Je to atmosféra, ktorej nemožno odolať. Na rozpálenom rošte syčia dobre odležané steaky a vzduch sa plní opojnou vôňou grilovačky. Čím mocnejšia žiara sála z rozpáleného uhlia, tým menej času budú potrebovať na to, aby boli upečené k dokonalosti. S istotou, že každý z plátkov mäsa zostane šťavnatý.

Čo však platí na steaky, nemusí byť najlepšou taktikou pre grilovanie klobásky, kurčaťa, veľkého kusa krkovičky či plátov rebierok. Ak príde na grilovanie, všestrannosť je na nezaplatenie. I preto sú kotlové grily jednými z najobľúbenejších. Zoznamujeme sa  s grilom Jamie Oliver Classic Premium zo siete Mountfield.

Poskladaný za hodinu

Je štandardom, že výrobcovia chcú veľké grily vtesnať do škatúľ prijateľnej veľkosti. Čo vyrobili a zabalili vo fabrike, to si doma pred prvým použitím zložíte. Nepotrebujete na to žiadne náradie, všetko čo vám treba na spájanie, uťahovanie a nastavovanie nájdete prehľadne uložené vo vnútri.

Chce to pohodovú atmosféru bez stresu a ak si pri kávičke prelistujete návod, hravo sa tejto výzvy zhostíte aj vtedy, ak nemáte priveľa skúseností s majstrovaním.

Zo skúsenosti môžeme povedať, že všetko sadne na prvýkrát, bez ohýbania, prispôsobovania či ladenia. Súčiastok je o čosi viac ako by ste možno čakali, na trhu je zopár grilov ktoré zložíte rýchlejšie.

Ak sa chystáte pracovať na terase, natiahnite si na palubky veľkú plachtu, aby vám drobné súčiastky neprepadli na neprístupné miesto. Najprv dáte dohromady podvozok s nosným rámom, potom začnete skladať spodnú polovicu kotla a nakoniec pridáte veko s kompletným príslušenstvom.

Vo chvíli, keď vo finále dotiahnete všetky skrutky, pocítite rovnakú pevnosť grilu ako my. Určite znesie opakované ťahanie po trávniku a hrboľatom teréne, stabilitu bude mať aj vtedy ak ho plánujete používať na kuse zrovnanej zeme. Nejde o žiadnu citlivku, ale naozajstný gril čo niečo znesie.

Kľúčové časti grilu sú pekne smaltované, ďalšie sú z nerezu, iba čas ukáže akú kvalitu má rám. Zaobstarať si dobrý kryt proti nečasu je asi dobrou stratégiou pre ochranu podstavca proti korózii.

Kotol so slušnou kapacitou

Ak má rošt priemer 53 centimetrov, čosi to vypovie o jeho kapacite. Ak však ide o kotlový gril, záleží i na tom, ako vyzerá ohnisko a veko, ktoré ho uzatvárajú do svojho objatia. Jamie Oliver Classic Premium nie je supermarketová improvizácia na čínsky spôsob, ktorá sa iba tvári ako kotlový gril. Vyvážený objem vnútorného priestoru funguje presne tak, ako má.

V hlbokom ohnisku vytvoríte slušnú pahrebu, ktorá má od roštu dostatočný odstup na to, aby žiara sálala rovnomerne.

Znamená to, že žiara pahreby plne pokryje celú plochu roštu bez toho, aby bola teplota v strede oveľa vyššia ako na okrajoch. Taktiež sa nemusíte báť toho, že na rošte vám vyberané suroviny budú ohárať iba preto, že je jednoducho prinízko.

Veko  je priestranné a jeho kapacitu možno navýšiť obručou, ktorá je súčasťou dodávky. Teplovzdušný obeh pod vekom tak dokáže zabezpečiť intenzívne prepekanie i z vrchnej časti objemných surovín. Predstavte si kalibrovanú morku vo svojej kuchynskej rúre a ihneď viete o čom je reč. Kým spodná časť sa pečie v priamej žiare pahreby, zvyšok sa vypeká v teplovzdušnom oblaku. Práve obruč vám dokáže poskytnúť objem, ktorý je nadštandardom v tejto triede.

Páči sa nám poctivé utváranie kotla, ktorý dáva istotu vyváženej tepelnej úpravy. Práve na vnútornom objeme mnohí výrobcovia šetria a kotly robia príliš ploché – neraz nepoužiteľné.

Regulácia so širokým rozsahom

Koncept kotlového grilu spočíva vo veku a dvojici klapiek, ktorými regulujete teplotu. Spodnou klapkou púšťate čerstvý vzduch do ohniska, cez vrchnú odchádza spolu so spalinami a parou von rýchlosťou, ktorú si sami nastavíte pomerom poodchýlenia oboch.

Pridajte k tomu veľký teplomer s dobre čitateľným ciferníkom a ste v hre. Pri dlhých tepelných úpravách sa nám darilo s briketami držať teplotu na spodnej hranici 120 °C, pri prudkom grilovaní s uhlím sme sa hravo vyšplhali nad hranicu 320 °C.

Znamená to, že ak zalistujete do ktoréhokoľvek kulinárskeho sprievodcu grilovaním, všetky rozpisy, návody a recepty si môžete na tomto grile k spokojnosti vyskúšať, aby ste sa k tým najobľúbenejším vracali znova a znova.

Odhorievanie je plynulé,  spokojní sme boli s expresnými a strednodobými grilovacími prípravami do dvoch hodín čistého času. Práve to sú tie, ktoré v našom kraji patria medzi najobľúbenejšie.

Pripravíte si pizzu, hamburgery, hotovky mäsiarskych údenín, plátky všetkých druhov mias, ale aj vypečený bôčik, ktorý ste si vopred dôkladne naložili do rôsolu. Pridajte k tomu čosi hydiny, zeleniny a kysnutého cesta – razom máte kopu inšpirácií na celú grilovaciu sezónu.

O tom, že klapky dokážu aj slušne tesniť sa presvedčíte po každom grilovaní. Jednoducho ich zatiahnete a palivo bez prístupu vzduchu zhasne. Tak nielenže pomôžete grilu v ochladzovaní, ale aj ušetríte brikety a uhlie do ďalšieho grilovacieho cyklu. Preosejete ich od popola a pridáte k čerstvým. Je fajn, ak palivom nemusíte plytvať.

Dlhé úpravy narazia na úskalie

Ak by sme mali čo-to povedať o všestrannosti tohto grilu, určite si môžete byť istí tým, že ho rýchlo prehovoríte ku všetkým druhom grilovania – priame s pahrebou na celej ploche, 50/50 s uhlíkmi na jednej strane, i nepriame s pekáčikom naplneným vodou v strede, ktorý po stranách obkolesujú dve kôpky pahreby. Pomôcky pre takéto nastrojenie v balení nenájdete, musíte si ich zaobstarať samostatne.

Trochu sklamania sme zažili pri receptúrach, ktoré berú grilovanie ako maratón s pozvoľným priebehom. Možno ste už skúsili krkovičku, ktorá sa po ôsmych či dvanástich hodinách pozvoľného grilovania rozpadáva v štavnatosti na jemné vlákna. Potrebujete stálu teplotu a prístup k ohnisku, aby ste mohli raz za čas priložiť zopár brikiet.

Zradou sú spodné prieduchy, ktoré sa po niekoľkých hodinách upchajú popolom a uhlíkmi. Teplota bez prístupu vzduchu klesá nadol a vy musíte zasiahnuť. Je však ťažké, ba takmer nemožné dostať sa cez pahrebu na kritické miesto. Ak by mal spodný rošt menší rozostup ako je veľkosť otvorov prieduchov, nestávalo by sa to.

Druhou zradou je, že vrchný grilovací rošt má prikladacie dvierka iba na jednej zo strán. Patrilo by sa, aby boli osadené súmerne na oboch.

Čistá práca, bez popola na terase

Ak striehnete na každú smietku na palubkách terasy, potom sa vám bude páčiť čistá prevádzka grilu. Rozkurovanie odbavíte v komíne, ktorý položíte na mrežu ohniska. Keď sa uhlie alebo brikety rozhoria, jednoducho ich vysypete a roztiahnete do plochy. Komín by ste si k tomuto grilu mali určite dokúpiť.

Čistenie od popola je taktiež do pohody. Vytiahnete grilovací rošt, pozmetáte všetko z palivového nadol a potom spodnú časť kotla vyzametáte cez otvory prieduchov do zbernej nádoby, ktorá je zavesená na spodnej časti.

Nič vám nerozfukuje vietor a keďže je nádoba dostatočne veľká, nemusíte ju ani vyprázdňovať po každom grilovaní. Je to komfort, ku ktorému potrebujete len metličku a možno rukavice aby ste sa nezamazali.

Po niekoľkých prudkých grilovaniach na drevenom uhlí sme si však všimli, že palivový rošt sa v strednej časti vypálil a prehol. Nič to neuberá na jeho funkčnosti, dá sa však očakávať že časom sa predsa len unaví a budete za neho možno hľadať náhradu. Keďže ide o gril, ktorý nie je ešte dlho v predaji, nemožno odhadnúť či sa tak stane po dvoch sezónach, alebo piatich.

Výbava pre pohodlie

Gril je na podstavci osadený v pohodlnej výške a aby ste so slabším zázemím nemali ďaleko ku všetkému čo potrebujete mať po ruke, patrí k nemu aj kopa úložných priestorov – na podvozku, ale i ráme samotnom. Máte kam zavesiť grilovacie náradie, máte si kam odložiť zopár nádobiek so surovinami a určite v núdzi môžete i mäso na tácke položiť na spodný plech.

Výborné je, že ani s vekom nemusíte hľadať miesto, kam ho pokladať medzi jednotlivými úkonmi. Držiak je v zadnej časti kotla, pekne potiahnutý silikónovými návlekmi aby ste nepoškodili smalt. Len rukoväť by mohla byť trochu lepšie riešená.

Silikónový povlak kĺže a tak vás veko poslúcha menej ako by vám bolo milé. Po troche zácviku rezignujete a buď silikón strhnete a nahradíte niečím iným, alebo sa naučíte veko ukladať teplomerom nabok.

Jamie Oliver Classic Premium (219€) zo siete Mountfield je šikovný kotlový gril k altánku a na terasu, ktorý vám otvorí širokú škálu grilovacej kulinárie. Oceníte na ňom čistú prevádzku, výbornú regulovateľnosť, ale aj rovnomernú distribúciu tepla pre väčšie grilované sústa. Ak ste doposiaľ grilovali na vaničkových griloch, ktoré pečú iba z jednej strany, kúpa tohto modelu vás vtiahne do nového sveta obojstranného pečenia. K dokonalosti mu chýba iba zopár drobností, ktoré sme možno my odhalili, avšak vám neprídu ničím dôležité.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Konecne nieco pre sirsiu verejnost nie len pre jednotlivcov (doslova) 🙂
    Ja len podotknem, ze pred rokom sa tento gril dal kupit tusim o stovku lacnejsie v Kauflande ako teraz v spominanom Mounfielde.

    Taktiez par vyhrad:
    1. horny dorziak na naradie alebo hocico ine nema vyznacene svoje umiestnenie ani ukotvenie ci prichytenie. Ak ho clovek vytiahne vysoko bude padat ak nizko roztahuje to celu konstrukciu.
    2. ovladanie prieduchov nema oznacenie v ktorej polohe su otvorene a v ktorej zavrete, ked uz tam bude popol, hold mate smolu.
    3. kryt grilu mohol lepsie sediet na grile, mne sa stalo ze som tahal gril po terase, kryt spadol a polamal sa teplomer, som zvedavy co bude stat novy

Pridaj komentár