Rozpálený gril, vláčne cesto a šťavnatá obloha – taký je recept na pizzu z plynového grilu, ktorá sa vždy podarí. Ak na ňu kedykoľvek dostanete chuť,  nikdy netrvá viac ako 20 minút, kým sa môžete do nej zahryznúť.

Na začiatku je iba vrecúško múky zo špajze a zopár surovín v  chladničke, vo finále rozplývajúca sa vôňa, zamastené ústa a omrvinky na záhradnom stole. Keď si raz vyskúšate takúto prípravu, budete ju opakovať znova a znova – s vidinou príjemného zážitku v každom ročnom období.

Vždy dokonalé cesto

Suroviny na dve 30cm pizze:

250ml vlažnej vody
350g hladkej múky
1 čl cukru
1 čl soli
1 čl sušeného droždia
1 pl oleja

Každý má svoj osvedčený recept na kysnuté cesto pre pizzu a niet pochýb o tom, že každý pokladá to svoje cesto za najlepšie. Ak však príde na to, aby ste od oka odhadli koľko múky, vody či droždia potrebujete na 10, 6, 4 alebo 2 pizze, inak ako s váhou to nepôjde.

Preto sa nám osvedčilo držať sa receptúry a nechať všetku prácu vždy na kuchynský robot. Ten zvládne miesenie s takou bravúrou, že vytiahne všetok lepok tak, aby bolo cesto vláčne. Nič netreba pripravovať, len sypať a pridávať do misky.

Najprv múku, cukor a soľ,  potom vlažnú vodu, droždie a olej. Ak si potrpíte na bylinky, môžete pridať aj tie. Náš robot si s takýmto sústom poradí za tri-štyri minúty. Cesto je vláčne, pri natiahnutí sa v strede vytiahne na tenkú blanku, ktorá sa netrhá.

DSC_2431

Kým nastrojíte pizzu, gril sa zohreje

Vystrihnúť dva kruhy z papiera na pečenie, namazať ich olejom a vložiť do okrúhlych plechov na pečenie pizze zvládnete hravo. Pripraviť si ich môžete do zásoby v daždivom dni aj na celú sezónu. Papier je zárukou, že s pizzou sa bude pohodlne manipulovať a po upečení bude jej rubová strana vyzerať presne tak, ako od vydarenej pizze očakávate.

Vytiahnutie kruhov z cesta vyžaduje trochu cviku, s valčekom na cesto však nič nepokazíte. Ak máte zmysel pre symetriu a cit v rukách, kruh bude presne taký, aby vám do plechu vošiel. Od tejto chvíle sa musíte poddať šťastene. Prevetrať chladničku a špajzu, aby ste našli suroviny na oblohu. Čokoľvek to bude, výsledok bude fajn – bez ohľadu na to, či siahnete po kyslej kapuste, slaninke a bryndzi, alebo osvedčenej kombinácii paradajkového pyré, šunky a syra. Voľba je na vás.

Nič nemusí kysnúť, nič nevyžaduje jemnocit a ohľady. Len gril si treba na terase zapáliť s predstihom. Kým budú plynové horáky nahrievať rošty pod poklopom, v kuchyni zbehnete túto krátku prípravu.

DSC_2450

Pečenie netrvá dlho

Plynový gril sa v teplom dni hravo nahreje na teplotu takmer 350 °C, čo nedokáže azda žiadna kuchynská rúra. V jesennom veternom počasí teplota však nad 300 nevybehne. Aspoň tak je to na grile Hornbach Tenneker TG-3, v ktorom pečenie rýchlej pizze po celú sezónu šperkujeme my.

Samotné pečenie je ako šprint na krátku trasu. najprv sa spod veka ukáže jemný závan pary, potom sa do okolia rozletí vôňa pripekajúcej múky a keď sa roztopí syr a spení surové vajíčko, všetko je hotové. Pečenie nezaberie viac ako 5 minút a po túto krátku dobu cesto naberie na kyprosti.

Pripravte si chňapky, aby ste ho hneď vedeli vyložiť a nachystajte si miesto, ktorému horúce plechy neublížia.

DSC_2465

Výsledok stojí za to

Aká je pizza z plynového grilu? Vonia upečenou múkou a jej cesto je chrumkavé na okrajoch a zospodu, avšak zároveň šťavnaté a vláčne na vrchu. Niekedy sa stáva, že ani nestačí vychladnúť a už je stôl prázdny. Keď nazriete pod korpus, hnedastá mapa škvŕn prezrádza, že pečenie prebehlo rýchlo, presne tak ako sa to pri pizzi očakáva.

Pri oblohe nie sú žiadne obmedzenia, v pekelnej páľave sa rýchlo prepečie vajíčko, ryba i ľahký nárez kuracieho mäsa. Aby však zelenina nestratila punc sviežosti, osvedčilo sa nám prisypať ju na pizzu až po prvej minútke pečenia.

Ešte stále máte pocit, že pečenie pizze je o babraní sa s cestom? Tých 20 minút od špajze po záhradný stôl je realita, ktorá si vás získa.

DSC_2500

Na záver malá rekapitulácia, ako to môže vyzerať aj u vás – krok po kroku, všetko s plnou istotou:

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

10 KOMENTÁROV

    • Veď aj to sušené vyrobili zo živého, len si to prepočítaj. Na kocke máš tuším napísané na koľko múky to je. Teda ak nekupuješ vážené ako moja mama.

      • Sušené sa lepšie meria, nemusíš vážiť. A aspoň nesplesnivie v chladničke keď na neho zabudneš. My už čerstvé ani nekupujeme.

      • Dobrý deň,

        pracujem v pizzériu už nejaký ten rôčik a myslím si, že vychytaný pomer na cesto a perfektne nahriatu pec neprekoná nič. Najviac nenávidím blogy mamičiek, ktoré vydávajú za najlepšiu pizzu na svete hrubý kysnutý koláč alebo nebodaj pizzu pripravenú z lístkového cesta, ktorú potom sušia vyše 20 minút v rúre, ale k Vám by som sa na obed pozvať nechala 🙂

        prajem ešte veľa úspešných pokusov
        Alena

  1. Vyskúšané a funguje výborne. Som rád, že som tento návod našiel. Dávno som chcel niečo podobné skúsiť ale nevedel som ako na to. Len plechy mám zatiaľ hranaté, musím sa poobzerať po okrúhlych. Kde sa také dajú kúpiť?

  2. Dobrý deň, už 2x sme piekli podľa vášho receptu. 1x nám cely spod prihorel, pizza kameň sme zabudli nahriať. Na druhý pokus sme si objednali aj kuchynský robot, aby nám dobre vymiesil cesto. Cesto bolo fakt lepšie. Pizza kameň sme už nechali nahriať v grile. Cesto sme prelozili na papier na pečenie a tak polozili na pizza kameň. Gril bol rozpálený na 250°C. Vôňa bola nádherná. Ale papier na pečenie sa prilepil na cesto zospodu. Kde prosím vás robíme chybu? Ďakujem

Pridaj komentár