pri rýchlej kontrole pod vekom podľa toho, že kôrka sa začne sfarbovať do červenkastých odtieňov. Ak však máte teplomer, ktorým môžete strážiť sekanú z vnútra, vedzte že sú tu dve hraničné hodnoty.

Prvou je 71 °C, kedy je mäso dostatočne prehriate na to, aby ste ho mohli bez obáv jesť. Ak však teplota jadra stúpne na 88 °C, môžete si byť istí že je najlepší čas pre ukončenie grilovania. V tejto chvíli je aj vnútro plné šťavy, aj kôrka už vyzerá k svetu.

Explózia šťavy a chutí

Dobre zatiahnutá sekaná nemusí vychladnúť, aby ste ju mohli začať krájať na plátky. Okamžite, bez oddychu na rošte či drevenej doske môžete začať so servírovaním. Mäso je jemné, príjemne slané a presýtené chutnou šťavou, kôrka má koncentrovanú chuť, v ktorej čítate jemné odtienky dymu.

Ak by ste hľadali najlepšie prirovnanie, takáto sekaná pečienka chutí presne tak, ako ju naše staré mamy pekávali na sviatky vo svojich kachlicových peciach.

Nespravíte chybu, ak hneď na začiatku grilovania podlejete sekanú troškou vody, z ktorej vám počas grilovania vznikne chutný výpek. K zemiakovej kaši s opraženou cibuľkou to bude príjemný prídavok. Verte tomu, že každý si rád priloží.

Po druhýkrát s obmenou

Ak sa na druhý deň vrátite k sekanej zo včera, určite si nenechajte príležitosť opiecť si ju na rošte nad dreveným uhlím. Okružky chleba, horčica, čerstvá cibuľa a opekané plátky sekanej akoby vám do pikniku vniesli novú, vycibrenejšiu chuť.

Je to spôsob, ako zo včerajšieho sústa spravíte čosi nové, s vyhranenejšou chuťou, v podobe občerstvenia do ruky.

Sekaná pečienka z bravčovej krkovičky je vynikajúcou voľbou pre grilovanie pri posedeniach, kde si nechcete nechať ujsť zábavu za stolom iba preto, že šéfkuchárska čiapka sedí na vašej hlave. Kým sa sekaná griluje, nie je potrebné aby ste ju kontrolovali, otáčali, podlievali či akokoľvek strážili. Ak sa však ocitne uprostred stola, každý si k nej môže na horúcom rošte dogrilovať prílohu, akú má rád.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár