Je ako kufrík, ktorý vezmete za ucho, aby ste kdekoľvek na počkanie vytvorili zákutie pre kulinárske dobrodružstvá. V troch polohách je pripravený rozmrazovať, zohrievať, grilovať, zapekať a piecť, hoci aj pri teplotách ktoré na iných griloch nenájdete.

Ak sa povie kontaktný gril, zvyčajne si predstavíme dve rozhorúčené platne, ktoré pevne stískajú plátok šťavnatého mäsa alebo obložené pečivo. Ak však príde na SilverCrest SKG 1700 A2 z Lidla, podobných scenárov je viac.

Tento gril zastane poctivé miesto v kuchyni, rozprúdi zábavu na terase, pomôže s varením na chate a ak príde na spoločenské posedenie za veľkým stolom, aj tam si príde každý na svoje. Zbierame s ním skúsenosti, aby sme sa s vami mohli podeliť o zážitky.

DSC_7354

Dve platne, dva termostaty

Nie je zvykom, aby bolo možné na kontaktnom grile nastaviť pre každú platňu samostatnú teplotu. Ak na horúcom rebrovaní prudko zasyčí plátok šťavnatej krkovičky, alebo niekoľko rezov prerasteného bôčika, nie je pre to ani žiadny dôvod. Zvyčajne ich opekáme z oboch strán súčasne, aby si zachovali svoju jemnosť a šťavnatosť.

DSC_7350

Možno aj preto dvojica termostatov pre začiatok môže pôsobiť trošku mätúco. Od symbolu guľôčky ktorá vypína ohrev sa dostávate plynulým pridávaním výkonu až na doraz, kedy sa platne rozohrejú k 260 °C. Viete, že na zeleninu dokážete ísť pomalým tempom aby sa nepresušila, pečivo rozohrejete v stredných teplotách aby sa nadýchalo parou, kým mäsu uštedríte plný zásah. A ak sa budete držať úplne pri zemi, jemne nahriate platne dokážu rozmraziť zeleninu, alebo zohriať pizzu, ktorá sa v chladničke zmenila na gumu.

DSC_7332

Je to štandard, ktorý nemožno uprieť žiadnemu grilu, tu ho však obslúžite na dvoch miestach. Pre začiatok sa vám to bude zdať zbytočné, pri troche experimentovania však zistíte, že je to dobrá vec.

Rebrované platne možno vyberať

Gril je dostatočne veľký na to, aby ste ním bez čakania obslúžili 5-člennú rodinu, alebo malú spoločnosť pri príjemnom posedení. Na plochu 23×33 centimetrov vtesnáte štyri veľké, alebo päť primeranejších porcií mäsa, so zeleninou si hlavu nemusíte lámať. Vmestí sa jej tam vždy viac, ako ste ochotní pripustiť.

DSC_7359

Platne sú potiahnuté nepriľnavou vrstvičkou ILAG, ktorá sa však trocha líši od tej, ktorú poznáme z iných spotrebičov nesúcich značku SilverCrest. Mäso, cesto ani zelenina sa na ňu nelepí, výpek sa však zvykne prichytiť, takže ho z plochy oslobodí iba horúca voda. Páči sa nám však, že platne sú odnímateľné. Zatlačíte prstom na plechovú pružinku a celá hliníková plocha je vonku.

DSC_7361

Umývačku riadu určite znesie, rubová strana je však bez povrchovej úpravy, v agresívnom prostredí by trpela. Chceme aby sa teplo zo špirály do platne prenášalo čo najlepšie, tak sa umývačke stránime.

DSC_7335

Nie, hoci sú platne odnímateľné, v škatuli nenájdete aj hladký, plochý variant. Tentokrát to zostalo v štandardnej zostave. Ak by sme mali hodnotiť gril pri práci, určite naplní očakávania i vtedy, ak ste zvyknutí na niektorý z iných modelov. Užijete jeho veľkú plochu, nelepivý povrch, aj plynulú reguláciu teploty.

Je ako veľké letisko

Poznáte tie posedenia pri ktorých sa viac narozpráva ako poje – teda aspoň to tak pri takejto zábave vyzerá. Aj tento gril to dokáže. Odklopíte na veku malý podstavec, roztvoríte gril ako knihu do stredu stola a máte plochu, na ktorej sa každý obslúži sám.

DSC_9615

V strede je gril a okolo neho misky s rôznymi dobrotami. Všetci si nakladajú svoje kúsky mäsa, zeleniny, pečiva, namáčajú si ich v omáčkach a cestíčkach, opekajú na platni a takmer sa zdá, akoby každý robil čosi iné. V takejto situácii padne vhod, že platne nie sú osadené v spáde – nič neuteká, nič nevyteká. Hoci pre každý prípad sú pod rohmi uložené zberné mištičky na prebytočnú šťavu.

DSC_7370

Mať dve teplotné zóny je fajn. Kým na jednom krídle idete na maximum, druhé stlmíte. Nielen kvôli rybám, darom z mora, syrom a zelenine. Ale aj na to, aby ste si mali kam svoje drobné grilovačky preložiť, aby vám nechladli na tanieri. Viete, že sa páliť nebudú, avšak ani nevychladnú.

Otvorený gril je hotovým pokladom i na chalupe či terase, ak sa pustíte do pečenia zemiakových placiek alebo lievancov z hustejšieho cesta. Namiesto postávania pred sporákom ich vypekáte na grile. Je to, akoby ste mali dve panvice vedľa seba, takže šetríte čas.

DSC_7338

Skúsili sme si aj rozmrazovanie zeleniny na najnižšom výkonovom stupni, povoľovali sme rybie filety a plátky mäsa, všetko to ide bez toho, aby ste v kuchyni narobili neporiadok.

Výkonný gril s pevným stiskom

Od kontaktného grilu sa predsa len očakáva i tesný kontakt. Hamburgery z mletého mäsa, fašírky, plátky krehkého marinovaného mäska či obložené chlebíky – panniny – majú čosi spoločné. Očakávame, že do nich horúca žiara bude prenikať z oboch strán súčasne a na povrchu zostane jasne čitateľná odtlačka rebrovania.

DSC_7374

Presne tak to funguje aj tu – hoci aj pri klobáskach a údeninách. Do hrúbky piatich centimetrov sa vmestí dnu každé sústo a sila prítlaku závisí iba na cite ktorý máte v rukách. Veko nie je ťažké, nevytlačí šťavu z dobrôt von. Kontakt s povrchom oboch strán surovín je však taký, ako sa patrí.

Chvíľami sme mali pocit, že jemnejšie vyhotovenie bez ťažkej liatiny tomuto grilu predsa len akosi svedčí. Tepelného výkonu je dosť, nie je žiadny dôvod aby sa rebrá museli zarezávať do hĺbky.

DSC_7357

Určite sa v letnej sezóne pustíme do posedení na terase po boku našich grilov na plyn a uhlie aby sme vyladili niektoré  z našich receptov, teraz si však užívame tepelnú úpravu v kuchyni. Na čo je vôbec gril dobrý, ak je v dome elektrická rúra? To poznáte rýchlo. Nie je vám za ťažko piecť či grilovať hoci aj jednu porciu, ak viete že ďalšie dve budete robiť až o hodinu, nenarobí sa v kuchyni neporiadok a ak ide o rýchlosť, na kontaktnom grile je to predsa len rýchlejšie.

Ba môže sa stať, že aj malý sendvičovač ustúpi bokom, pretože štafetu preberie nový gril na linke. Je to skúsenosť nejednej domácnosti.

DSC_7379

Zapekanie ako ho možno nepoznáte

Kĺby tohto grilu však nie sú iba otváracie. Majú jednu aretovanú polohu, pri ktorej vznikne medzi platňami 5-centimetrová medzera.  Ak vypnete spodný ohrev a zapnete iba vrchný, razom si z chlebíka či pečiva urobíte zapekanku, na ktorej sa cez vrstvu tuniaka topí strúhaný syr. V tejto minipiecke sa ohreje pizza zo včera a pri zapnutom spodnom ohreve aj upečie polotovarová pizza z chladiaceho pultu.

DSC_7386

Páčilo sa nám rozpekanie včerajšieho pečiva, ale aj zohrievanie pražených osúchov, na ktorých sa topil syr ako keby sme ich práve z horúceho oleja vytiahli. O tom, že medzi platňami zohrejete aj kúsky na zahryznutie z lístkového cesta, či domáce sušienky ktoré sa rozvoňajú do diaľky snáď hovoriť nemusíme. Je to o návykoch, ktoré si vypestujete pri pomalom experimentovaní.

DSC_7389

Aby sme však veci uviedli na pravú mieru, táto grilovacia štrbina má ešte jedno výborné použitie. Osvedčila sa nám na grilovanie rýb, ktoré sa nezmenia na vysušenú placku. To si veru vyskúšajte.

DSC_7704

Je návykový, ak radi experimentujete

Z doterajších skúseností s elektrickým kontaktným grilom Lidl SilverCrest SKG 1700 A2 môžeme povedať, že ide o dobre riešeného pomocníka, pri ktorom záleží hlavne na vás, ako sa vo vašej kuchyni prejaví. My v ňom vidíme gril, ktorý nebude sedieť na jednom konci kuchynskej linky. Mení svoje miesto podľa toho, čo sa v domácnosti, vo dvore alebo na chalupe deje.

DSC_7391

Pôžitkárom pripraví nové pocity pri zážitkovej gastronómii, uponáhľaným mamičkám a manželkám ušetrí čas strávený v kuchyni. Ak k tomu pripočítame pri všestrannosti aj jednoduché čistenie a údržbu, určite to nie je krok do neznáma. Obzvlášť nie pri cene 29,99 eur.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Dobrý deň, máme tento SilverCrest – kontaktný gril z Lidlu, známy nám ho posunuli, že na chalupu. Nedodali nám však návod na použitie. Napriek tomu, že aj tento článok je veľmi nápomocný, rada by som mala aj návod s prípadnými receptami. Ďakujem. Agnesa.

Pridaj komentár