Je ako teleskopický kovový súdok so zásuvkovým ohniskom, závesným roštom, hákmi a pokrievkou. Vybalíte udiareň z kartónovej škatule, zostavíte ju na terase a po prvom rozkúrení môžete zbierať prvé voňavé zážitky.

Pre niekoho je údenie rituálom s dlhoročnými skúsenosťami, iní sa iba rozhliadajú po koníčku, ktorému by sa mohli venovať na chalupe, vo dvore či na rybačkách. Práve prenosné udiarne sú riešením, ktoré nestojí veľa a dokáže otvoriť svet zadymených dobrôt. Vstupujeme do neho aj my, aby sme sa podelili so svojimi postrehmi.

DSC_4448

Skladačka, ktorá nezaberie veľa miesta

Hoci na jej háky zavesíte viac surovín ako možno zjesť na jedno rodinné posedenie, udiareň Meva U4168 nezaberie veľa miesta. S priemerom 33  a výškou 52 centimetrov je ako plechový súdok z pozinkovaného plechu, ktorý dokážete naložiť i do kufra svojho auta. Neprekáža v kôlničke, zmestí sa do záhradného domčeka a ak príde na údenie v nepohode, kdekoľvek nájdete prístrešie, aby dážď udiareň neochladzoval.

DSC_5209

Vo chvíli, keď však príde na údenie, akoby sa zázrakom nafúkla. Dvojicu do seba vložených súdkov položíte na seba, aby ste získali dvojnásobnú kapacitu. Vďaka nej môžu z hákov visieť nadol i polmetrové sústa s dostatočným odstupom od ohniska. Ide o udiareň pre víkendové použitie, bez ohľadu na to kde sa nachádzate.

Ohnisko má podobu zásuvky

Ak máte skúsenosti s grilovaním na drevenom uhlí, poradíte si pri prvom zoznámení aj s touto udiarňou. Údenie horúcim dymom je tým najjednoduchším spôsobom, pri ktorom nemáte čo pokaziť. Vezmete rozkurovací komín z grilu na drevené uhlie, rozpálite v ňom polovičnú dávku brikiet a ak ich pokryje biely popol, presypete ich do zásuvkového ohniska.

DSC_4433

Zásuvka je plechová a má mriežkované dno, aby k palivu prúdil vzduch. Ten sa do ohniska dostáva cez dno, ale i pootvorenú škáru zásuvky. My sme na brikety nasypali vopred namočenú udenársku štiepku, ktorú sme postupne dopĺňali jelšovými štepinami. Regulácia funguje na princípe komína – vzduch sa nasáva cez zásuvku ktorú podľa potreby vyťahujete a vtláčate dnu, v pokrievke udiarne je zasa prieduch, ktorý možno otočným viečkom otvárať a zatvárať.

DSC_4458

Udiareň nemá nožičky, takže ohnisko rozohrieva celé jej dno. Akosi sa očakáva, že bude položená priamo na zemi. Keďže sme si chceli užiť komfort drevenej terasy, podložili sme ju tehlami.

Pri manipulácii však treba počítať s tým, že pri otváraní a zatváraní ohniska bude popol vypadávať cez dno zásuvky von. Takže väčšia manipulačná plocha bude výhodou.

DSC_4455

Kuracie prsia krstené dymom

Vdýchnuť život do dymiacej udiarne nedá veľa námahy. Keďže sme si vyskúšali, že pri 10 stupňoch teploty vo dvore dokážeme vytiahnuť teplotu dymu takmer na 100 stupňov, rozhodli sme sa pre kuracie prsia. Zaúdené horúcim dymom sú populárnou lahôdkou na nejednom posedení.

DSC_4392

Pre začiatok netreba veľa. Postačí olejová marináda z predajnej siete. Vonkajšie – veľké – kuracie prsia orežete tak aby držali svoj formát, vmasírujete do nich marinádu a necháte ich zohriať na izbovú teplotu. Je lepšie, ak sa údia zahriate, takže z chladničky sa vyplatí vytiahnuť ich s predstihom.

K udiarni patrí šesť malých hákov z antikoru, ktoré vďaka hrotom prenikajú mäsom ochotne. Tento počet ladí s kapacitou udiarne, môže sa však stať, že i kvôli párkom či klobáskam do udiarne predsa len vyrobíte alebo zaobstaráte ďalšie.

DSC_4419

Rozdymený maratón

Kuracie prsia sme navešali na drôtený rošt a môžeme povedať, že sa tam pomestili práve akurát. Ak by sme chceli údiť dvojnásobný počet, asi by sme ich vešali v dvoch vrstvách nad seba s pomocou ďalších háčikov. Alebo by sme sa rozhodli pre tkané udenárske sieťky, aké vídať na rolovaných šunkách.

DSC_4424

Dym preniká z ohniska cez vnútro udiarne veľkou intenzitou. Ohnisko však treba bez predchádzajúcich skúseností strážiť. V priebehu 2-hodinového údenia sme drevenú štiepku dopĺňali asi trikrát, vďaka predmočeniu sme nemali problém s tým, že by sa vznietila.

Výrobca však myslí na tieto situácie. Nad ohniskom je deliaca plechová tabuľa, ktorá vytvorí clonu pre plamene. Je dostatočne pevná na to, aby uniesla aj pekáčik s vodou, pre vlhčenie priestoru pri údení. My sme sa pri prvom zoznámení zaobišli aj bez toho.

DSC_4440

Výsledok naplnil očakávania

Prvé údené kuracie prsia dopadli presne tak, ako sme si ich vysnívali. So zlatistou kôrkou a šťavnatým mäsom šírili okolo seba vábnu vôňu dymu. Jelšu sme doposiaľ používali pri horúcom údení v kotlových griloch, pri udiarni je však výsledok predsa len o čosi inakší.

DSC_4459

Mäso sa nevypeká, nevytvára sa na ňom typický ružový prstenec pod povrchom. Zostáva jemnejšie a má chuť, ktorá sa viac ponáša na údenie ako na grilovačku. Tú jemnosť v tom cítiť. O tom, či sme mäso dostatočne tepelne upravili sme sa presvedčili vpichovacím teplomerom. V jadre pŕs sme namerali po dvojhodinovej úprave 75 °C.

DSC_4469

Príjemná prvá skúsenosť

S udiarňou budeme pracovať po celú sezónu a budeme sa snažiť hľadať postupy, ktoré by mohli priniesť radosť aj vám. Pre začiatok môžeme povedať, že skladacia udiareň Meva U4168 je riešením, ktoré stačí vybaliť a rozkúriť. Je ako jednoduchý gril, ktorý je okamžite pripravený na použitie.

Plechový povrch sa nám pri horúcom údení „nepotil“, stabilita bola bezproblémová, s udržaním ohniska v chode sme si bez námahy poradili. Veríme, že rovnako dobre nám to pôjde aj pri údení teplým a studeným dymom, na ktoré sa chystáme.

DSC_4474

 

 

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Popravde čakal som, že po grilovaných klobásach, mäse a rebierkach prídete s nejakou rybou, morkou pečenou vcelku alebo s veľkým domácim chlebom, ale udiarničkou ste ma milo prekvapili. Vďaka za pekné čítanie a dobré inšpirácie. Teším sa na ďalšie „mäsové“ recepty (na tie tekvicové ste ma teda vôbec nenachytali :-D)

Pridaj komentár